@groet.oslo

Havregrøt med smak av salt karamell

Publisert: 2020-03-13 19:41

Grøt er enkelt, godt og kan varieres i det uendelige, både fra den helt enkle havregrøten til luksusvarianter med spennende toppinger.

Havregryn er et gullgryn som fint hører hjemme i et sunt kosthold. Det er særlig to grunner til å spise mer havregryn:

1. Kan senke kolesterolet
Havre inneholder en type løselige fibre som kalles betaglukan. Betaglukaner har vist seg i studier å kunne senke kolesterolet ved å frakte med seg kolesterol ut fra tarmen, og vi vet jo fra før at et lavere kolesterol kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

2. Holder deg mett
Fiberrike matvarer, som fullkornsprodukter, har langsom nedbrytningstid. Dette gjør at maten blir liggende lenge i magesekken og næringsopptaket tar lengre tid. Du holder deg derfor mett og blodsukkeret mer stabilt.

Ernæringsfysiologen: Fordeler ved å spise havregryn

I tillegg er havregryn en billig matvare med lang holdbarhet!

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Dilla på grøt

Grøtelskerne Kristina Pettersen (25) og Katrine Ekse (26) er lidenskapelig opptatt av kosthold og livsstil og ønsker å vise at grøt ikke trenger å være grått, tørt og kjedelig. Dette har de gjort gjennom instagramkontoen @groet.oslo der veggen er fylt med inspirerende bilder av grøt i forskjellige varianter og topping.

Pettersen og Ekse deler sin favorittoppskrift med Vektklubb, og hvordan den enkelt kan varieres med ulike toppinger:

Havregrøt med smak av salt karamell

1-2 porsjoner, tilsammen 424 kcal:

Grøt grunnoppskrift:
2 dl havregryn
2 dl mandelmelk (eventuelt annen melk)
1 dl vann
1 ss knuste linfrø
1 ss chiafrø
1 stor daddel
en klype salt
1 ts fibersirup/sukrinsirup for søtning (kan sløyfes)

Slik gjør du det: Kok opp alt utenom daddelen på svak varme så grynene rekker å svelle og få en kremet konsistens. Grøten tar ca 5 minutter å lage, men jo lengre du lar den koke, jo bedre blir den. Spe på med mer væske underveis om nødvendig.

Når grøten begynner å småkoke tilsetter du en oppkuttet daddel.

Daddelen gir grøten et karamellaktig preg.

@groet.oslo

Topping (ca. 86 kcal):
¼ banan
1 ss kokosflak
1 ss tahini
ca 3 hakkede mandler.

Prøv også: Tre oppskrifter på kjøleskapsgrøt

@groet.oslo

Topping (ca. 171 kcal):
ca 10 bringebær
1 ss gojibær
1 ss mandelsmør (94 kcal)
1 ss kokosflak
1 ss granola

@groet.oslo

Topping (22 kcal):
ca. 10 stk frosne bringebær i bunn
ca. 10 stk frosne brinebær på toppen

Havregryn: Gullkornet for deg som vil ned i vekt

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her