Trikset som holder deg mett av havregrøt
Opplever du raskt å bli sulten etter å ha spist havregrøt til frokost? For lite proteiner i måltidet kan være årsaken.
Grøt er enkelt, godt og kan varieres i det uendelige, både fra den helt enkle havregrøten til luksusvarianter med spennende toppinger.
Havregryn er et gullgryn som fint hører hjemme i et sunt kosthold. Det er særlig to grunner til å spise mer havregryn:
1. Kan senke kolesterolet
Havre inneholder en type løselige fibre som kalles betaglukan. Betaglukaner har vist seg i studier å kunne senke kolesterolet ved å frakte med seg kolesterol ut fra tarmen, og vi vet jo fra før at et lavere kolesterol kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
2. Holder deg mett
Fiberrike matvarer, som fullkornsprodukter, har langsom nedbrytningstid. Dette gjør at maten blir liggende lenge i magesekken og næringsopptaket tar lengre tid. Du holder deg derfor mett og blodsukkeret mer stabilt.
Ernæringsfysiologen: Fordeler ved å spise havregryn
I tillegg er havregryn en billig matvare med lang holdbarhet!
Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.
Grøtelskerne Kristina Pettersen (25) og Katrine Ekse (26) er lidenskapelig opptatt av kosthold og livsstil og ønsker å vise at grøt ikke trenger å være grått, tørt og kjedelig. Dette har de gjort gjennom instagramkontoen @groet.oslo der veggen er fylt med inspirerende bilder av grøt i forskjellige varianter og topping.
Pettersen og Ekse deler sin favorittoppskrift med Vektklubb, og hvordan den enkelt kan varieres med ulike toppinger:
1-2 porsjoner, tilsammen 424 kcal:
Grøt grunnoppskrift:
2 dl havregryn
2 dl mandelmelk (eventuelt annen melk)
1 dl vann
1 ss knuste linfrø
1 ss chiafrø
1 stor daddel
en klype salt
1 ts fibersirup/sukrinsirup for søtning (kan sløyfes)
Slik gjør du det: Kok opp alt utenom daddelen på svak varme så grynene rekker å svelle og få en kremet konsistens. Grøten tar ca 5 minutter å lage, men jo lengre du lar den koke, jo bedre blir den. Spe på med mer væske underveis om nødvendig.
Når grøten begynner å småkoke tilsetter du en oppkuttet daddel.
Daddelen gir grøten et karamellaktig preg.
Topping (ca. 86 kcal):
¼ banan
1 ss kokosflak
1 ss tahini
ca 3 hakkede mandler.
Prøv også: Tre oppskrifter på kjøleskapsgrøt
Topping (ca. 171 kcal):
ca 10 bringebær
1 ss gojibær
1 ss mandelsmør (94 kcal)
1 ss kokosflak
1 ss granola
Topping (22 kcal):
ca. 10 stk frosne bringebær i bunn
ca. 10 stk frosne brinebær på toppen
Havregryn: Gullkornet for deg som vil ned i vekt
ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Opplever du raskt å bli sulten etter å ha spist havregrøt til frokost? For lite proteiner i måltidet kan være årsaken.
Chiafrø i kjøleskapgrøten kan bidra til langsommere blodsukkerstigning og bedre metthetsfølelse. Men er chia et superfrø? Neppe, ifølge ekspertene.
Havregryn er billig, næringsrik og har mange gode egenskaper som er positivt for helsen. Særlig er havre kjent for å inneholde fiberet betaglukan som har vist seg å ha spesielt god effekt på kolesterolet.
Et sunt, men dyrt, grøtprodukt. Og like lett å lage selv.
Her er frokosten som står klar og venter på deg før du har stått opp.
Spis helt vanlig mat og gå ned i vekt.