INGEN SLANKEYOGHURT: Med 10 % sukker, helmelk og fløte troner ikke juleyoghurten høyt på sunnhetstoppen, men om du spiser et beger yoghurt i stedet for et kakestykke gjør du et kalorivennlig valg.
INGEN SLANKEYOGHURT: Med 10 % sukker, helmelk og fløte troner ikke juleyoghurten høyt på sunnhetstoppen, men om du spiser et beger yoghurt i stedet for et kakestykke gjør du et kalorivennlig valg.

Matspaneren tester: Juleyoghurten må regnes som dessert

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2014-11-24 16:02

Sammenlignet men andre yoghurter er den en versting. Sammenlignet med kaker og andre desserter er juleyoghurten slettes ikke ille.

MATSPANER: To ganger i måneden tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer.
MATSPANER: To ganger i måneden tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Hvert år før jul kommer det juleprodukter i matvarehyllene. Så langt har jeg registrert både julewaldorfsalat, julesild, juleskinke, julebrunost, juleiskaffe og juleyoghurt. I tillegg til julemarsipan, pepperkaker og andre julekaker selvfølgelig.

Tines «Nyt julen» er en dessertyoghurt som skal gi juleassosiasjoner. I år består den av smakene mørk sjokolade, og appelsin og nellik.

Innhold og smak

Juleyoghurten er fyldig, kremete og søt, akkurat slik en dessertyoghurt skal være.

Appelsin og nellikvarianten syntes jeg er god, og den har nok også den mest «julete» smaken, da mørk sjokolade ikke bringer fram juleassosiasjoner for min del. Likevel ble sjokoladeyoghurten en innertier hos meg da jeg er veldig begeistret for yoghurt med sjokolade. Titt og ofte savner jeg Yoplaits vaniljeyoghurt med sjokoladebiter fra i fjor.

Et beger juleyoghurt er på 125 gram i motsetning til de vanlige fruktyoghurtene som er på 150 gram. En reduksjon i mengde betyr derfor at dessertyoghurten kalorimessig ikke kommer så fryktelig mye dårligere ut enn et vanlig fruktyoghurtbeger når man sammenlikner enhetene.

Hvor sunt er det?

Dessverre kan ikke dessertyoghurtene kalles sunne, og de markedsføres derfor gjerne som et nytelsesprodukt. Denne type yoghurt er fulle av sukker, helmelk og fløte og er i så måte ikke beregnet på de som slanker seg, men er det så galt å ta en juleyoghurt til dessert i blant?

PRIS: 30 kroner for en firepakning.
PRIS: 30 kroner for en firepakning.

Et beger juleyoghurt med appelsin og nellik gir totalt 145 kcal. Til sammenligning gir Tines vanlige appelsinyoghurt i beger på 150 gram totalt 136 kcal. Juleyoghurten med sjokolade er noe høyere i kaloriinnhold, ett beger gir 159 kcal. Det er uansett nokså små forskjeller mellom disse. Hvis du derimot sammenligner med lettyoghurtvarianter, så er det større forskjeller og mer kalorier å spare.

Som dessert funker juleyoghurten fint, 150 kcal er mindre enn hva du får gjennom mange andre typer desserter vi gjerne spiser i jula, men som frokost eller mellommåltid ville jeg nok tatt en yoghurt med lavere kaloriinnhold og tilsatt litt korn så det metter bedre.

Næringsinnhold per 100 gram

 • Appelsin og nellik: 116 kcal, 4,8 gram fett, 3,2 gram protein og 15 gram karbohydrat (10 prosent tilsatt sukker). 1 beger på 125 gram gir 145 kcal.
 • Mørk sjokolade: 127 kcal, 5,6 gram fett, 3,7 gram protein og 15 gram karbohydrat (10 prosent tilsatt sukker). 1 beger på 125 gram gir 159 kcal.
Et beger (125 g) juleyoghurt med smak av mørk sjokolade gir 159 kcal.
Et beger (125 g) juleyoghurt med smak av mørk sjokolade gir 159 kcal.

Sammenliknet med andre yoghurter og dessert

 • Yoplait dobbel 0 yoghurt blåbær: 1 beger på 125 gram gir 53 kcal
 • Tine 14 gresk yoghurt mango/pasjon: 1 beger på 160 gram gir 90 kcal
 • Synnøve Finden gresk yoghurt sitron: 1 beger på 150 gram gir 126 kcal
 • Tine vinterfrisk appelsin: 1 beger på 150 gram gir 136 kcal
 • Piano sjokoladepudding med vaniljesaus: 1 beger på 119 gram gir 198 kcal
 • Fløteis med sjokoladesmak: 100 gram gir 230 kcal
 • Krydderkake fra Møllerens: 1 stykke på 100 gram gir 353 kcal
 • Brownies fra Toro: 1 stykke på 100 gram gir 390 kcal

Følg @matspaneren på Instagram eller tag bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss mail.

Andre matvarer vi har testet:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her