FARGERIK OG NÆRINGSRIK: Nå kan du kjøpe rimelig og ferdiglagede smoothiebowls laget av frukt og bær som mellommåltid. Her ser du smakene jordbær og blåbær i serien «Litt mat» fra Fjordland.
FARGERIK OG NÆRINGSRIK: Nå kan du kjøpe rimelig og ferdiglagede smoothiebowls laget av frukt og bær som mellommåltid. Her ser du smakene jordbær og blåbær i serien «Litt mat» fra Fjordland. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Smoothie bowl fra Fjordland

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-03-19 11:47

Absolutt et sunt og kalorivennlig mellommåltid du kan raske med deg fra butikkhyllene!

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Fjordland kom med en ny serie små mellommåltider i fjor kalt «Litt mat». Jeg har tidligere testet noen av salatene deres. Nå har de kommet med flere nye varianter, og blant disse er tre typer smoothie bowl. De kommer i tre varianter; smoothie bowl mango, smoothie bowl jordbær og smoothie bowl blåbær. De to sistnevnte er avbildet, mangovarianten var ikke tilgjengelig i butikk da testen ble utført.

Sjekk også: Test av YT Protein

Smoothie bowls, altså fyldig smoothie servert i skål med forskjellig topping, har vært nokså populære ei stund. På diverse intstagramkontoer og blogger dukker det opp bilder av slike smoothiebowls, den ene mer fristende og fargerik enn den andre.

Innhold:

Disse små mellommåltidene består av smoothie (89 prosent av produktet) og litt granolatopping (11 prosent). Smoothien består stort sett bare av frukt og bær. Det er også tilsatt noe sitrusfiber, men utover det er det ikke noen tilsetningsstoffer som du ikke ville tatt i smoothien du lager selv på ditt eget kjøkken. Granolaen består av blant annet havregryn, kokos og frysetørket bær.

SPIS MED SKJE: Smoothien er litt tykkere enn den drikkbare varinaten. Ved siden av følger en liten pakke med granola.
SPIS MED SKJE: Smoothien er litt tykkere enn den drikkbare varinaten. Ved siden av følger en liten pakke med granola. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Her synes jeg Fjordland skal få litt skryt for å ha lagd et ferdigmatprodukt uten noe særlig annet enn det du ville tilsatt dersom du skulle lagd dette selv. Granolaen er tilsatt litt eplejuicekonsentrat, og dette er nok brukt med hensikt å oppnå litt søt smak, men smoothien er ikke tilsatt noe sukker, utover det du finner i frukt, bær og juice.

Oppskrift: Frokostkake med bringebær

Hva smaker det?

Smoothien er frisk og syrlig, ikke spesielt søt, og granolaen har god krønsj. Litt mat Smoothie bowl synes jeg er et friskt alternativ til yoghurt og knekkebrød, men det er ikke så fantastisk godt at jeg hopper i stolen av fryd. Det var helt til jeg smakte mangovarianten. Den smaker passe søtt av mango og banan med et svakt hint av ingefær, utvilsomt den beste etter min smak.

LAKTOSEFRI: Smoothie bowlene er laget uten melk og passer for veganer og de som er opptatt av det.
LAKTOSEFRI: Smoothie bowlene er laget uten melk og passer for veganer og de som er opptatt av det. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er det?

Dette vil jeg si er et lett og sunt mellommåltid. Hovedbestandelen er frukt og bær, og så er det litt korn som gir god krønsj og er litt mer mettende enn om det bare var en smoothie. Slett ikke verst til å være et ferdigmatprodukt du bare kan raske med deg fra butikken, og sunnere enn mange andre raske mellommåltider som kanskje kan friste når man har planlagt litt dårlig og havner på butikken.

Med bare mellom 150 og 200 kcal per porsjon er det også et Vektklubbvennlig mellommåltid, men for aktive personer med et høyt energibehov vil det nok være litt i minste laget hvis du ikke da tar en banan og en neve nøtter i tillegg.

Gikk ned 32 kilo: – Jeg har bevist for meg selv at jeg kan!

Næringsinnhold per 100 gram og per porsjon:

• Smoothiebowl blåbær: 93 kcal, 1,9 gram fett hvorav mettet fett 0,4 gram, 15 gram karbohydrat, 5,7 gram kostfiber, 1,8 gram protein og 0,05 gram salt. En porsjon á 185 gram gir 172 kcal.
• Smoothiebowl jordbær: 87 kcal, 1,7 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 15 gram karbohydrat, 5,1 gram kostfiber, 1,7 gram protein og 0,08 gram salt. En porsjon á 185 gram gir 160 kcal.

• Smoothiebowl mango: 86 kcal, 1,7 gram fett hvorav mettet fett 0,5 gram, 16 gram karbohydrat, 3,8 gram kostfiber, 1,7 gram protein og 0,05 gram salt. En porsjon á 185 gram gir 159 kcal.

Sammenlignet med andre spiseklare mellommåltider:

Her er et eksempel på en smoothiebowl Matspaneren kjøpte på den veganske caféen Spiren Café i forrige uke. Den var så god at hun nærmest hoppet i stolen av fryd. Men så kostet den nærmere hundre kroner og var et helt måltid i seg selv, så det er ikke helt sammenlignbart, bare ment som en inspirasjon.
Her er et eksempel på en smoothiebowl Matspaneren kjøpte på den veganske caféen Spiren Café i forrige uke. Den var så god at hun nærmest hoppet i stolen av fryd. Men så kostet den nærmere hundre kroner og var et helt måltid i seg selv, så det er ikke helt sammenlignbart, bare ment som en inspirasjon.

• Go’ morgen yoghurt zero jordbær/lime: 104 kcal, 4,3 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 11 gram karbohydrat, 2,1 gram kostfiber, 4,6 gram protein og 0,1 gram salt. Et beger á 175 gram gir cirka 180 kcal.

• Go’ morgen yoghurt jordbær: 126 kcal, 2,9 gram fett hvorav 1,7 gram mettet fett, 20 gram karbohydrat, 4,4 gram kostfiber og 0,1 gram salt. Et beger gir cirka 220 kcal. T

• Tine 14 havregrøt: 149 kcal, 7,5 gram fett hvorav 2,2 gram mettet fett, 14 gram karbohydrat, 3,1 gram kostfiber, 6,2 gram protein og 0,3 gram salt. Et beger á 170 gram gir cirka 250 kcal.

• Skyr skogsbær med musli: 101 kcal, 0,5 gram fett hvorav 0,1 gram mettet fett, 13 gram karbohydrat, 2,2 gram kostfiber, 10 gram protein og 0,1 gram salt. Et beger gir cirka 170 kcal.

• Propud proteinpudding sjokolade: 72 kcal, 1,5 gram fett hvorav 1,1 gram mettet fett, 4,6 gram karbohydrat, 10 gram protein og 0,3 gram salt. Et beger á 200 gram gir cirka 145 kcal.

• Nutrilett måltidserstatter smooth caramel: 357 kcal, 12 gram fett hvorav 5,3 gram mettet fett, 40 gram karbohydrat, 7,3 gram kostfiber, 24 gram protein og 0,86 gram salt. En bar gir cirka 200 kcal.

• Fjordland litt mat Thai: 130 kcal, 5,9 gram fett hvorav mettet fett 2,3 gram, 15 gram karbohydrat, 1,9 gram kostfiber, 3,7 gram protein og 0,8 gram salt. En porsjon gir 220 kcal.

Følg @matspaneren på instagram

Tidligere matvarer vi har testet:

Matspaneren: Roo'bar - økologisk, raw, vegan og glutenfri energibar

Matspaneren: Nutrilett snack bar - i det søteste laget

Matspaneren: Er Matcha sunt?

Matspaneren: Kjedelig indisks vegancurry

Matspaneren: Mere suppe - proppfull av grønnsaker!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her