«Det skal være kurver over alt»

Publisert: 2012-06-15 11:42

Du behøver ikke være tynn som en sild for å være vakker. Store rumper er et ideal i mange kulturer.

SKJØNNHET PÅ BRASILIANSK: – Brasilianske menn snur seg etter kvinner med store, flotte rumper. Og vi elsker å vise dem frem, sier Deusa Jespersen (39) og Taciane Oliveira (26), begge fra Brasil. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN / VG

Mens norske jenter trener for å bli tynnest og flatest mulig, viser brasilianske Deusa Jespersen og Taciane Oliveira frem kurvene sine i trange klær.

– Kvinner skal se ut som en gitar, det skal være kurver over alt. De skal ha store bum bums, sier Taciane Oliveira og viser frem sin.

– Jeg vil gjerne at min skal se større ut. I Brasil legger vi silikon i den så den skal bli større.

Tall fra The International Society of Aesthetic Plastic Surgeons viser at det i 2010 ble utført 44.663 rumpeforstørrelsesoperasjoner i Brasil med sine 201 millioner innbyggere. Til sammenligning ble det utført 19.104 operasjoner av samme type i USA. Det er bokstavelig talt et hav mellom norske skjønnhetsstandarder og det brasilianske idealet.

– I Brasil skal man ha litt kjøtt på benet, det synes vi er sensuelt og vakkert, sier Taciane.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIKTIG ATTRIBUTT: I flere søramerikanske land er det en fordel å ha en stor bakdel. Her et eksempel fra Colombia der en kvinne har fått lagt inn silikon.

LINA TRIANA

Skjønnhetsglede

– Og man er heller ikke beskjeden når det gjelder egen kropp. Vi liker å vise oss frem, sier Deusa Jespersen, som har bodd tolv år i Norge.

– Det er ikke snakk om å vise seg frem på en vulgær måte. Det handler om kultur, om at solen skinner, om at vi går med lite klær og selv når vi går i jakker, vil den være kort. Vi gir alltid hverandre oppmerksomhet for hvordan vi ser ut, og vi gleder oss over å pynte oss uansett alder og størrelse. Jeg lærte det hjemme. Det handler om å bli sett. Jeg tror norske kvinner hadde syntes det var komfortabelt å være i Brasil, sier hun.

I flere søramerikanske land er en stor, flott bakende et viktig attributt. Også i Colombia har man formet og lagt inn silikon på kvinner i mange år, sier Lina Triana, plastisk kirurg og medlem av The American Society for Aesthetic Plastic Surgery.

– Vi har formet kvinnekroppen og særlig kvinners ender i mange år og blitt ledende i verden på dette, sier Triana til VG.

– I Colombia er det mange steder varmt året rundt, og folk liker å gå ut å sosialisere. Dette har gitt oss en tradisjon der vi liker å vise frem kroppen.

På sitt nettsted, www.drlinatriana.com, viser hun frem før og etter-bilder av operasjoner der både små og store bakender har blitt forstørret med silikoninnlegg, Det skal så visst være stort i Colombia!

Tykk = sunn

Bilde fra videosnutt på VGTV.

Også i Sentral-Afrika er en stor hekk flott, sier sosialantropolog Anne Sundberg.

– Man er ikke like opptatt av bryst. Når en ung mann titter på en kvinne, er det stjerten han ser på først. Man synes ikke om å være flat slik man skal være i Skandinavia. Stjerten skal være litt rund og utstående for at den skal være vakker. Litt fett på kroppen er velstandstegn:

Når noen sier at man er tykk, så er det en kompliment. Når et menneske har litt fett på kroppen, så betyr det at man har det bra.

Se video av «rumpedansen» som spredte seg som en farsott på Elfenbenskysten i 2008

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hip hop ratio

Men man behøver ikke dra lenger enn til nærmeste scene for å få en justering av hva som er tiltrekkende. Også hip hop-kulturen feirer gitarformen. Hverken Beyoncé eller hennes tidligere kolleger i Destiny's Child var syltynne da de sang «Bootylicious» i 2001.

De appellerte nok til sine mannlige kolleger. Utallige hip hop-artister hyller kvinner som har litt størrelse i sine låter, den mest legendariske er nok Sir Mix-A-Lots «Baby Got Back» som handler om at han foretrekker kvinner med store rumper.

– Timeglassestetikken er viktig for fysisk og psykisk helse. Det er ingen tvil om denne estetikken er en viktig faktor til at afroamerikanske kvinner har et bedre selvbilde og færre spiseforstyrrelser enn kvinner med andre etniske bakgrunner, skriver Hip Hop Public Health, en amerikansk organisasjon som bruker populærkultur i sitt helsefremmende arbeid.

Hva er vakkert?

Maria Haukaas Storeng og Mira Craig er begge kjent for flott timeglassfigur og vakre, kvinnelige former. Her fra Grand Prix delfinalen i Kongsvinger. FOTO: MARKUS AARSTAD / VG

Hva som regnes for vakkert til enhver tid varierer. Sosiale og økonomiske forandringer i samfunnet er med å sette skjønnhetsstandard, mener idéhistoriker Karin Johannisson ved Uppsala universitet.

– Kroppen er et speil av kvinnens evne til å føde barn, og hennes plass på arbeidsmarkedet. På begynnelsen av 1900-tallet fødtes det få barn. Samfunnets ideal var da en yppig og sunn kvinne som kunne føde barn. På sekstitallet inntok kvinnene arbeidsmarkedet og kroppsidealet ble mer mannlig. Guttejenta slo igjennom, og de kvinnelige formene forsvant, sier Johannisson til Populär Historia.

Det finnes flere teorier, mener Nina Waaler, dekan ved Fakultet for helsefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Kroppsidealet er i endring og svinger med utviklingen av samfunnet. Dagens ideal, den tynne og muskuløse kroppen, kan blant annet sees på som et uttrykk for at du har kontroll over, og tar ansvar for egen kropp, mens det motsatte kan bety at du mangler den samme kontrollen, sier Waaler.

– Finn flere idealer

En rekke studier viser at kvinner er misfornøyde med utseendet sitt. Dette kan skyldes flere forhold, blant annet det store fokuset på perfekte kropp i media, sier Nina Waaler, dekan ved Fakultet for helsefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Vi bør tilstrebe flere kroppsidealer i vårt samfunn enn kun den tynne, høye og veltrente kvinnekroppen. En konsekvens av en stadig økt globalisering kan være møtet med andre kulturers kroppsidealer, som for eksempel mer kvinnelige former. Dette bør vi ønske velkommen, sier Waaler.

Flytt blikket og ton ned betydningen av utseendet, mener Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

– Legg vekt på de andre delene ved deg selv. Hvor flink er du? Hvor god venn er du? Fokusere på helse i stedet for utseendet. Livet er uansett det samme uansett hvor mye du veier. Du har de samme problemene selv om du er tynn, sier hun.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her