Dette bør du vite om Nøkkelshullsprodukter
Mange matvarer har det kjente Nøkkelhullsmerket. Men gjør det maten «sunn»?
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Synnøve frokostkuler har nøkkelhullsmerket som stiller en rekke krav til produktets næringsinnhold, men her kan man lett la seg lure til å tro at produktet er sunnere enn det faktisk er.
Jeg har sett litt nærmere på disse frokostkulene som ganske nylig kom i en ny variant med honning. Tidligere har Synnøve hatt Herkules frokostkuler med kakao og honning, disse eksisterer fortsatt, men nå uten tilnavnet Herkules.
Sist testet: Grove rundstykker med bygg og havre
Synnøve frokostkuler er sprø, puffede maiskuler som består av fullkorn maismel (62 prosent), maismel (30 prosent), sukker, havsalt, honning (0,7 prosent) og vaniljearoma. Frokostkulene er glutenfrie.
Når korn bearbeides på en slik måte at det blir til luftige kuler kalles dette ekstrudering.
Pris: 40 kroner for en boks med 250 gram.
Ekstrudat er en prosess der mel av korn varmes opp ved høy temperatur samtidig som det eltes og presses. Dette endrer kornets struktur til noe lettere og mer luftig. Eksempler på produkter laget av ekstrudert korn er Cheerios (havre, hvete) eller Ostepop (mais).
Ifølge Nofima er det gjort noen dyrestudier som viser at forsøksdyr som fikk ubehandlet fullkorn fikk en rikere tarmflora med flere gunstige bakterier sammenlignet med dyr som fikk ekstrudert fullkorn.
Negativt for helsen: Dette er ultraprosessert mat
Det smaker så å si ingenting dessverre. Kulene er sprø og luftige, minner om ostepop i konsistensen, bare enda litt sprøere. Men smak er det lite av. Jeg må konsentrere meg for å kjenne et snev av honning og vaniljearoma. Kanskje dette kan være noe for kresne barn som er skeptisk til mye smak? Ungene mine var ikke spesielt begeistret. Hun ene spiste en skål frokostkuler med melk og synes det var greit nok, men sa at jeg ikke behøvde kjøpe disse flere ganger. De to andre ville så vidt smake.
Synnøve frokostkuler har nøkkelhullsmerket på pakningen, noe som signaliserer at produktet er i den sunnere enden av skalaen innenfor sin produktkategori. For å kunne sette nøkkelhullet på en frokostblanding må den ha minst 55 prosent fullkorn av produktets tørrstoff (20 prosent hvis glutenfri), høyst 8 gram fett per 100 gram, høyst 13 gram sukkerarter hvorav tilsatte sukkerarter høyst 9 gram per 100 gram, minst 6 gram kostfiber per 100 gram og høyst 1 gram salt per 100 gram. Synnøve frokostkuler oppfyller alle disse kriteriene, men betyr det dermed at de er sunne?
Ut fra næringsinnholdet er frokostkulene altså definert av nøkkelhullet til å være sunnere enn mange andre frokostblandinger som for eksempel kan ha mer sukker, fett og salt. Men jeg vil uansett ikke sette disse kulene i kategorien «sunn» frokostblanding. For det første er dette et ultraprosessert produkt med ekstrudert mais. For det andre er mais blant de minst næringstette kornslagene våre. Mais inneholder relativt sett lite protein, lite fiber og lite mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) sammenlignet med for eksempel havre, hvete og rug. For eksempel har sammalt hvete mer enn dobbelt så mye protein, kostfiber, B-vitaminer og jern som maismel.
Tidligere testet: Kjøleskapsgrøt fra Synnøve
Sunnere varianter av frokostblandinger kan for eksempel være müsli/kornblandinger som inneholder en blanding av korn med lavere bearbeidingsgrad som for eksempel havregryn, rug- og hveteflak, samt gjerne tilsatt frø og nøtter. Synnøve har en granola med jordbær som også har nøkkelhullsmerket (se i sammenligningen under). Denne er betydelig sunnere enn frokostkulene (og mye bedre på smak også).
Frokostkulene er glutenfri, og for personer med cøliaki kan dette være et kjærkommet tilskudd til frokostalternativer.
Lag selv: Sunn granola med mandel og fiken
Opprinnelseslandet til produktet er oppgitt å være Danmark. Mais er foreløpig ikke et kornslag vi dyrker særlig utstrakt grad i Skandinavia, så maismelet som er brukt i Synnøve frokostkuler er en anelse mer langreist. Synnøve Findens kundeservice oppgir at fullkornmaismelet har Spania som opprinnelses- og produksjonsland, mens maismelet har opprinnelsesland EU og produksjonsland Polen. Det er nok mer bærekraftig å velge norsk havre til frokost, men frokostkuler og havregryn er jo ikke helt det samme, hverken på smak eller konsistens, så det er mulig målgruppen da vil være en annen.
Det er mer bærekraftig å bearbeide kornvarer i en mindre grad enn hva som er tilfellet for dette (og lignende puffede produkter). Dess mer du bevarer av kornets opprinnelige form, dess mer næringsstoffer vil det dessuten beholde.
Fortsatt sulten: Trikset som holder deg mett av havregrøt
Energi: 418 kcal
Fett: 2,7 gram, hvorav 0,3 gram mettet fett
Karbohydrat: 85 gram hvorav 9,4 gram sukkerarter
Protein: 8,5 gram
Kostfiber: 7 gram
Salt: 0,93 gram
Porsjonsstørrelse er ikke oppgitt på pakken, men ofte er porsjonsstørrelse angitt som 30 gram. Det gir omtrent 125 kcal, og med 1 dl lettmelk gir porsjonen omtrent 165 kcal.
Her har vi i Vektklubb listet opp lignende frokostprodukter og rangert dem etter kaloriinnhold per 100 gram vare. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvilket produkt som er sunnest eller minst sunn. Frokostblandinger med mye nøtter og frø vil ha et høyere kaloriinnhold, men og høyere innhold av sunne fettsyrer, protein, vitaminer og mineraler. Mer nyttig næring med andre ord.
Når det kommer til frokostblandinger kan det være smart å merke seg hvor bearbeidet produktet er, hvor mye fullkorn det inneholder, mengde tilsatt sukker og eventuelt saltinnhold.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Mange matvarer har det kjente Nøkkelhullsmerket. Men gjør det maten «sunn»?
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
– Mest luft og lettopptagelig karbohydrater, skriver Vektklubbs matspaner.
Om du ikke kan eller vil drikke vanlig melk er havredrikken Gryr et spesielt godt alternativ. Det er også et bærekraftig valg.
...men det er ikke gjennom snacksprodukter man bør få i seg mer belgfrukter.
Det kan være fort gjort å tro at chips laget av belgfrukter eller linser er sunt. Vektklubbs matspaner er faktisk fristet til å si at vanlig potetgull er sunnere. Les hvorfor: