Slik tar du kontroll over søtsuget etter ferien
Dette er noe av det smarteste du kan gjøre for å dempe lysten på noe søtt.
Matbutikkene kan sabotere for vektnedgangen din. Her er fem triks de bruker for å få deg til å handle mer usunn mat.
Mange har ambisjoner om å endre kosthold og livsstil, men når man er på butikken er det fort gjort å ende opp med mye mer enn planlagt.
Et klassisk eksempel er snacks og godteri som er på tilbud. Varer som er nedsatt i pris og salgsplakater med «ta 3, betal for 2» kan være vanskelig å takke nei til. Konsekvensen er at du kommer hjem med fristelser som du egentlig vil motstå.
Dette trenger du: Handleliste for en sunnere hverdag
Mange merker at bare det å ha søtsaker og snacks tilgjengelig i kjøkkenskapet, også øker sannsynligheten for å bli fristet. Dette igjen fører til at man fort spiser mer snacks og flere kilokalorier enn planlagt.
Du har kanskje lagt merke til at godteri og snacks ofte har etiketter med informasjon om hvor mye én porsjon tilsvarer når det gjelder kalorier, salt, karbohydrater, fett og protein. Men hvor mye er egentlig én porsjon?
For eksempel er en hel chipspose på 200–250 gram, men én porsjon tilsvarer kun 30 gram som gir cirka 130 kalorier. Det er ikke enkelt å anslå hvor mye 30 gram er når man først har begynt å spise chips, og dermed kan det totale kaloriinnholdet fra potetgull fort bli høyere enn det som angis å være «én porsjon».
Kalorisjokk: Så mange kalorier er det i smågodtposen
De siste årene har markedet for allergivennlige produkter blitt stadig større. Mange velger allergivennlig mat selv om man ikke har en påvist matintoleranse eller matallergi. For eksempel er det mange som har inntrykk av at når noe er «fri for gluten», så er det også bra for helsen og ypperlig slankemat. Likevel er det ikke slik at bare man fjerner gluten fra en matvare, så fjernes også kilokalorier.
Det er ikke noen automatikk i at det å spise glutenfritt er noe mer slankevennlig eller sunnere enn glutenholdig mat.
Unngå disse: Tre slankestrategier som ikke fungerer
Faktisk så er det slik at mange glutenfrie produkter, særlig bakst og brødvarer, har et lavere innhold av mettende fiber og langsomme karbohydrater. Dette kan føre til at du får en dårligere metthetsfølelse og blir fortere sulten, noe som kan bidra til at du spiser mer.
Vi mennesker styres av impulser og fristelser, og matvareindustrien vet hvordan de skal markedsføre sine produkter for å tiltrekke seg oppmerksomhet når vi skal handle mat. Ingenting er tilfeldig når du går rundt i butikker. Både plassering av varer, reklameplakater og smaksprøver kan være med på å påvirke hva som faktisk ender opp i handlekurven.
I tillegg kan forskjellige lukter bidra til at du kjøper mer enn planlagt. Det er ikke uten grunn at mange butikker velger å steke sine egne brød og andre bakervarer. Duften av nystekt brød og bakst får frem sultfølelse, og plutselig reiser du hjem med en ekstra pose nystekte boller.
Sjekk også: Så mange kalorier er det i en hvetebolle
Ulike ord og uttrykk har også stor påvirkning på hvordan vi tolker en matvare. Eksempelvis kan ord som «0 prosent fett», «økologisk sjokolade» eller «grønnsakchips» bli oppfattet som noe som virker slankende og som er positivt for kroppen, men dette betyr ikke nødvendigvis at noe inneholder mindre tilsatt sukker eller færre kilokalorier.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Dette er noe av det smarteste du kan gjøre for å dempe lysten på noe søtt.
Vet du egentlig hva porsjonsmerkingen betyr? Vi har målt opp og tatt bilde av hvordan én porsjon, i følge produsentene, ser ut.
Med dette enkle grepet kan du spare hundrevis av kalorier.
To enkle triks gir deg følelsen av å spise «mer» julegodt, uten at det blir flere kilokalorier.
Matprisene øker og mye blir dyrere, men det betyr ikke at du trenger å slutte å spise sunt.
En middels stor smågodtpose på 300 gram inneholder omtrent 1200 kcal. Lørdagskosen kan rett og slett ødelegge for vektnedgang, påpeker ernæringsfysiolog.