«40 prosent mindre fett» og «PROTEIN» skrevet med stor skrift får denne salamien til å høres sunnere ut. Man kommer ikke unna at det er rødt, speket og sterkt bearbeidet kjøtt som vi anbefales å spise mindre av, og som dessuten inneholder 20 prosent fett. Det er en femtedel av produktet.
«40 prosent mindre fett» og «PROTEIN» skrevet med stor skrift får denne salamien til å høres sunnere ut. Man kommer ikke unna at det er rødt, speket og sterkt bearbeidet kjøtt som vi anbefales å spise mindre av, og som dessuten inneholder 20 prosent fett. Det er en femtedel av produktet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Slik blir du lurt til å handle mer i matbutikken

Silje Bjørnstad
Publisert: 2021-10-08 15:22

Matbutikkene kan sabotere for vektnedgangen din. Her er fem triks de bruker for å få deg til å handle mer usunn mat.

Mange har ambisjoner om å endre kosthold og livsstil, men når man er på butikken er det fort gjort å ende opp med mye mer enn planlagt.

Et klassisk eksempel er snacks og godteri som er på tilbud. Varer som er nedsatt i pris og salgsplakater med «ta 3, betal for 2» kan være vanskelig å takke nei til. Konsekvensen er at du kommer hjem med fristelser som du egentlig vil motstå.

Dette trenger du: Handleliste for en sunnere hverdag

Mange merker at bare det å ha søtsaker og snacks tilgjengelig i kjøkkenskapet, også øker sannsynligheten for å bli fristet. Dette igjen fører til at man fort spiser mer snacks og flere kilokalorier enn planlagt.

1. En enhet er ikke én porsjon

Du har kanskje lagt merke til at godteri og snacks ofte har etiketter med informasjon om hvor mye én porsjon tilsvarer når det gjelder kalorier, salt, karbohydrater, fett og protein. Men hvor mye er egentlig én porsjon?

Hvor stor del at en potetgullpose opplyser produsenten som «1 porsjon»? Mye mindre enn det som trolig er vanlig å spise.
Hvor stor del at en potetgullpose opplyser produsenten som «1 porsjon»? Mye mindre enn det som trolig er vanlig å spise. Foto: Terje Pedersen / NTB

For eksempel er en hel chipspose på 200–250 gram, men én porsjon tilsvarer kun 30 gram som gir cirka 130 kalorier. Det er ikke enkelt å anslå hvor mye 30 gram er når man først har begynt å spise chips, og dermed kan det totale kaloriinnholdet fra potetgull fort bli høyere enn det som angis å være «én porsjon».

Kalorisjokk: Så mange kalorier er det i smågodtposen

2. Merker mat som glutenfritt

De siste årene har markedet for allergivennlige produkter blitt stadig større. Mange velger allergivennlig mat selv om man ikke har en påvist matintoleranse eller matallergi. For eksempel er det mange som har inntrykk av at når noe er «fri for gluten», så er det også bra for helsen og ypperlig slankemat. Likevel er det ikke slik at bare man fjerner gluten fra en matvare, så fjernes også kilokalorier.

Det er ikke noen automatikk i at det å spise glutenfritt er noe mer slankevennlig eller sunnere enn glutenholdig mat.

Unngå disse: Tre slankestrategier som ikke fungerer

Faktisk så er det slik at mange glutenfrie produkter, særlig bakst og brødvarer, har et lavere innhold av mettende fiber og langsomme karbohydrater. Dette kan føre til at du får en dårligere metthetsfølelse og blir fortere sulten, noe som kan bidra til at du spiser mer.

Smågodt og godteri er strategisk plassert like ved kassene.
Smågodt og godteri er strategisk plassert like ved kassene. Foto: Terje Pedersen / NTB

3. Plassering i butikken

Vi mennesker styres av impulser og fristelser, og matvareindustrien vet hvordan de skal markedsføre sine produkter for å tiltrekke seg oppmerksomhet når vi skal handle mat. Ingenting er tilfeldig når du går rundt i butikker. Både plassering av varer, reklameplakater og smaksprøver kan være med på å påvirke hva som faktisk ender opp i handlekurven.

4. Lokkes av duft

I tillegg kan forskjellige lukter bidra til at du kjøper mer enn planlagt. Det er ikke uten grunn at mange butikker velger å steke sine egne brød og andre bakervarer. Duften av nystekt brød og bakst får frem sultfølelse, og plutselig reiser du hjem med en ekstra pose nystekte boller.

Sjekk også: Så mange kalorier er det i en hvetebolle

5. Merking som høres sunn ut

Ulike ord og uttrykk har også stor påvirkning på hvordan vi tolker en matvare. Eksempelvis kan ord som «0 prosent fett», «økologisk sjokolade» eller «grønnsakchips» bli oppfattet som noe som virker slankende og som er positivt for kroppen, men dette betyr ikke nødvendigvis at noe inneholder mindre tilsatt sukker eller færre kilokalorier.

Uimotståelige tilbud, helsepåstander og visuelle virkemidler får oss til å tro at vi har gjort et godt kjøp. Resultatet kan være at du kjøper og dermed spiser eller drikker mer av den usunne maten.
Uimotståelige tilbud, helsepåstander og visuelle virkemidler får oss til å tro at vi har gjort et godt kjøp. Resultatet kan være at du kjøper og dermed spiser eller drikker mer av den usunne maten. Foto: Tore Kristiansen / VG

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her