Derfor bør du velge denne «kjøttdeigen»
Vektklubbs matspaner har testet kjøttdeig av laks. Klarer man å bytte ut en pakke vanlig kjøttdeig til fordel for dette er det bedre for helsen, skriver ernæringsfysiologen.
Er det sunnere å erstatte kjøtt og pølser med grillost? Ikke nødvendigvis, konkluderer Vektklubbs matspaner.
Stadig flere sier at de ønsker å redusere kjøttforbruket sitt. Og hvis du har fått med deg debatten om hvilke forhold grisene lever under i norske grisefjøs så er kanskje også du en av de som gjerne vil legge noe annet enn pølser og koteletter på grillen i sommer.
Men hva skal du legge på grillen i stedet? Tine har nettopp lansert en ost som kan grilles som de har kalt Grill & Stek som jeg har sett litt nærmere på.
Sist testet: Sjoko loco og Philadelphia melkesjokolade
Grill & Stek-osten er laget med 75 prosent Jarlsberg og Jarlsberg lett (som begge inneholder melk, syrekulturer, salt og mikrobiell løpe). I tillegg er produktet tilsatt vann, eggehvitepulver, stivelse, fortykningsmiddel (guarkjernemel og metylcellulose) og salt.
Det er naturlig å sammenligne Grill & Stek med Halloumi, en tradisjonell kypriotisk ost som ikke smelter som vanlig ost. Halloumi inneholder melk av ku, sau og geit, i tillegg til salt, mikrobiell løpe og mynte.
Pris: Dette er ingen billig affære, en pakke med 200 gram Grill & Stek koster 53 kroner. Halloumi koster 60 kroner for en pakke med 250 gram. Til sammenligning koster en pakke med 270 gram Tofu naturell (Helios) cirka 35 kroner.
Oppskrifter til inspirasjon: La grillfesten bli en sunn suksess
Siden dette er en grillost så hadde jeg en forventning om at den lignet på Halloumi, men det gjør den egentlig ikke. Tines Grill & Stek smaker rett og slett som smeltet Jarlsberg. Den er imidlertid myk i konsistensen og holder formen godt i motsetning til en bit av en tradisjonell Jarlsbergost som ville smeltet utover grillen.
Til sammenligning så er Halloumi noe fastere i konsistensen og med en litt syrligere smak (av sauemelk og geitemelk), i tillegg til at den er saltere.
Hvis jeg skal la smaken velge så foretrekker jeg Halloumi av disse to grillostene.
Grill & Stek-osten inneholder samme mengde fett og mettet fett som lett Jarlsbergost (det vil si 10 gram mettet fett per 100 gram). Proteininnholdet er litt lavere enn i lettost, men dobbelt så høyt som proteininnholdet i pølser og omtrent på linje med proteininnholdet i mange typer kjøtt. Saltinnholdet er nokså høyt, men likevel bare halvparten av saltinnholdet i Halloumi. Fett- og kaloriinnholdet er også høyere i Halloumi.
Av de to grillostene vil derfor Tines nye variant være et litt sunnere valg enn Halloumi.
Hvis du vil erstatte kjøtt på grillen med noe sunnere så ville jeg nok ikke valgt grillost. Til det har det litt for mye mettet fett og for lite av alle de sunne næringsstoffene og antioksidantene som for eksempel plantebasert mat har. Grill & Stek vil likevel være et noe sunnere valg enn tradisjonelle grillpølser som tross alt er noe av det mindre helsebringende du kan legge på grillen.
Grillosten kan dessuten være et nytt og spennende innslag som passer fint til fargerike salater og grillede grønnsaker.
Tidligere testet: Liv laga røkt vegetargrill
Den mest helsebringende og bærekraftige maten du kan grille i sommer er og blir grønnsaker i alle farger og fasonger. For å få nok proteiner i et grønnsaksbasert måltid kan man supplere med tilbehør som salater med belgfrukter, nøtter og quinoa eller bruke hummus som dip. Fast tofu (laget av soyabønner) kan også marineres og legges på grillen. Og så er jo grillsesongen en fin mulighet til å erstatte noen kjøttmiddager med fisk og skalldyr.
Se oppskrifter: Deilige salater og sideretter med masse smak
OBS! Når man griller kjøtt, kan fett dryppe ned i grillen og danne skadelige stoffer som kommer inn i maten via røyken som danner seg. Dette kan reduseres betydelig ved for eksempel å senke temperaturen, bruke en grillmatte eller grille på indirekte varme. Så vidt jeg vet skjer ikke dette ved grilling av frukt og grønnsaker.
Det er ikke angitt noen porsjonsstørrelse, men hvis det skal erstatte kjøtt eller fisk til middagen så tenker jeg at du bør beregne 100 gram per person (237 kcal). Hvis du skal ha det som topping til en salat eller forrett så kan 50 gram (119 kcal) per person være tilstrekkelig.
Her har vi rangert alternativene ut ifra kaloriinnhold fra høyest til lavest, men det er mer enn kaloriinnhold som avgjør graden av sunnhet til en matvare. Hvor mye helsebringende næringsstoffer, som vitaminer, mineraler og antioksidanter, samt grad av bearbeiding spiller også inn, men kommer ikke nødvendigvis frem i denne listen.
Med bearbeidede grillprodukter menes blandingsprodukter av kjøtt, kjøtt som er tilsatt for eksempel salt og røykaroma eller marinert kjøtt der marinaden inneholder tilsatt sukker.
Med renere produkter menes produkter som er bearbeidet i svært liten grad, eller krydret med urter (ikke marinade).
Psst! Etter at matspaneren skrev denne artikkelen ble hun gjort oppmerksom på at også Synnøve har kommet med en grillost.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan sette under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på instagram.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Vektklubbs matspaner har testet kjøttdeig av laks. Klarer man å bytte ut en pakke vanlig kjøttdeig til fordel for dette er det bedre for helsen, skriver ernæringsfysiologen.
Mindre tilsatt sukker i «sjokoladeost» fremfor tradisjonelle sjokoladepålegg, men begge typene inneholder mer enn dobbelt så mye mettet fett og salt som Nugatti.
Den rette fiskeburgeren er en god og kjapp løsning. Dette må du vite før du velger.
– Mest luft og lettopptagelig karbohydrater, skriver Vektklubbs matspaner.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Selv om hele lasagnen er ultraprosessert er Findus vegetarlasagne et steg i riktig retning, mener Vektklubbs matspaner.