Vit hva du spiser

Trine Bækkevar Semb
Publisert: 2011-05-02 11:24

Vi har vel alle hørt uttrykket «du er hva du spiser»? Det stemmer faktisk, skriver vår kliniske ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson i denne spalten.

Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson.

Alf Øystein Støtvig

Det vi spiser, påvirker kroppens helsetilstand. Vi mennesker er jo bygget opp av bittesmå «byggeklosser» som kalles næringsstoffer.

Både proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler er nødvendige for å bygge og vedlikeholde kroppens mange milliarder celler. Summen av alle disse cellene blir en kropp - din eller min.

Kroppen har ikke noe annet valg enn å bruke de «byggeklossene», i form av næringsstoffer, som du eller jeg tilfører oss selv gjennom maten vi spiser.

Det er viktig å ha kunnskap nok til å gjøre gode matvarevalg på vegne av seg selv og familien. Sørger vi for å spise sunn mat, gir vi oss selv gode forutsetninger for å forebygge sykdom og vedlikeholde en god helse. Og det er ikke snakk om å bli helsefanatikere, men om å gjøre små, men viktige valg i hverdagen. Ikke minst kan det være lurt å ha fokus på hva vi bør spise mer av og ikke bare hva vi bør spise mindre av.

I de nye kostrådene fra Helsedirektoratet blir vi oppfordret til å spise mer frukt, bær og grønnsaker, mer fullkorn og mer fisk. For å få dette til må denne typen matvarer være tilgjengelige, i butikken, i barnehagen, på skolen, på jobben, og ikke minst i hjemmet.

Det er mye fokus på å legge et godt grunnlag for å forebygge vektproblemer og livsstilssykdommer ved å etablere sunne matvaner allerede fra barna er små.

Det er de voksnes ansvar å sørge for at sunn og god mat er tilgjengelig, og det er selvsagt en stor fordel om de også går foran som gode eksempler hva gjelder mat og måltider.

I min jobb snakker jeg mye med pasienter som jobber for å redusere vekten - og ikke minst - for å opprettholde et ønsket vekttap. I slike samtaler snakker vi mye om valg av matvarer. Mange lurer på hvor de skal begynne.

En av mine mannlige pasienter som har lykkes med et stort vekttap (over femti kilo!), fortalte at han tidligere valgte mat ut fra vane og hva han likte, mens han nå leser varedeklarasjonen, og velger mat med lite fett og sukker og mye fiber og færrest mulig kalorier. Sunn mat, kombinert med fire faste måltider per dag og jevnlig mosjon, har gjort at han har nådd sitt vektmål.

Kostholdet begynner på handleturen. Det vi kommer hjem med i handleposen, sier mye om hvordan kostholdet vil bli. Det kan være lurt å være nysgjerrig på hvilken informasjon som finnes på varedeklarasjonen på matvarene.

Mengden fett, sukker, stivelse og protein i en matvare avgjør antall kalorier. Matvarer som inneholder mye vann og fiber og lite fett og sukker (som for eksempel i frukt, bær og grønnsaker), har et lavt kaloriinnhold per 100 gram vare. Når vi skal ned i vekt eller holde vekten, er det lurt å velge matvarer med lavt kaloriinnhold.

Summen av små, smarte valg i hverdagen kan ha stor betydning for både vektutvikling og helse på sikt.

God handletur!

OBS! Ta med lesebriller - skriften på varedeklarasjonen er liten.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her