Visste du dette om chiafrø?
Chiafrø i kjøleskapgrøten kan bidra til langsommere blodsukkerstigning og bedre metthetsfølelse. Men er chia et superfrø? Neppe, ifølge ekspertene.
Havregryn er billig, næringsrik og har mange gode egenskaper som er positivt for helsen. Særlig er havre kjent for å inneholde fiberet betaglukan som har vist seg å ha spesielt god effekt på kolesterolet.
Å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm.
Helsedirektoratet anbefaler at man spiser grove kornprodukter hver dag, og at disse til sammen bidrar med 70–90 gram fullkorn eller sammalt mel. Siden havregryn er fullkorn, vil du få dekket halve eller nesten hele dagbehovet med en porsjon havregrøt.
Oppskrift: Luksushavregrøt med appelsinsaus
Havregryn er en matvare som bidrar med mange ulike næringsstoffer som kroppen trenger for å fungere optimalt. 100 gram havregryn gir cirka 390 kcal, 7,8 gram fett der 6,7 gram er umettet fett (det gode fettet), 11,4 gram protein og 63 gram karbohydrat i form av stivelse, i tillegg inneholder 100 gram havre cirka 11 gram kostfiber.
Det gjør havre til en svært god kilde til fiber, samt mikronæringsstoffene magnesium, vitamin B1, B6 og jern.
Løselig fiber i havre binder væske, noe som øker volumet på mage- og tarminnholdet. Dette gir øker signalene om metthet. Å spise sunn mat som metter lengre kan gjøre det lettere å gå ned i vekt eller unngå vektoppgang. Derfor er det smartere å velge mettende mat fremfor mat som raskt gjør deg sulten igjen.
Havre har et høyt fiberinnhold sammenlignet med mer prosesserte frokostblandinger som også kan ha et høyt sukkerinnhold. For en langvarig metthetsfølelse er havregrøt til frokost en super måte å starte dagen på.
Les også: Matspanerens test av supergranola
Fiber fra havre kan forsinke opptaket av karbohydrat i tarmen slik at man får en jevnere blodsukkerkurve etter matinntak. Mye fiber i kostholdet vil gi bedre fordøyelse.
Fiber er den delen av planten som ikke brytes ned i magesekken og som passerer uforandret gjennom tarmen. I og med at fiberet kan ta med seg andre avfallsstoffer på veien blir det ofte kalt «kroppens feiekost».
Å basere mer av kostholdet på plantemat gagner både helse og miljø. Kornvarer er det som gir absolutt lavest klimabelastning, eller klimaavtrykk, når det gjelder matproduksjon, ifølge en rapport fra Fremtiden i våre hender. Klimagassutslipp fra kjøttproduksjon er i en helt annen størrelsesorden enn utslipp forbundet med vegetabilsk mat.
Havregryn kan spises til mange måltider, men er sannsynligvis mest vanlig å spise til frokost. På en pakke havregryn får du mange frokoster, så prisen per måltid er lav. En porsjon på 1-1,5 dl havregryn utgjør 40–60 gram. Når en pakke havregryn veier rundt en kilo, så vil dette holde til rundt 20 porsjoner.
I en smoothie laget på frukt, jus og melk kan havre bidra med litt fyldigere konsistens og flere næringsstoff. Det å tilsette havre i smoothien kan både øke metthetsfølelsen og næringsverdien i drikken. Dette kan også være et godt tips til småspiste barn.
Havregryn kan enkelt gjøre pannekaker, vafler og rundstykker grovere. Høyere andel havre på bekostning av siktet mel gir et grovere produkt. Havre sveller og trekker til seg væske og kan dermed gi produktet en saftigere konsistens.
Havre er et kornslag som er naturlig glutenfritt. Havre kan derfor være en god kilde til fiber for personer som reagerer på gluten. Havregryn kan være forurenset av andre kornvarer under produksjon, så derfor bør personer med cøliaki velge glutenfri havregryn.
Høyt kolesterol eller ugunstig lipidprofil er en av risikofaktorene for hjerte- og karsykdom. Betaglukan er en type fiber som har en god effekt på kolesterolverdiene i blodet. Fiberet er så effektivt at det også selges som kosttilskudd. Betaglukan finnes naturlig i havre og kan gjerne brukes daglig.
4 porsjoner
4 dl havregryn
4 egg
3 dl cottage cheese
1 ts bakepulver
Slik gjør du det:
Tips: Det er godt å blande inn frø og kjerner i blandingen og/eller ha noe på toppen av rundstykkene. Prøv f.eks. solsikkekjerner, gresskarkjerner eller sesamfrø
1 porsjon
1 dl havregryn
2 dl syrnet melk
Slik gjør du det:
Kilder: Helsedirektoratet, International Journal of molecular medicine, Nutrients, American College of Nutrition, Fremtiden i vår hender, og Norsk Helseinformatikk.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Chiafrø i kjøleskapgrøten kan bidra til langsommere blodsukkerstigning og bedre metthetsfølelse. Men er chia et superfrø? Neppe, ifølge ekspertene.
Banan er naturens egen energibar, ferdig innpakket og full av nyttig næring.
Et sunt, men dyrt, grøtprodukt. Og like lett å lage selv.
Her er frokosten som står klar og venter på deg før du har stått opp.
Mange kan oppleve at dersom man spiser nok av den sunne mat kroppen trenger, får man mindre lyst på usunn mat, sier Vektklubbs kostekspert.
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.