Stresses av størrelser

Publisert: 2012-08-03 12:50

Klesstørrelsen sier ingenting om hvor stor du er. Men feil størrelse kan ødelegge dagen for mange.

NEDFOR AV STORE STØRRELSER: – Før synes jeg det var best å kjøpe skjerf, fordi de kom i størrelsen « one size fits all», sier Marita Mundgjel Jakobsen. Her titter hun på nye motefunn på Eger Karl Johan i Oslo.

Nadia Norskott

Det vet Marita Mundgjel Jakobsen (24) fra Oslo. Hun kan like godt bruke størrelse 36 som 40. Mens hun tidligere ble lei seg av å bruke store størrelser, ser hun i dag mer etter hvordan klærne egentlig passer.

– Jeg rev av størrelseslappene på klærne. Jeg ville ikke se dem. Hadde jeg lyst på et plagg og jeg måtte ha det i large, lot jeg være å kjøpe plagget. Jeg ble virkelig størrelsesstresset, sier hun.

Marita ser flott ut der hun vandrer mellom rekker av bluser og kjoler i det fasjonable motehuset Eger Karl Johan. I dag bruker hun ikke lenger de store størrelsene, og hun er også blitt bevisst på at størrelsene ikke forteller hele sannheten.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Tre størrelser på en dag

Hun prøver en vakker blå kjole fra danske Sand. Den ser ut som den er sydd på ungjenta, og hun stråler. Så prøver hun en kjole i samme størrelse fra Tiger of Sweden. Hun klarer knapt å puste i kreasjonen. Vanligvis kjøper hun Levis-bukser med vidde på 30 tommer, men Tiger of Swedens jeanstommer er definitivt mindre. Hun får ikke igjen knappen.

– Men jeg er jo den samme, sier hun.

Så faller hun for en korallfarget silkebluse fra amerikanske Equipment. Ermene er løse i medium, men når hun prøver den i extra small, sitter den perfekt.

– Det var gøy. Jeg har ikke en gang prøvd størrelse 38 på mange år.

Full treff med korallskjorte for Marita. Synes du det er vanskelig å finne riktig klesstørrelse? Klærne kan være laget etter andre standarder enn det som passer dine vitale kroppsmål, som omkrets rundt bryst, midje, hofte samt kroppshøyde.

Nadia Norskott

Trang bukse, lav selvfølelse

En undersøkelse fra University of North Texas viser at Marita ikke er alene om la seg påvirke av størrelsen. En gruppe kvinner fikk prøve bukser merket i én størrelse, men med ulik romslighet. Etterpå rapporterte de via ulike psykologiske tester om hvordan de vurderte seg selv. Et betydelig antall av kvinnene rapporterte at de hadde best selvfølelse når de prøvde de romsligste variantene.

– De ble glade når de kom inn i de små størrelsene, sier forsker Tammy Kinley til Discovery News.

Klærne lages til spesielle kundegrupper, forklarer rektor ved moteskolen Esmod, Geir I. Nordli.

– Det finnes et europeisk standardsystem for størrelser, men mange lager størrelser for spesielle kundegrupper. Noen merker lager klær beregnet for en ung silhuett, mens andre lager for mer voksne fasonger, sier Nordli.

– Enkelte merker graderer også opp størrelsene fordi de ønsker å smigre kunden. Særlig kvinner vil gjerne bruke den størrelsen de hadde da de var ti år yngre.

Hverken Sand eller Tiger of Sweden sier de følger noen spesiell størrelsespolitikk. De sier de følger europeiske standarder:

– Vi bruker et internasjonalt størrelsessystem, da vi selger til 32 land, sier pressekontakt Marie Sand i Sand.

– Vi har kunder i alle aldre, men majoriteten er i alderen 25 til 40 år. Det er dem vi retter oss mot. Vår stil i dresser er ofte smal og da må man kanskje opp en størrelse. Man må også tenke på fasong når du prøver, spesielt når det gjelder jeans, sier Per Håkans, markedsdirektør i Tiger of Sweden.

Men Marita har for lengst innsett at det ikke kommer an på størrelsen.

– Jeg er bevisst på at det handler om hvordan klærne sitter, ikke tallet på lappen. Forloveden min har også oppmuntret meg masse, og det har hjulpet på hvordan jeg tenker, sier hun.

STOR VARIASJON: – Heretter skal jeg ikke være redd for å prøve små størrelser, sier Marita. Mange amerikanske merker, som Ralph Lauren og Donna Karan, er større enn europeiske standardmål.

Nadia Norskott

Large mindre enn small

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har i en stor studie undersøkt ulikheten i størrelser, og fant blant annet at bukser med størrelsn large i noen tilfeller er mindre enn bukser merket small.

En omfattende studie gjennomført av den spanske forbrukerorganisasjonen OCU viser at variasjonen innenfor én størrelse var på hele ti centimeter.

En annen studie, gjennomført av den spanske interessegruppen for personer med spiseforstyrrelser FEACAB, viser at halvparten av spanjolene ble påvirket av størrelsene, og førti prosent synes det var vanskelig å finne riktig størrelse.

Spania har en stor moteindustri med kjente kjeder som Zara og Mango. Ifølge spanske helsemyndigheter har en halv million spanjoler ulike former for spiseforstyrrelser.

Også Interessegruppa for Kvinner med spiseforstyrrelser (IKS) i Norge mener størrelsene har påvirkningskraft:

– Sammen med en rekke andre faktorer, kan de store forskjellene i størrelsene påvirke kvinner med et sårbart selvbilde, sier Mona Pettersen, sosialkonsulent i IKS.

Min mote-Sonja: Glem størrelsen!

VIS DEG FREM, oppfordrer Sonia Huanca Vold i minMote.no.

Solveig Selj

Klær og mote skal være gøy og alle kan bli fine, sier minMote.nos Sonia Huanca Vold.

– Det aller viktigste er å kle seg etter kroppen sin. Alle kan se fine ut, uansett om man er smal, midt imellom, eller stor. Det er en myte at frodige kvinner ikke kan kle seg i ettersittende tøy. Smale blyantskjørt med en litt løsere bluse til, eller smale jeans, t-skjorte, høye hæler og en blazer er fint uansett hvilken fasong du har, sier Sonia.

– Du bør prøve å ikke tenke så mye på størrelser. Det viktigste er å finne noe som sitter fint, og som man føler seg vel i. Mange store kvinner gjemmer seg bort i store plagg fordi de er redde for å vise frem kroppen. Ingen bør skamme seg over hvordan de ser ut. Klær skal være gøy.

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her