sprett yoghurt matspaneren
sprett yoghurt matspaneren Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Sprett yoghurt

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2013-05-30 13:36

Laktoseredusert fruktyoghurt med lite tilsatt sukker, en god nyhet for både barn og voksne.</p><p>

Jeg tror jeg har sagt det før, men sier det igjen: Tine er flinke til å fornye seg! Nå er det barneyoghurten som er kommet i ny versjon med nye, fristende smaker og mindre tilsatt sukker. Den nye varianten er i tillegg laktoseredusert.

Det er litt forskjellig mengde tilsatt sukker i yoghurtene. De lillafargede begrene har yoghurt som er tilsatt 6 % mens de grønne er tilsatt 4 %.
Det er litt forskjellig mengde tilsatt sukker i yoghurtene. De lillafargede begrene har yoghurt som er tilsatt 6 % mens de grønne er tilsatt 4 %. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Mindre sukker

Tines yoghurter beregnet på barn inneholder i utgangspunktet mindre sukker enn de fleste «voksenyoghurter», noe få er klar over. Den vanlige Sprettyoghurten inneholder seks prosent sukker, noe som egentlig ikke er så verst, men nå har det altså kommet en ny variant med bare fire prosent sukker.

Yoghurt sunt for barn?

Jeg får stadig spørsmål fra foreldre om det er greit å gi yoghurt til barn. Og svaret er ja, som en del av et ellers variert kosthold. Yoghurtene beregnet på barn inneholder faktisk ikke så mye sukker, men inneholder derimot mange sunne næringsstoffer som proteiner, kalsium og B-vitaminer. Dersom du er bekymret for dine barns sukkerinntak bør man heller kutte ut saft, brus, godterier, sjokolade, kjeks, kaker og andre søte saker som stort sett bare tilfører ”tomme kalorier” før man tar fra de yoghurten som tross alt er et næringsrikt meieriprodukt.

Laktoseredusert og familievennlig

Nå stusser dere kanskje på at jeg omtaler et matprodukt rettet mot barn i VGs vektklubb. Det er både fordi mange av dere har barn og ønsker at barna deres skal vokse opp med et sunt og variert kosthold, og fordi jeg synes den nye sukkerreduserte, laktosereduserte Sprettyoghurten er en god nyhet også for voksne. Den inneholder bare halvparten så mye sukker som de fleste «voksenyoghurter», men oppleves likevel som søt nok ettersom den er laktoseredusert (laktosereduserte meieriprodukter har en søtlig smak). Den er dessuten en god yoghurtnyhet for både barn og voksne med laktoseintoleranse siden utvalget av laktoseredusert yoghurt ikke er veldig stort.

Hva med smaken?

Jeg har smakt yoghurten selv og testet den på min laktoseintolerante far og min yoghurtelskende treåring. Yoghurten ble svært godt mottatt i alle leire! Pappa synes denne yoghurten var bedre enn de laktosefrie yoghurtene fra TINE som finnes i smakene blåbær og vanilje, i tillegg til naturell. Sprettyoghurt med lite tilsatt sukker kommer som åttepakning med smakene eple, fersken, banan og skogsbær. Min favoritt ble epleyoghurten, frisk, god og passe søt.

Pris: cirka 40 kroner for en pakke med åtte beger yoghurt.

Næringsinnhold:

1 beger på 125 gram gir 100 kcal.

Sammenlignet med andre yoghurter

Næringsinnhold per 100 gram vare:

 • Tine yoghurt melon/pasjonsfrukt: 92 kcal, 3,7 gram protein, 13 gram karbohydrat og 3 gram fett. Et lite beger på 125 gram gir 115 kcal.
 • Tine laktosefri yoghurt vanilje: 86 kcal, 3,5 gram protein, 11 gram karbohydrat og 3,4 gram fett. Et beger på 125 gram gir 108 kcal.
 • Tine yoghurt Nyt pære: 130 kcal, 3,1 gram protein, 19 gram karbohydrat og 4,8 gram fett. Et lite beger på 125 gram gir 163 kcal.
 • Tine yoghurt mild fersken/banan: 60 kcal, 4,3 gram protein, 9 gram karbohydrat og 0,7 gram fett. Et lite beger på 125 gram gir 75 kcal.
 • Q-Meierienes yoghurt for barn, banan: 125 kcal, 3,4 gram protein, og 16,8 gram karbohydrat og 4,9 gram fett. Et beger på 125 gram gir 156 kcal.
 • Yoplait Safari apeyoghurt med jordbær, banan, vanilje eller ferskensmak: 94 kcal, 3,9 gram protein, 12 gram karbohydrat og 3,3 gram fett. Et beger på 125 gram gir 118 kcal.
 • Yoplait Dobbel 0% blåbær: 42 kcal, 4 gram protein, 6 gram karbohydrat og 0,1 gram fett. Et beger på 125 gram gir 53 kcal.
 • Yoplait Naturlig lett mango/aprikos: 74 kcal, 4 gram protein, 13 gram karbohydrat og 0,7 gram fett. Et beger på 125 gram gir 93 kcal.
 • Yoplait L'Amour vaniljeyoghurt med bjørnebær: 127 kcal, 3,2 gram protein, 17 gram karbohydrat og 5,2 gram fett. Et beger på 125 gram gir 159 kcal.
 • Activia yoghurt jordbær: 93 kcal, 3,4 gram protein, 13,7 gram karbohydrat og 2,7 gram fett. Et beger på 125 gram gir 116 kcal.
 • Activia 00% yoghurt med bringebær: 53 kcal, 4,8 gram protein, 7,4 gram karbohydrat og 0,1 gram fett. Et beger på 120 gram gir 64 kcal.

Har du tips til flere sunne matvarer som Vektklubbs matspaner kan teste? Send oss en mail her

Se alle tidligere matvarer vi har testet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her