Antioksidanttilskudd kan hemme treningen

Francis Lundh
Publisert: 2009-06-30 10:23

Ny norsk forskning viser at effekten av å innta kosttilskudd med antioksidanter kan ødelegge treningen i stedet for å fremme den.

NY FORSKNING: Tilskudd med antioksidanter hemmet utholdenshetsgevinsten fra trening
i en ny norsk undersøkelse.

Ifølge forskning.no mener vitenskapsmennene at kroppen ikke kommer i like god form av trening som den ellers ville, dersom man spiser mye av bestemte antioksidanttilskudd.
- Vi kom over dette tilfeldig da vi testet et kosttilskudd på utøvere som inntok antioksidanter og så tilfeldigvis at utholdenhetsfaktoren gikk ned, sier Arne Skaug ved Høyskolen i Østfold til VG Nett.
Les også: - Sportsdrikk kan ødelegge treningen
Når de nå har utført egen forskning på bestemt antioksidanttilskudd og utholdenhet fikk de bekreftet mistanken. - Store mengder antioksidanter hos utholdenhetsutøvere viser negativ tendens hos oss, sier Skaug.
Aggressiv markedsføring mot idrettsutøvere
Han og kollegene Ole Sveen og Truls Raastad la frem funnene sine på en kongress i Oslo i helgen.
For å teste ut om tilskudd med antioksidanter faktisk ga negativ effekt hos utholdenhetsutøvere ga de fotballspillere i 2. divisjon et tilskudd med antioksidanter mens andre fikk narrepiller.
Resultatet ble tydelig: de som fikk antioksidanter hadde dårligere utholdenhet etter seks uker enn dem som ikke tok noe tilskudd.
Skoug sier det godt kan hende tilskuddene hjelper på andre ting, men neppe på å bli en bedre utholdenhetsutøver.
- På denne forskningskonferansen i Oslo var det mange forskjellige produkter som var forsket på og det var mye antioksidanter. Konklusjonen fra alle forskerne er stort sett at du får i deg de mengende du skal gjennom et balansert kosthold. Mens store firmaer bruker det for det det er verd og er aggressive i sin markedsføring mot toppidrettsutøvere, sier Skaug.
Han understreker derimot at det kan hende gjennomsnittsnordmannen kan ha godt av å ta tilskudd med antioksidanter med tanke på andre aspekter enn utholdenhet.
- Det er et meget viktig stoff i kroppen, det kan hjelpe på muskelstølhet og den vanlige mannen i gata vil ikke merke at han går ned i oksygenopptak, sier Skaug.
Vitae Lab: - Andre antioksidanter i vårt produkt


Blant annet har selskapet Vitae Lab gjennom markedsføringen av kosttilskuddet VitaePro lansert antioksidanter som en treningsfremmer.
Informasjonssjef Frode Nakkim sier derimot til VG Nett at den norske forskningen har tatt for seg et helt annet produkt enn VitaePro.
- Dette er en undersøkelse på et annet produkt enn vårt, og det er andre antioksidanter enn de vi bruker, så vi kan ikke kommentere den undersøkelsen. Når det gjelder vårt produkt er det ti studier som viser at det har positiv effekt, sier Nakkim til VG Nett.
- Er det også forsket på utholdenhet?
- Ja, og det går på ulike typer trening, for eksempel effekten på melkesyre og fettsyrer som energikilde i forbindelse med trening. Flere topputøvere bruker VitaePro og opplever positiv virkning, sier Nakkim.
Han understreker at det er viktig å skille mellom alle de forskjellige formene for antioksidanter.
- Her er det forsket på et produkt med mye C-vitamin. I VitaePro er det tre typer naturlige antioksidanter: astaxanthin, lutein og zeaxanthin, sier Nakkim.
Skaug ved Høyskolen i Østfold sier forskningen ble godt mottatt da den ble presentert på European College of Sport Science-kongressen i Oslo i helgen.
- Vi fikk en veldig bra mottakelse, dette er helt nye funn. Vi er rimelig stolte av det, vi har veldig signifikante resultater og har gjort det veldig systematisk, sier Skaug.
Forskningen skal nå sendes inn for publisering i Scandinavian Journal of Nutrition.

Av Francis Lundh

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her