FRUKTFEST: Lag fristende fruktfat for å unngå å falle for sukkerholdige fristelser.
FRUKTFEST: Lag fristende fruktfat for å unngå å falle for sukkerholdige fristelser. Foto: Sara Johannessen/VG

Tips til sunnere innekos i vinterhalvåret

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2019-01-04 14:45

Kombinasjonen av mer stillesitting, mat og drikke over tid kan gjøre at kiloene sniker seg på, her får du tipsene som kan gjøre innekosen litt sunnere.

Det er mange som forbinder vinterhalvåret med innehygge, stearinlys og noe godt å spise og drikke. Hvis kombinasjonen av mer stillesitting og mat og drikke varer i flere uker eller måneder, er det stor sjanse for at det vil gi utslag på vekten over tid. Her kommer noen tips til å unngå dette gjennom vinteren.

Kakao etter uteaktivitet på vinteren

Kakao er en klassiker på de kalde dagene og hører for mange med etter en skitur eller uteaktivitet. En kakao kan inneholde lite og mye energi (kilokalorier) avhengig av hvilken mengde og hva du har i. Er kakaoen laget på helmelk, smeltet sjokolade og sukker, i tillegg til en kremdott på toppen, så har du fort fått i deg den mengde energi som du nettopp har brukt på uteaktiviteten. Hva med å lage kakaoen på kakaopulver, sukker og lettmelk? Eventuelt ta den koppen med kakao og krem som du liker, men begrense mengden og hvor ofte det blir.

VARMENDE: En kopp te på omtrent 200 gram gir kun 2 kcal.
VARMENDE: En kopp te på omtrent 200 gram gir kun 2 kcal. Foto: Jan Ovind/VG

Les også: Stopp sjokoladesuget med mager kakao

Te kan dekke et behov for «kos»

Hva med å velge en ny, eksklusiv te for vinterkveldene? Det finnes en rekke ulike smaker og varianter, så her er det bare å finne sin favoritt. Mye handler om å ha noe å kose seg med og lage kosestunden til et ritual, en handling du kan se frem til og sette pris på. Tenn et stearinlys og nyt teen.

Frukt

Velg eksklusiv frukt til å fråtse i om kvelden. Klementiner hører sesongen til, og bør ligge i fruktfatet. Prøv også å vri hjernen for å finne mer eksotisk frukt som du liker. Dette er vel anvendte penger. Kutt opp frukten, så blir den ekstra innbydende. Tilgjengelighet øker inntaket av frukt. Frukt har lav energitetthet, så vi kan spise store mengder uten å få i oss for mye energi.

Mørk fremfor lys sjokolade

Et triks kan være å velge mørk sjokolade fremfor melkesjokolade. Smaken er mer besk og det kan dermed være lettere å begrense inntaket. Kanskje en liten rute kan gjøre nytten med å stille søtsuget?

VELG MØRK: Den beske smaken kan gjøre det lettere å begrense sjokoladeinntaket.
VELG MØRK: Den beske smaken kan gjøre det lettere å begrense sjokoladeinntaket. Foto: Roger Neumann/VG.

Hvis du ender opp med å spise samme mengde mørk sjokolade som du ville gjort med en vanlig sjokolade, så har du omtrent samme energiinntak. Hvis dette er tilfelle, så kan det være lurt å velge akkurat den sjokoladen du har lyst på, men bestemme deg for hvilken mengde du skal gå for.

Pass opp for hjemmelagde «sunnere» snacks

Det er mye vi kan lage fra «bunnen av» som er sunnere alternativer enn for eksempel sjokolade, men husk på at alt som er søtt og fett, stimulerer appetitten og kan bidra til et økt energiinntak og vektøkning. Lager du derfor en sunnere snack av for eksempel mandler, avokado, oljer, aprikoser eller nøtter, blir dette som regel energitette retter.

KONFEKT: Kuler av dadler, mandler og cashewnøtter er mer næringsrike enn sjokolade, men fortsatt energirike.
KONFEKT: Kuler av dadler, mandler og cashewnøtter er mer næringsrike enn sjokolade, men fortsatt energirike. Foto: Patrick da Silva Sæther/VG.

Spiser vi mat med høy energitetthet, så er det nødvendig å fokusere på mengden for ikke å innta mer energi enn vi trenger. Nøtter er for eksempel en matvare som anbefales spist hver dag fordi de bidrar med vitaminer, mineraler og umettede fettsyrer. Trikset er derfor å finne den riktige mengden snacks som passer sammen med matinntaket resten av dagen og uken.

Sunne kaloribomber: Energirik mat som har sin plass i kostholdet

Aktivitet – hopp over dørstokken

INNETRENING: En yogaøkt på stuegulvet gjør at du ikke trenger å gå ut av huset for å trene.
INNETRENING: En yogaøkt på stuegulvet gjør at du ikke trenger å gå ut av huset for å trene. Foto: Ole Martin Halvorsen.

Det at det er kaldt kan gjøre dørstokkmila ekstra lang. Husk at selv om det kjennes kaldt ut, så vil det bli varmt etter hvert som du holder på med en aktivitet ute. Ta på rikelig med klær og kle heller av deg plagg etter plagg etter hvert som kroppstemperaturen øker. Hvis du tenker deg om, så er følelsen av å være i aktivitet nettopp i kaldt, frisk luft ekstra god når du er i gang.

Snøaktiviteter: Så mye forbrenner vinteraktivitetene

Inneyoga

Har du likevel problemer med å ta på broddene, gode klær og komme deg ut ofte nok, så kan det være rett tid å sjekke ut innetrening på. Det kan for eksempel være å teste et yogaprogram på stuegulvet. Ta på behagelige klær og gi det et forsøk, kanskje det er noe du vil trives med i de kaldeste ukene i året. Begynn gjerne forsiktig med 15–20-minuttersprogrammer, for å se om dette er noe for deg. Fordelen med å trene hjemme er mange. Det ene er tidsbruken. Det eneste du trenger er å skifte til behagelige klær, ta noen øvelser, så er det raskt til dusjen etterpå. Dette er perfekt for de dagene hvor dørterskelen oppleves ekstra høy.

Les også:

Derfor skal du ikke alltid lytte til kroppens signaler (åpen for medlemmer)

Fornuften er din beste veileder i kostholdet

Fem grunner til å spise mer grønnsaker

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her