På bildene ser man overflødig hud på hofte, lår og mage som Vibeke Hausberg Gravelsæter har operert bort, etter at hun gikk ned hele 37 kilo i 2006.
På bildene ser man overflødig hud på hofte, lår og mage som Vibeke Hausberg Gravelsæter har operert bort, etter at hun gikk ned hele 37 kilo i 2006. Foto: Privat og Marte Vike Arnesen / VG

Når huden blir for stor

Marie Theisen
Publisert: 2012-05-04 14:28

Mange tidligere overvektige plages av mye løshud. Det offentlige kan dekke operasjon hvis kirurgen mener du trenger det.

Før og etter. Øverst ser du Vibeke to år etter vektnedgangen i 2006. Hun har klart å holde den nye, lavere vekten stabil.

Foto: Eivind Griffith Brænde og privat

Har du slanket bort mange kilo, kan det bli mye hud til overs.

– Etter at jeg slanket meg, fikk jeg masse overflødig hud. Jeg slet med sopp, gnagsår og utslett. Det lugget og klemte når jeg gikk og satt, forteller Vibeke Hausberg Gravelsæther.

I 2006 ble hun kåret til årets vektklubbmedlem i VG. Med en hud som var flere nummer for stor oppsøkte hun en plastikkirurg. Håpet var å få fjernet noe av huden uten å bli ribbet økonomisk.

I Norge er nemlig regelen slik at hvis du har klare helseplager, kan du få dekket utgiftene til plastisk operasjon av det offentlige. Men selv om det ikke koster deg penger, kan prosessen koste mye tålmodighet og mange legebesøk. Hvor store fysiske plager du må ha for at det skal betegnes som medisinsk grunn til operasjon er det nemlig opp til den enkelte plastikkirurg å avgjøre.

– Mitt inntrykk er at det er stor forskjell på hvor strenge de ulike kirurgene er. Jeg kjenner flere som har vært minst like plaget som meg, men som har møtt kirurger som mener det ikke er medisinske grunner for plastisk operasjon, forteller Vibeke.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Ingen kriterier

– Vi plastikkirurger har ingen felles kriterier som definerer nøyaktig hva som er medisinsk grunn til kirurgisk inngrep og hva som ikke er det, bekrefter Thomas Sjøberg, som er leder i Norsk plastikkirurgisk forening.

Han vedgår at det er uheldig når pasienter opplever ulik vurdering hos forskjellige kirurger.

– I størst mulig grad ønsker vi å unngå at folk må gå fra den ene kirurgen til den andre. Samtidig fortjener hver pasient en individuell vurdering. Det er ikke ønskelig med svart-hvitt-kriterier, mener han.

Spesialist i plastikkirurgi ved Aleris sykehus i Oslo Jan Kåre Frøyen, har i løpet av de siste fem årene operert vekk overflødig hud hos åtte hundre pasienter. Han vurderer om de har rett til å få operasjonen dekket på følgende måte:

– Jeg undersøker om de har uttalte fysiske plager. Det kan være smerter, hudskader, fuktighet i hudfolder, sår, nedsatt funksjonsevne eller et særdeles skjemmende og stigmatiserende utseende, forklarer han.

2009: Her har Vibeke Hausberg fått operere bort løshuden på magen etter slankingen. Bildet er tatt før hun får utført det samme på lårene.

Foto: Hallgeir Vågenes

Vibeke Hausberg Gravelsæter var heldig. Hun fant en plastikkirurg på en privat klinikk som mente at plagene hennes var alvorlige nok til at hun burde få dekket fjerning av overflødig hud både på magen, hoftene og lårene.

Første del av planen gikk fint. Huden på magen og hoftene ble fjernet, og siden klinikken hadde driftsavtale fikk hun dekket utgiftene. Men da operasjon nummer tre sto for tur, fikk ikke klinikken fornyet driftsavtalen.

– Plutselig måtte jeg betale hele operasjonen selv. Jeg hadde ikke 30 000 kroner i bakhånd. I tillegg ville jeg ikke få sykmelding etter operasjonen, forklarer 31-åringen.

Her kan du lese om mageoperasjonen Vibeke var gjennom i 2009. Vi advarer om sterke bilder.

Tålmodighetsprøve

Vibeke hadde ikke annet valg enn å starte jakten etter en ny plastikkirurg med driftsavtale.

– Det var skummelt. Tenk om jeg møtte en som ikke forsto hvor plaget jeg var, forteller hun.

I tillegg strevde hun for å finne noen som kunne utføre operasjonen innen rimelig tid.

– Etterspørselen etter denne typen plastikkirurgi er mye større enn tilbudet fra det offentlige. Aleris og mange andre private klinikker har nok kapasitet, men det er bare et begrenset antall operasjoner som legges ut på anbud, forklarer plastikkirurg Frøyen ved Aleris sykehus.

2012: Vibeke har nå operert bort overflødig hud på lårene. Her kan du se plaster over arrene langs lysken og på innsiden av lårene.

Foto: privat

Konsekvensen er lange ventelister. For øyeblikket spenner ventetiden fra åtte uker ved Sørlandsparken spesialistsenter til 98 uker ved St. Olavs Hospital.

– Du står fritt til å velge en klinikk et annet sted i landet enn der du bor. Har du dokumenterte medisinske grunner, får du dekket operasjonen uansett, forklarer Trude Hirgum, rådgiver ved Kontoret for fritt sykehusvalg i Helse Sør-Øst.

Vibeke endte til slutt opp i Ålesund.

– Det var en jungel å finne frem i, og det krevde enorm tålmodighet, men etter over ett år har jeg nå endelig fått fjernet huden på lårene også. Alt ble dekket av det offentlige, sukker 31-åringen, som nå er lettere både til sinn og til skinns enn hun har vært på mange år.

Slik er reglene

Utførende lege Helge E. Roald godkjente at VG fulgte operasjonen til Vibeke. Etter å ha holdt vekten i to år, fikk hun i 2009 innvilget bukplastikk på det offentliges regning for å fjerne overflødig hud på magen som ikke er mulig å slanke bort.

Foto: Marte Vike Arnesen

  • Din rett til å få dekket utgifter til kosmetiske inngrep gjelder dersom det er klare medisinske grunner. Det betyr at du må ha fysiske helseplager, og det må være sannsynlig at operasjonen vil gjøre helseplagene mindre.
  • Det er opp til hver enkelt plastikkirurg å avgjøre om det er medisinske grunner. Du kan få ulike svar hos forskjellige kirurger.
  • Klinikken må enten være offentlig eller den må ha driftsavtale med det regionale helseforetaket for at du skal få dekket utgiftene.
  • Oversikten over de offentlige sykehusene og private klinikkene finner du på Frittsykehusvalg.no. Der ser du også hvor lang ventetid klinikkene har.
  • Du må betale alle utgifter selv hvis plastikkirurgen mener at ditt behov er mer kosmetisk enn medisinsk. En operasjon koster gjerne over 30 000 kroner.
  • Hvis du røyker eller har en BMI på 28 eller mer, vil de fleste plastikkirurger ikke gjøre kirurgiske inngrep.
  • Vekten din bør ha vært stabil i minimum seks måneder etter endt slankekur. Er du slankeoperert, må du vente i to år før du kan fjerne overflødig hud.

(Kilder: Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos lege, Folketrygdloven, Pasientrettighetsloven, Spesialisthelsetjenesteloven, Norsk plastikkirurgisk forening, www.frittsykehusvalg.no, www.pasientreiser.no )

Reise og opphold

Dersom du får operasjonen av medisinske grunner, har du også krav på å få dekket utgifter til reise og opphold. Du kan fritt velge en klinikk som ligger i en helt annen kant av landet enn der du bor.

  • Reiser du til en klinikk i din egen helseregion, må du betale en egenandel på 260 kroner tur-retur.
  • Egenandeler føres på egenandelskortet. Hvis dine egenandeler i løpet av et år overstiger egenandelstaket på 1980 kroner, får du alt overskytende refundert.
  • Reiser du til en annen helseregion enn den du sokner til, må du betale en egenandel på 800 kroner tur-retur. Denne egenandelen kan ikke føres på egenandelskortet.
  • Hvis du må reise dagen i forveien for å rekke timen på klinikken, dekkes overnatting på inntil 340 kroner. Er du hjemmefra i over 12 timer, får du dessuten diettgodtgjørelse på 190 kroner.

Mer informasjon får du på Frittsykehusvalg.no (telefon 800 41 004) og på Pasientreiser.no (telefon 05515).

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her