BEGRENS: Bacon er ikke noe du bør spise hver dag. Helsemyndighetene anbefaler oss å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt til 500 gram i uken. Det tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg.
BEGRENS: Bacon er ikke noe du bør spise hver dag. Helsemyndighetene anbefaler oss å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt til 500 gram i uken. Det tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren vurderer magert bacon: Gilde go’ & mager svinebacon og Prior kyllingbacon

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2020-05-20 22:40

Dessverre for baconelskere: Selv med mindre fett er magert bacon og kyllingbacon noe du bør styre unna eller spise svært små mengder av.

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er matspaner for Vektklubb. Hver måned ser hun på nye produkter for å se på hvor sunne de egentlig er. Her har hun sett nærmere på næringsinnholdet i magert bacon og kyllingbacon og sammenlignet med andre bacon som finnes på markedet.

Fra tid til annen kommer det noen nye baconvarianter som utgir seg for å være sunnere enn vanlig bacon. Jeg har tidligere skrevet om en filetbacon med nøkkelhull.

De nyeste nå er en mager svinebacon i Gildes go’ & mager-serie samt kyllingbacon fra Prior. Begge disse har smykket seg med det grønne nøkkelhullet. Jeg har tatt en nærmere kikk på de.

Les også: Fire råd for et sunnere kosthold

Dette er Nøkkelhullet:
Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning for sunnere matvarer. Velger du nøkkelhullsmerkede matvarer spiser du mindre fett, sukker og salt, og mer fiber og fullkorn. Ifølge Helsedirektoratet skal Nøkkelhullet gjøre det enklere å velge sunnere.

MERK: Det at et produkt er merket med nøkkelhull betyr ikke automatisk at det er et veldig sunt produkt, bare at det er litt sunnere enn lignende produkter innenfor en bestemt produktkategori.

KNUSENDE DOM: Røkt, bearbeidet, salt og svinebaconet er rødt kjøtt. Uansett fettinnhold vil bacon aldri bli en spesielt sunn matvarer, skriver Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
KNUSENDE DOM: Røkt, bearbeidet, salt og svinebaconet er rødt kjøtt. Uansett fettinnhold vil bacon aldri bli en spesielt sunn matvarer, skriver Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Innhold:

Gilde go’ & mager bacon er laget av 93 prosent svinekjøtt. I tillegg til blant annet vann, salt og stivelse er det en lang rekke av diverse tilsetningsstoffer som konserveringsmidler, stabilisatorer og smaksforsterkere, totalt 11 E-stoffer.

Prior kyllingbacon er laget av 93 prosent lårkjøtt av kylling. I tillegg til blant annet vann, salt og stivelse er det også her en lang rekke av diverse tilsetningsstoffer, totalt 6 E-stoffer.

Dette er E-stoffer:
E-stoffer er tilsetningsstoffer som er etterprøvd og godkjent for bruk innen EU. Tilsetningsstoffer blir brukt av mange ulike årsaker, for eksempel for å gi økt holdbarhet, en bestemt konsistens, sterkere eller søtere smak eller en bestemt farge. At noen av tilsetningsstoffene er kunstig fremstilt, betyr ikke at de er farligere enn det som er naturlig. At et produkt inneholder mange e-stoffer betyr heller ikke nødvendigvis at det er et usunt produkt, men det kan si noe om graden av bearbeidelse av produktet.
Kilde: Norges Helseinformatikk og Matportalen

Emballasjen har friske farger og er merket med 70 prosent mindre fett enn vanlig bacon. Det gjør likevel ikke bacon til en sunn vare.
Emballasjen har friske farger og er merket med 70 prosent mindre fett enn vanlig bacon. Det gjør likevel ikke bacon til en sunn vare. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

Vi stekte begge typene bacon på bakeplate i ovnen. Baconet måtte stekes en god del lenger enn det som sto på pakningen for å bli godt stekt med mulighet for litt sprøhet.

Jeg spiser ikke kjøtt selv og har ikke smakt produktet, men det har resten av husstanden som består av mann og tre barn. Alle fire er glade i bacon i utgangspunktet. De to yngste syntes begge bacontypene var like gode, mens tiåringen likte klart best svinebaconet. Mannen var nok enig med tiåringen, men la til at de to bacontypene ikke var så veldig ulike i smak, men at svinebaconet ble litt sprøere.

Kjøtt uten fett blir ikke like sprøtt som vanlig fett bacon, det får en tørrere konsistens, men du får likevel den velkjente røyksmaken som mange sikkert liker godt til speilegget til søndagsfrokosten.

Til helgefrokosten: Bak proteinrundstykker på 20 minutter

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor sunt er det?

At et produkt har nøkkelhullet betyr bare at det er litt sunnere, i dette tilfellet med mindre fett og litt mindre salt, enn tilsvarende produkter i samme kategori.

Bacon vil, uansett fettinnhold, være klassifisert som bearbeidet kjøtt, altså noe som helsemyndighetene anbefaler oss å innta i svært begrensede mengder.

Noe av grunnen til at bearbeidet kjøtt er ansett som helseskadelig er både et eventuelt høyt innhold av mettet fett og salt, men også fordi bearbeidet kjøtt gjerne er tilsatt nitritt, et tilsetningsstoff som kan omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer i kroppen.

Les også: Slik spiser du mindre salt

I tillegg er bacon et røyka produkt. Røyka mat kan inneholde helseskadelige stoffer kalt polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH). Gilde go’ & mager bacon og Prior kyllingbacon er både tilsatt røykaroma og røyka tradisjonelt på treflis.

Kyllingbacon før steking i ovn.
Kyllingbacon før steking i ovn. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Slik røykes mat:
Røyking av mat kan foregå ved tradisjonell røyking med spon eller med regenerert røyk. Regenerert røyk er fremstilt ved forstøving av kommersielt omsatt flytende røyk (røykaroma). I begge tilfeller foregår røykingen i et røykekammer eller røykerom. Regenerert røyk gir samme effekt på matvaren som tradisjonell røyking, men er antatt å være mindre helseskadelig.
Kilde: Mattilsynet

Mager svinebacon før steking i ovn.
Mager svinebacon før steking i ovn. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Bacon kan aldri bli en spesielt sunn matvare, uansett fettinnhold.

Helsemyndighetene anbefaler sterkt at vi begrenser mengden av bearbeidet kjøtt som er røyka, saltet eller konservert med nitrat/nitritt, og at vi begrenser mengden rødt kjøtt.

Bacon faller inn under begge disse kategoriene og bør dermed unngås eller inntas i begrensede mengder. Men skal du først ha bacon så vil magert bacon med mindre salt være å foretrekke fremfor vanlige fete bacontyper.

Av de to jeg har skrevet om her, så vil jeg kanskje holde en knapp på kyllingbaconet som det smarteste valget siden dette er laget av hvitt kjøtt med litt mindre mettet fett og en anelse mindre tilsatt salt, men forskjellene mellom de to bacontypene er relativt små.

Les Norturas tilsvar lenger ned!

Pris: ca. 45 kroner for 140 gram Go’& mager bacon, og ca. 30 kroner for 140 gram Prior kyllingbacon.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

• Gilde Go’ & mager bacon: 162 kcal, 8,3 gram fett hvorav 2,9 gram mettet fett, 3,3, gram karbohydrat, 18 gram protein og 2 gram salt.

• Prior kyllingbacon: 146 kcal, 7,2 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 4,2 gram karbohydrat, 16 gram protein og 1,8 gram salt.

Magert svinebacon til venstre og kyllingbacon til høyre.
Magert svinebacon til venstre og kyllingbacon til høyre. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Sammenlignet med andre typer bacon:

Finsbråten filetbacon (nøkkelhullsmerket): 165 kcal, 9 gram fett hvorav 4,5 gram mettet fett, 0,6 gram karbohydrat, 19,7 gram protein og 1,4 gram salt (Minst salt av produktene i sammenligningen)

Gilde stjernebacon: 301 kcal, 27 gram fett hvorav 9,7 gram mettet fett, 0,5 gram karbohydrat, 14 gram protein og 2,4 gram salt.

First Price bacon: 351 kcal, 33,3 gram fett hvorav 12,5 gram mettet fett, 0,2 gram karbohydrat, 12,4 gram protein og 2,2 gram salt.

Tulip skivet bacon: 321 kcal, 29 gram fett hvorav 12 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 15 gram protein og 2,7 gram salt

Jacobs utvalgte tørrsaltet bacon: 375 kcal, 35,8 gram fett hvorav 13,5 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 13,3 gram protein og 2,3 gram salt (Mest fett i sammenligningen)

Grilstad Lev litt lettere filetbacon (nøkkelhullsmerket): 232 kcal, 9 gram fett hvorav 3 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 20 gram protein og 2 gram salt (Mest protein i sammenligningen)

Prior kalkunbacon (nøkkelhullsmerket): 164 kcal, 8 gram fett hvorav 2,6 gram mettet fett, 4 gram karbohydrat, 19 gram protein og 2 gram salt

Nordfjord bacon uten svor skivet: 303 kcal, 29 gram fett hvorav 10,5 gram mettet fett, 0,6 gram karbohydrat, 14 gram protein og 2,9 gram salt

Rema 1000 Prima bacon med svor skivet: 311 kcal, 29 gram fett hvorav 11,4 gram mettet fett, 0,6 gram karbohydrat, 12 gram protein og 3 gram salt (Mest salt i sammenligningen)

Dette svarer Nortura, produsenten bak merkevarene Gilde og Prior:

«Selvfølgelig skal man ikke spise ubegrensede mengder bacon og derfor omtaler vi ikke disse produktene som direkte sunne, men som magrere alternativer til vanlig bacon, altså en mulighet til å velge bacon med hele 70 prosent mindre fett. Vi støtter myndighetenes kostholdsråd og også myndighetenes ønske om å redusere mettet fett og salt i befolkningen. Å utvikle sunnere alternativer til populære produkter er et viktig ledd i dette arbeidet.

Det skal også nevnes at vi tilsetter et antioksidant i våre produkter for å hindre dannelse av nitrosaminer, og vi bruker mindre nitritt i våre produkter enn det som er tillatt av myndighetene både i Norge og i EU.»

Tips oss!

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på Instagram.

Rettelse: I den første versjonen av denne saken skrev vi i tittelen at Matspaneren hadde testet magert bacon. Matspanerens spalte ser hovedsakelig på næringsinnholdet i produktene som omtales men siden hun her ikke hadde smakt på produktene selv ble tittelen endret så metodikken blir mer presist beskrevet. Rettelsen ble gjort 20.05.20 klokken 22.17.
Cirka klokken 15 endret VG fronttittel på VG.no fra «dårlig nytt for baconelskere» til «matspaneren vurdere: er bacon med nøkkelhull sunnere?». Ingressen ble endret fra: «dårlig nytt for baconelskere» til «dessverre for baconelskere».

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her