Her er slankematen som gjør deg mett

Publisert: 2011-06-20 10:16

Hvilken mat gir deg den mest varige metthetsfølelsen? Vi har spurt seks kostholdseksperter.

Kjøtt, kikerter, fisk, vanlige erter, avokado, tunfisk, fullkornris og cottage cheese er mat som holder deg mett lenge.

VG

Du har sikkert opplevd å bli bråsulten kort tid etter et måltid, selv om du har spist gode mengder av maten som ble servert. Eller omvendt, du kan ha spist små mengder, men er god og mett i timevis etterpå.

Det er flere årsaker til at noen matvarer metter bedre enn andre. To viktige faktorer er:

- Hvordan de påvirker hormonene som styrer insulin- og blodsukkerproduksjon.

- Hvordan og hvor hurtig de fordøyes av kroppen. Langsom fordøyelse gir økt metthetsfølelse.

De aller fleste kostholdsekspertene er enige om at både proteiner, langsomme, sunne karbohydrater og sunt fett gir mest og sunnest metthetsfølelse. Men hvor mye av hver det bør være i et helhetlig, sunt kosthold, og ikke minst hvilke typer fett man bør mette seg med, det er de som kjent svært uenige om.

Ekspertenes beste tips

Gunn Helene Arsky

Foto: VG

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, BAMA

Mettende mat: Fisk, bønner, linser, kylling, rent, rødt kjøtt, egg, nøtter og magre melkeprodukter.

- Fullkornprodukter og rotgrønnsaker er både fiberrike og inneholder stivelse. I kombinasjon gir de en varig energitilførsel til cellene, noe som sender metthetssignaler til hjernen. Pumpernickel, byggryn, jordskokk, sellerirot og pastinakk er gode eksempler.

Andre råd: - Proteinrik, mager mat er det beste. Noen matvarer kan være kaloririke, men gi stor metthetsfølelse, slik at du ikke trenger så mye av dem. Nøtter er kaloririke, men rike både på fiber- og protein, og dermed svært mettende.

Nederst i saken får du oppskrift på Arskys mettende jordskokksuppe

LES OGSÅ:Spennende oppskrifter med fersk, vakumpakket torsk

Kari Bugge

Foto: VG

Ernæringsfysiolog Kari Bugge, Grete Roede AS

Mettende mat: Egg, tunfisk, kyllingfilet og cottage cheese. Fet fisk som laks, ørret, sardiner og makrell. Havregryn og havregrøt, grovt rugbrød og klibrød er rike på de langsomme karbohydratene som fyller godt opp og gir energi som varer.

Andre råd: Høyt fiberinnhold bidrar også til stabilt blodsukker og god fordøyelse. Fra planteriket særlig avokado og nøtter som er rike på sunt fett. En skive grovt rugbrød med røykelaks og hardkokt egg er en utmerket, mettende kombinasjon av langsomme karbohydrater med sunt fett og proteiner!

LES: Matspanerens oppskrift på hjemmelagede knekkebrød

Laila Hægh

Foto: Libra

Laila Hægh, daglig leder i Libra Helse og Kosthold

Mettende mat: Belgfrukter som bønner og linser, avokado, nøtter, frø og oljer. Klibrød som supplement hjelper godt for å få opp fiberinntaket. Grønnsaker til alle måltider fyller opp magen, og er bra for fordøyelse. Alle typer fisk, kjøtt, egg og andre proteinrike råvarer bør med i hvert måltid.

Andre råd: Spis helst fire-fem daglige måltider med både protein, fiberrike produkter (grove kornvarer og grønnsaker), samt fortrinnsvis sunt fett fra fet fisk. Styr unna det feteste kjøttet, og se opp for blandingsprodukter av fisk som kan inneholde mye hvetemel.

LES: Sigrun har gått ned 25 kilo!

Fedon Lindberg

VG

Fedon Lindberg, indremedisiner og lavkarbo-guru

Mettende mat: Fisk, kjøtt, kylling, egg og kesam sammen med brokkoli og belgfrukter (kikerter eller bønner). Nøtter er også en naturlig kombinasjon av protein, fiber og fett og gir derfor varig metthet.

Andre råd: - Velg proteinrike matvarer, gjerne sammen med fiber (såkalte langsomme karbohydrater) og sunt fett. Husk at matvarer som sukker, poteter, fint brød, pasta og ris) kan gi stor metthethetsfølelse rett etter inntak, men kort tid etter en økt sultfølelse fordi «raske karbohydrater» også fører til et svingende blodsukker som går raskt opp og raskt ned igjen.

LES: Her er slankeekspertenes sunne kaker og desserter

Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson

Line Kristin Johnson

VG

Senter for Sykelig Overvekt, Sykehuset Vestfold i Tønsberg og ekspert i Vektklubb.no

Mettende mat: For eksempel grovt brød og grov kornblanding (gjerne helkorn), ris og pasta av fullkorn, bønner, erter, linser, grønnsaker, frukt og bær, protein fra magre meieriprodukter, fugl, fisk, egg eller kjøtt. Tilfør gjerne også litt umettet fett fra myk margarin, planteoljer, avokado, oliven eller nøtter.

Andre råd: Spis fiberrike, regelmessige måltider med tre-fire timers mellomrom, og ikke spis for fort - det tar en stund fra du spiser til metthetssignalene når hjernen. Metthetseffekten påvirkes ikke bare av enkeltmatvarer, men også helheten i måltidet. Et mettende måltid bør være fiberrikt, men også ha proteiner og umettet fett.

LES:Spis mat du liker når du skal ned i vekt

Lege Torkild P. Andersen, opphavsmann bak Ketolysekuren

Lege Torkel P. Andersen

Foto: PRIVAT

Mettende mat: Kjøtt, fisk, ost, egg, og noen andre meieriprodukter som ikke inneholder for mye karbohydrater.

Andre råd: Et kosthold med mye fett og proteiner, og minimalt med karbohydrater, er uovertruffent når det gjelder å fjerne sult. Har du et mer normalt, tradisjonelt norsk kosthold spiller flere ting inn. Langsomme karbohydrater, samt proteiner og fett som nedsetter magesekkens tømming, er viktig. Tilberedningen teller også. Utkokte grønnsaker metter for eksempel mer enn rå grønnsaker.

Les også: Vår ekspert Christian A. Drevon svarte på spørsmål om helse og kosthold

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her