Noe å ruge på
Rugbrød har både fukt og utholdenhet - en skikkelig grovis med andre ord.
Kaloriinnholdet i brødskiven din avhenger av type brød og tykkelsen på skiven.
Ulike typer brød har ulikt kaloriinnhold. Jo grovere brøder er jo tyngre er vekten av en skive.
Begge skivene med grovt rugbrød har omtrent samme flate som en liten smarttelefon, men ulik skorpebredde.
Den største rugbrødskiven på 124 gram er like tykk som et kronestykke.
Den minste skiven på 74 gram er like tykk som en smarttelefon.
Den tykke rugbrødskiven på 124 gram gir hele 274 kcal.
Den minste skiver på 74 gram gir 164 kcal.
Rug er den mest fiberrike kornsorten vi har og inneholder 16 prosent kostfiber. Vi bør helst få i oss 25–30 gram fiber hver dag. Grovt rugbrød er rik på fiber og fullkorn som bidrar til et stabilt blodsukker og holder deg mett lenge.
Dette er en skive grovbrød som faller inn under kategorien ekstra grovt brød med 75 - 100 % sammalt mel eller hele korn.
Tykkelsen på skiven er det samme som en brødskjærermaskin man kan finne i diverse matbutikker, ca halvparten av høyden til en binders.
En butikkskåret skive av ekstra grovt brød veier 51 gram og gir ca 116 kcal.
To skiver fint brød med 0 - 25 % sammalt mel eller hele korn. Brødflaten er omtrent like stor som en iPhone 4.
Den tykke skiven er har en skorpebredde like høy som en binders og veier 46 gram.
Den tynne skiven er nesten halvparten av høyden og veier 25 gram.
Den tykke skiven veier 46 gram og gir 116 kcal.
Den tynne skiven veier 25 gram og gir 63 kcal.
Selv om fine eller lyse brødskiver er lettere og dermed gir færre kalorier, anbefales vi av Helsemyndighetene å spise mer fullkorn og grove kornvarer.
Grove kornvarer er energirike på grunn av sitt høye innholdet av sammalt mel og hele korn. Det betyr også at vi får i oss flere nyttige næringsstoffer fra grovt brød, enn av fint. I grovt brød er det to til tre ganger så mye kostfiber. Mange vil derfor erfare at grovt brød derfor metter bedre.
En fin huskeregel kan være å velge grovt og ekstra grove brød- og kornproduktene til hverdags, og heller unne seg loff, fint eller lyst brød til helgen eller spesielle anledninger.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Rugbrød har både fukt og utholdenhet - en skikkelig grovis med andre ord.
Det kan være lett å la seg lure av de skraverte feltene i brødskalaen. For å sjekke hvor grovt brødet virkelig er må du sjekke et spesielt tall.
Innholdet av fiber i det norske kostholdet er vesentlig lavere enn anbefalt. </p><p>
Det nye nistebrødet ligner forvekslingsvis på polarbrød, men er grovere og uten tilsatt sukker. Er det automatisk sunnere? Vektklubbs matspaner har lagt nistebrød fra Hatting under lupen.
Ikke nødvendigvis, ifølge ernæringsfysiologen.
Personlig trener og sykepleier Maren Erdvik syns det er synd at folk dropper grovbrødet fordi det oppfattes som usunt.