Noe å ruge på
Rugbrød har både fukt og utholdenhet - en skikkelig grovis med andre ord.
Ulike brødtyper har ulikt kaloriinnhold. Jo grovere brøder er jo tyngre er vekten av en skive.
Grovt rugbrød:
Her ser du to brødskiver av grovt rugbrød 100 % fullkorn. Den tykke skiven veier hele 124 gram, mens den normale veier 74 gram.
Foto: Philip Larsen-Lund
Begge skivene med grovt rugbrød har omtrent samme flate som en iPhone 4, men ulik skorpebredde.
Foto: Philip Larsen-Lund
Den største rugbrødskiven på 124 gram er like tykk som et kronestykke.
Foto: Philip Larsen-Lund
Den minste skiven på 74 gram er like tykk som en iPhone 4.
Foto: Philip Larsen-Lund
Den tykke rugbrødskiven på 124 gram gir hele 274 kcal.
Den minste skiver på 74 gram gir 164 kcal.
Grovt rugbrød er rik på de langsomme karbohydratene som bidrar til et stabilt blodsukker og holder deg mett lenge.
Ekstra grov brød:
Dette er en skive grovbrød som faller inn under kategorien ekstra grovt brød med 75 - 100 % sammalt mel eller hele korn.
Foto: Philip Larsen-Lund
Tykkelsen på skiven er det samme som en brødskjærermaskin man kan finne i diverse matbutikker, ca halvparten av høyden til en binders.
Foto: Philip Larsen-Lund
En butikkskåret skive av ekstra grovt brød veier 51 gram og gir ca 116 kcal.
Fint brød:
To skiver fint brød med 0 - 25 % sammalt mel eller hele korn. Brødflaten er omtrent like stor som en iPhone 4.
Foto: Philip Larsen-Lund
Den tykke skiven er har en skorpebredde like høy som en binders og veier 46 gram.
Foto: Philip Larsen-Lund
Den tynne skiven er nesten halvparten av høyden og veier 25 gram.
Foto: Philip Larsen-Lund
Den tykke skiven veier 46 gram og gir 116 kcal.
Den tynne skiven veier 25 gram og gir 63 kcal.
Så hva bør du velge?
"Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, og velger de grove og ekstra grove brød- og kornproduktene til hverdags. Grovt brød inneholder flere næringsstoffer enn fint brød. De grove brød- og kornproduktene er en god og viktig kilde til kostfiber, i tillegg til flere vitaminer og mineraler. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød," skriver Opplysningskontoret for brød og korn på sine hjemmesider.
De grove variantene er energirike på grunn av sitt høye innholdet av sammalt mel og hele korn. Det betyr også at blir du mett på mindre mengder og nedbrytingen av de langsomme karbohydratene bidrar til jevn energifrigivning og et stabilt blodsukker. Derfor holder du deg mett over lengre tid, i motsetning til fint brød og loff.
Velg alltid langsomme karbohydrater fremfor raske.
Les også:
Slankematen som gjør deg mett
Sjekk om brødet er grovt
Nå får du større rabatt jo lengre bindingstid du velger og du får hele 50 % rabatt ved 12 måneders medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!
0dager
7 timer
20minutter
10 sekunder
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 måneders medlemskap er 249 kr per mnd, ordinær pris for 6 måneders medlemskap er 199 kr per mnd og ordinær pris for 12 måneders medlemskap er 149 kr per mnd. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Rugbrød har både fukt og utholdenhet - en skikkelig grovis med andre ord.
De fleste av dere kjenner nok til Inger Kløkstad, kvinnen bak Ingers rugbrød som ble en kjent og kjær ”landeplage” for en del år tilbake.
Innholdet av fiber i det norske kostholdet er vesentlig lavere enn anbefalt. </p><p>
Sjekk også grovhetsprosenten i tillegg til brødskalaen.
Det finnes andre måter å gjøre baksten mer protein- og fiberrik, men dette melet er et helt greit produkt med gode bakeegenskaper, skriver Vektklubbs matspaner om den nye melblandingen fra Møllerens.
Denne melblandingen i form er en god løsning for deg som vil ha nybakt brød, men slippe å gå til innkjøp av alle ingrediensene. Vektklubbs matspaner stempler grovbrødet som sunt!