Hvis du liker å unne deg litt ekstra god mat i helgen, så kan du prøve disse oppskriftene.
Hvis du liker å unne deg litt ekstra god mat i helgen, så kan du prøve disse oppskriftene. Foto: Magnar Kirknes / VG

Treretts helgemeny med sesongens skrei

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-01-29 14:26

Det er høysesong for skrei fra januar og ut mars. Et klassisk skreimåltid serveres ofte med poteter, gulrot og smør. Her får du en ny, spennende vri!

Mange av oss må droppe restaurantbesøket og heller holde oss hjemme. Her får du et forslag på en smakfull, sunn og ikke altfor avansert treretters meny som gir skikkelig helgefølelse.

Til forrett foreslår vi dampet asparges med avokadokrem. Det er ingen hemmelighet at det er lettere å spise mer grønnsaker når det smaker godt. Den fyldige avokadokremen får virkelig asparges til å skinne.

Skrei er hvit og mager fisk som absolutt regnes som eksklusiv festmat. Her servert med syrlig rødløk og brandade – som er potetmos iblandet mer skrei.

Desserten er fruktbasert; fiken toppet med marshmallows.

Til sammen gir hele menyen, alle tre rettene, omtrent 690 kcal per porsjon.

Asparges med avokadokrem

En porsjon inneholder omtrent 150 kcal.
En porsjon inneholder omtrent 150 kcal. Foto: Kreativ Catering

4 porsjoner (ca. 150 kcal per porsjon)

800 gram asparges
2 stk. avokado
2 ss sitronsaft
2 ss mager kesam
1 fedd hvitløk
salt og pepper

Slik gjør du det: Kutt av de nederste 4 cm av aspargesen, og skrell resten av aspargesen til ca. 2 cm nedenfor der aspargeshodet starter. Kok opp en kjele med vann og ha i godt med salt. La aspargesene koke i fosskokende vann i ca. 1–3 minutter før du tar de opp.

Del avokadoen i to og ta ut steinen. Ta avokadokjøttet ut av skallet og over i en bolle. Bland avokado, sitronsaft og kesam til en jevn masse. Den kan godt ha litt avokadobiter i seg. Ha i hakket hvitløk og smak til med salt og pepper.

Ha asparges på en tallerken og legg en god skje med avokadokrem over.

Lagre oppskrift (kun Vektklubbmedlemmer)

Til hovedrett foreslår vi denne smakfulle oppskriften fra Godt.no.

Skinnstekt skreifilet med syrlig rødløk og brandade

Skrei er mager fisk, og hovedretten gir knappe 390 kcal.
Skrei er mager fisk, og hovedretten gir knappe 390 kcal. Foto: Magnar Kirknes / Godt.no

4 porsjoner (cirka 390 kcal per porsjon)

1,5 kg skrei, fersk
salt

Syrlig rødløk:
2 stk. rødløk
1 ss smør
1 ss sukker
2 ss hvitvinseddik, eller mer

Brandade:
500 g mandelpotet
50 g smør
200 g skrei (etter fileteringen)
2 ss bladpersille, finhakket
salt, og pepper etter smak

Slik gjør du det:

Rens skreien, skjær ut ryggfiletene og finpuss stykkene, dryss over flaksalt. Kok opp rikelig med saltet vann og legg i restene av skreien. Filetene trekkes i kokevannet i ca. 10 min. La dette avkjøles før fiskekjøttet renses fritt for bein. Dette skal senere blandes med potetmosen.

Skrell potetene og kok disse møre i lettsaltet vann. Mos potetene lett sammen med smøret. Vend inn fiskekjøttet, ha i finhakket bladpersille. Smak til med salt og pepper.

Skjær rødløken i tynne skiver, fres løken i smør uten at den brunes. Tilsett sukker og hvitvinseddik. La rødløken koke på svak varme til nesten all væske er fordampet.

Varm smør i pannen, legg i fiskestykkene med skinnsiden ned. Dryss over nykvernet pepper og øs stykkene jevnlig med stekesmøret. Demp varmen og la stykkene steke ferdig til de flaker seg. Server skreifiletene med potetbrandaden, rødløk, stekesmør og rikelig med persille.

Lagre oppskrift i kokebok på Godt.no

Dessert

En fiken med marshmallow inneholder omtrent 75 kcal.
En fiken med marshmallow inneholder omtrent 75 kcal. Foto: Frukt.no

Fiken med marshmallows

8 porsjoner (ca. 75 kcal stk., 150 kcal for en porsjon)

8 stk. fiken, ferske
8 stk. marshmallows
4 ts honning
8 stk. hakkede valnøttkjerner

Slik gjør du det: Lag et kryss i toppen av hver fiken og klem dem i bunnen, slik at dem åpner seg i toppen. Sett fikenene i en ildfast form. Legg en marshmallows i hver fiken. Dryss over litt honning (kan sløyfes) og hakkede valnøtter.

Sett den ildfaste formen på grillen og legg på lokket. Grilles i ca. 10 minutter til marshmallowene er blitt gyllenbrune.

Lagre oppskrift til senere (kun for Vektklubbmedlemmer)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her