Mindre fruktbar ved overvekt?

Hanne Eide Andersen
Publisert: 2010-05-20 11:30

Hei Ina! Det at kvinner kan bli mindre fruktbare ved overvekt, har jeg hørt flere si. Vil dette normalisere seg når midjemål, BMI og vekt kommer til det normale igjen?<br />Hilsen Lillehammerjente

Infertilitet er bare en av mange uønskete
tilstander man kan redusere risikoen for
å få ved å forebygge overvekt. Andre
sykdommer er type 2 diabetes, høyt blod-
trykk, hjerteinfarkt, gallesten, søvnapne,
leddplager og enkelte kreft-sykdommer.

Hei Lillehammerjente!
Ja, fertiliteten går ned når man er overvektig.
Hva er infertilitet?
Årsaken er litt forskjellig fra person til person. Når kvinner blir overvektige, blir de ofte litt insulinresistente. Dette betyr at insulinet i kroppen, som skal få sukkeret fra blodet og inn i cellene, ikke fungerer helt som det skal. Kroppen kompenserer på dette ved å produsere mer insulin. Når man har høyt insulin, produserer leveren mindre av et hormonbærende protein som vi kaller SHBG (seksuelt hormonbindende globulin). Dette proteinet binder testosteron hos kvinner, slik at vi ikke har så mye fritt testosteron i blodet. Når vi har lite SHBG får vi mer fritt testosteron i blodet og vi kan oppleve å få hårvekst i ansiktet blant annet.
Les også om mannlig infertilitet
De som har PCOS har denne problemstillingen, mens andre som ikke har PCOS, men er svært overvektige vil kunne oppleve den samme hormonforstyrrelsen. Hos menn er det motsatt, de får fritt østrogen i blodet og opplever ofte en feminisering, mange fete menn får litt tendens til bryster. PCOS som rammer kvinner gir mannlig hårvekst, færre enn 10 menstruasjoner i året og ovarier med multiple cyster. Dette er den hyppigste årsaken til kvinnelig infertilitet.
Spørsmål og svar i Vektklubb om PCOS
Har man ikke PCOS, vil infertiliteten kunne bedres når du går ned i vekt. Overvekt er en risikofaktor for både foster og mor under svangerskapet, og skal man ha behandling ved en infertilitetsklinikk vet jeg at de mange steder ber kvinner om å forsøke å slanke seg, slik at de veier under 90 kilo. Lykke til!
Hilsen Ina Wille
Redaksjonen anmerker: Linkingen i svaret er gjort av redaksjonen i Vektklubb.no der vi finner det hensiktsmessig. Vi gjør oppmerksom på at Vektklubb.no ikke er ansvarlig for innholdet på eksterne linker.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her