1 av 4 vet ikke hva sunt kosthold er

Publisert: 2012-10-24 16:02

Hele en av fire nordmenn har de siste årene blitt mer og mer usikre på hva et sunt kosthold faktisk er. 3 av 10 vil endre kostholdet sitt, men får det ikke til.

Er pasta sunt eller ikke sunt? Laks er sunt, men ikke magert. Er det karbohydrater i alle grønnsaker? Hvilke kostholdseksperter skal man lytte til?

Synøve Dreyer

Det går frem av en stor spørreundersøkelse om det norske folks kosthold som Helsedirektoratet la frem i går (tirsdag 23. oktober).

Nye slankekurer og mange såkalte eksperter får hovedskylden for utviklingen.

- Mirakeldietter forvirrer

Forsker hos SIFO Annechen Bahr Bugge.

Foto: Robert S. Eik

- Det er ikke lenger slik at myndighetene har monopol på å si hva som er sunn og usunn mat. Se for eksempel på lavkarbo. Norske myndigheter har gjennom flere tiår anbefalt fettreduksjon og et magert kosthold. Lavkarbodietten forfekter det motsatte syn, sier en av Norges mest erfarne forskere på nordmenns mat og spisevaner, Annechen Bugge ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Hun tror at de mange andre mote- og mirakeldiettene, som ofte er konkretiserte, enkle og står i opposisjon til myndighetenes råd, bidrar til forvirringen.

Lege og leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, er mer overrasket over at ikke flere er forvirret.

- Mange sliter med å skille hvilke eksperter som har tyngde til å gi råd. Folk forstår ikke helt forskjellen på kostholdstips fra en anerkjent blogger og en anerkjent forsker, sier Hjelmesæth.

- Usunt er billig

Overlege Jøran Hjelmesæth.

Alf Øystein Støtvig

I undersøkelsen kommer det også frem at tre av ti nordmenn planlegger å endre kostholdet sitt. Hele 70 prosent oppgir at de synes det er vanskelig å endre kostholdet sitt. Gruppen mener at billigere, sunn mat og tips og oppskrifter på sunne retter er den viktigste hjelpen de kan få for å gjennomføre kostholdsendringen.

- Hovedårsaken til fedmeepidemien er at usunn mat er billig, lett tilgjengelig og markedsføres veldig sterkt. Det er riktig og et godt argument, sier Hjelmesæth.

46 prosent av de spurte oppga at de spiste så sunt som de ønsket.

Berit Nordstrand, overlege og spesialist i klinisk farmakologi, poengterer at det er en myte at det går fortere å lage halvfabrikatmat enn mat fra bunnen.

- Man kan lage et sunt og godt måltid på 15-20 minutter, og det gir masse gevinst i smak og helse. Jeg tror det kan være viktig å reflektere over hva man bruker tid på, sier hun.

Ernæringsekspert Berit Nordstrand.

privat

Hun er også kritisk til unnskyldningen om at sunn mat er dyrere enn usunn mat.

- Prisen på en pakke tyggegummi tilsvarer om lag 1,5 kilo grønnsaker. Husk at kiloprisen på kjøtt er mye dyrere enn kiloprisen på grønnsaker, så hvorfor ikke ha mer grønt på tallerkenen, sier Nordstrand, som poengterer vi bør være villige til å betale for kvalitetsmat og gode råvarer.

Overlegen mener at den største sunnhetsutfordringen er tanken på at det er komplisert og at det betyr å fjerne kos.

- Folk tenker at dersom de skal spise sunt, må de legge om alt og fjerne mye nytelse. Men det er utrolig hvordan små grep kan ha stor effekt, sier Nordstrand.

Slik spiser du sunnere!

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her