HOLDE UT: Viljestyrke, utholdenhet og tålmodighet er viktige egenskaper i en varig livsstilsendring, mener Trine. Bildet til venstre er tatt for to år siden. Bildet til høyre er tatt i sommer, 20 kilo lettere!
HOLDE UT: Viljestyrke, utholdenhet og tålmodighet er viktige egenskaper i en varig livsstilsendring, mener Trine. Bildet til venstre er tatt for to år siden. Bildet til høyre er tatt i sommer, 20 kilo lettere! Foto: Privat

Trine (49): - Jeg vil ha en kropp jeg kan bli gammel i!

Elisabeth Stigum
Publisert: 2019-08-23 13:47

Trine Waag Strømsvik (49) har kjent på hvor viktig det er å leve sunt og aktivt slik at hun holder astmaen i sjakk. Astma som er dårlig kontrollert, kombinert med overvekt og dårlig form, gir økt risiko for utvikling av kols.

Siden august i fjor har Trine gått ned over 20 kilo og holdt seg vektstabil siden påske. Hun bare bestemte seg en dag for å gjøre noe med overvekten, selv om hun ikke var særlig motivert. Motivasjonen har heldigvis økt i takt med at vektpilen har gått ned, som følge av sunnere kosthold og mer mosjon.

– Jeg stortrives ute i naturen og ute på tur, og med færre kilo på kroppen kjennes alt så mye lettere!

Kveldsturer

Etter at Trine begynte å få vaksine for bjørkepollenallergi for fire år siden, kunne hun endelig bevege seg ute i pollensesongen, fremfor å sitte inne gjennom store deler av sommeren. Og når man bor på en så vakker plass som Reipå i Meløy, omkranset av nydelig natur og dramatiske fjelltopper, står turmulighetene i kø.

– Et viktig livsstilsgrep jeg har tatt er å bytte ut sofatid med kveldsturer. Nå går jeg gjerne en tur hver kveld. Jo mer aktiv jeg er, jo mer lyst får jeg til å spise sunt, forteller Trine.

Trine har også tatt av 20 cm rundt hoftene - noe som har resultert i at hele sommergarderoben har måtte byttes ut.

ANNONSE: Få hjelp til å nå din idealvekt. Bli medlem av Vektklubb!

NYE KLÆR: Denne shortsen ble brukt i fjor sommer da Trine var 20 kilo tyngre. I sommer måtte hun kjøpe nye klær - Det ble litt dyrt, jeg hadde ikke engang en eneste genser eller bukse som jeg kunne bruke, forteller hun.
NYE KLÆR: Denne shortsen ble brukt i fjor sommer da Trine var 20 kilo tyngre. I sommer måtte hun kjøpe nye klær - Det ble litt dyrt, jeg hadde ikke engang en eneste genser eller bukse som jeg kunne bruke, forteller hun. Foto: Privat

– I fjor sommer brukte jeg klær i størrelse 46-48, altså XL. Nå bruker jeg klær i størrelse 38-40, eller medium, og er mye mer fornøyd. Jeg har ti kilo til jeg vil ned, men gir heller kroppen litt tid nå til å stabilisere den nye vekten.

Endre mønstre

Det tror Trine er lurt, å skynde seg langsomt. Som erfaren jojo-slanker vil hun heller fokusere på å etablere nye vaner som varer fremfor å rase ned i vekt med et strengt kostregime.

– Jeg har gått opp og ned i vekt utallige ganger, og vet hva som skal til for å gå ned i vekt, men ikke hvordan å bli der. For det er jo da den virkelige kampen begynner.

Trine forteller at hun har brukt mange år på å lage seg dårlige spisevaner. Hun forstår at det ikke finnes noen rask løsning for å blir evig sunn og slank.

– Jeg synes faktisk dette med motivasjon er oppskrytt. Motivasjon er ferskvare og kortvarig. Viljestyrke, utholdenhet og tålmodighet er mye viktigere egenskaper i en varig livsstilsendring!

ØRSKORVEN: Å bestige fjelltopper gir enorm mestringsfølelse. Her er Trine på toppen av Ørskorven i april i år, ikke langt fra der hun bor. For tiden en av favoritturene.
ØRSKORVEN: Å bestige fjelltopper gir enorm mestringsfølelse. Her er Trine på toppen av Ørskorven i april i år, ikke langt fra der hun bor. For tiden en av favoritturene. Foto: Privat

Fikk med legen på laget

Som overvektig har Trine skydd kamera som pesten. De få bildene som likevel ble knipset av henne ble et brutalt møte med virkeligheten.

– Sommeren 2018 så jeg bilder av meg selv, og likte ikke kroppen jeg så. Jeg kunne ikke skylde på at det var tatt fra en dårlig vinkel eller at jeg satt feil. Jeg var tjukk og det plagde meg.

Trine visste at hun måtte etablere nye vaner som gjør at hun holder seg frisk. Så hun kan ha en kropp å bli gammel i, og være der for de fire sønnene sine og fremtidige barnebarn.

– Jeg har tidligere vært medlem av Vektklubb, veid maten og registrert kalorier. Da gikk jeg ned i vekt, og jeg vet at det fungerer bra for meg når jeg logger alt jeg spiser.

Men så fort hun slutter å logge maten har vekten en tendens til å komme krypende tilbake.

– Jeg lurer meg selv og tror jeg spiser mindre enn jeg gjør, forklarer hun.

Derfor måtte Trine gjøre noe annerledes denne gangen.

JA, VI ELSKER: På 17. mai i år besteg Trine fjelltoppen Horntind sammen med mannen sin, Rune Strømsvik.
JA, VI ELSKER: På 17. mai i år besteg Trine fjelltoppen Horntind sammen med mannen sin, Rune Strømsvik. Foto: Privat

– Jeg trengte at noen kontrollerte meg, derfor fikk jeg fastlegen med på laget, og jeg gikk dit jevnlig for å veie meg.

Det hjalp, vekten gikk kjapt nedover når hun fikk noen å bevise noe for. Hun fikk også nyttig veiledning og støtte av legen.

FØR: Som overvektig har Trine alltid skydd kameraet. Så hun bilder av seg selv skyldte hun på at det må ha blitt tatt fra feil vinkel, eller at hun satt feil. Bildene er tatt for to år siden.
FØR: Som overvektig har Trine alltid skydd kameraet. Så hun bilder av seg selv skyldte hun på at det må ha blitt tatt fra feil vinkel, eller at hun satt feil. Bildene er tatt for to år siden. Foto: Privat

Trine vet ikke hvor mye hun veide da hun begynte med livsstilsendringen i fjor. Vekten hjemme på badet viste 99 kilo, men da hun byttet fastlege i vår viste den nye vekten på legekontoret 9 kilo forskjell! Hun fant ut at den digitale vekten hjemme ikke tåler varmen fra baderomsgulvet. Hun kan derfor ha vært tyngre da hun startet.

– Det var et slag i ansiktet, men forklarte hvorfor vekt og målebånd hadde sluttet og endre seg i takt i vår. Vekten jeg har nå stemmer bedre med det jeg ser i speilet.

Legen blir en viktig samarbeidspartner for Trine i lang tid fremover. Dette er ingen slankekur som tar slutt, hun må fortsatt jobbe mye med å etablere nye livsstilsvaner.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

– Min verste fiende er sjokolade

– Jeg har måtte jobbe mye med hodet og bryte med dårlige spisemønstre. Jeg har spist feil så lenge.

Som barn var Trine svært tynn. De voksne nærmest jublet da hun spiste. Mat, og spesielt sjokolade, har alltid vært både trøst og belønning. Tradisjonelt sett henger kos og mat litt for tett sammen, mener Trine. Det er viktig å tenke over hva man spiser for å kose seg, for det finnes mye sunt som er godt.

– Jeg har feiret med sjokolade når det hadde skjedd noe bra, og brukte sjokolade som trøst om jeg har vært trist og lei. Den er min største fiende, og jeg har spist uhorvelige mengder.

Les også: Ikke kutt sjokoladen selv om du slanker deg

Mange kan nok kjenne seg igjen i at det er lettere å spise sunt tidlig på dagen. Men etter middag er viljestyrken så tynnslitt at det er vanskelig å stå imot fristelsene. Denne «ettermiddagsknekken» kjenner Trine godt til.

– Problemet mitt er jo ikke bare at jeg må ha sjokolade, men at jeg ikke klarer å stoppe etter kun en liten bit. Jeg har tendenser til overspising som jeg har måtte jobbe mye med. Før, når andre spiste et kakestykke, spiste jeg to, og deretter et tredje og et fjerde kakestykke når jeg var alene på kjøkkenet. Overspising henger tett sammen med følelser, og det har vært viktig å finne ut hvorfor jeg småspiser.

Fredagsgodt og frukt

Løsningen for Trine har vært å kjøpe inn små mengder av sjokolade, en tilmålt mengde som hun tillater seg å kose seg med, slik at rester ikke blir liggende igjen. Mange som vil ned i vekt unner seg lørdagsgodt. Trine kjøper heller inn litt fredagsgodt, og lager en god og sunn middag på lørdagskvelden.

IKKE LENGER TYKK: Dette bildet ble tatt på bursdagen til Trine i januar. - Det er første gang jeg så meg selv avbildet og innså at jeg ikke lenger var overvektig.
IKKE LENGER TYKK: Dette bildet ble tatt på bursdagen til Trine i januar. - Det er første gang jeg så meg selv avbildet og innså at jeg ikke lenger var overvektig. Foto: Privat

– Jeg har også prøvd å tenke på hva annet jeg liker enn sjokolade som er søtt og godt. Og det er frukt og bær. Nå lager jeg gjerne et fruktfat i stedet for å sette frem en skål sjokolade. Lettkakao er redningen min når jeg får veldig lyst på sjokolade, det er kun 46 kcal i en kopp!

For Trine nytter det ikke å kutte ut sjokolade fullstendig. Da er det for lett å sprekke og la alle gode forsetter fly ut vinduet.

– En sjelden gang tillater jeg meg å skeie ut, og øver meg på å ikke ha for dårlig samvittighet etterpå

Trine har blitt mer bevisst på hva hun spiser, og dropper småspisingen. Det er jo litt mer strevsomt med all ekstra mat utenom måltidene som må loggføres, da er det lettere å droppe det som er unødvendig.

– Da jeg endelig begynte å kjenne at jeg var sulten igjen, gikk opp for meg hvor mye kalorier det er i maten jeg småspiste mellom måltidene. Tidligere har jeg nok også forvekslet tørste med sult, og spist enda jeg var tørst.

Les også: Ta kontroll over småspisingen

Hun synes det er lett å holde på rutiner og et sunt kosthold i hverdagen. Ferier og spesielle anledninger har vært mer utfordrende.

– Det er skremmende hvor raskt jeg kan falle tilbake i gamle mønstre. Jeg har mislyktes så mange ganger før. Så fort jeg slutter å veie maten har det lett for å skli ut, og jeg spiser gradvis mer og mer mat.

Trening hjelper

Trening og bevegelse har vært svært viktig for Trine, særlig for å takle ettermiddagene. Det er bedre å komme seg ut på tur fremfor å sitte hjemme og spise sjokolade. En rute melkesjokolade har 50 kalorier, det samme som en hel fersken. Hun passer på å spise frukt og grønt til alle måltider nå.

– En annen positiv ting med trening er jo at jeg får lyst på sunn mat jo mer jeg er i aktivitet.

I fjor høst gikk Trine 17.000 skritt hver dag. Hun har også kortet ned tiden på en 3 km topptur med hele 12 minutter.

FYKANTRAPPA: Hele 1129 trinn og 300 høydemetre. Det krever både god kondisjon og litt mot for å komme seg opp den 100 år gamle tretrappen som slynger seg opp fjellsiden i Glomfjord.
FYKANTRAPPA: Hele 1129 trinn og 300 høydemetre. Det krever både god kondisjon og litt mot for å komme seg opp den 100 år gamle tretrappen som slynger seg opp fjellsiden i Glomfjord. Foto: Privat

Trine har også fått hjelp av fysioterapeut til å komme i gang med styrketrening.

– Det er viktig for voksne damer å ta vare på musklene. Det er med å på å vedlikeholde kroppen, strammer opp når man tar av mye vekt, og hjelper på forbrenningen.

Det beste er at hun har funnet ut at hun liker det veldig godt. Hverdagsmosjon og korte og lange turer er gull for Trine som er turglad i utgangspunktet, hun går mye tur med familien og med bestevenninna Ramona.

Fellesskap som støtter

På Instagram har Trine funnet mye støtte i andre som går gjennom samme prosess. Livsstilsendring kan innimellom være vanskelig om man er sliten, sulten og vekten står stille enda man spiser sunt og trener. Da er det godt å få påminnelser fra heiagjengen om hvorfor hun har gjort dette, og hvor langt hun har kommet.

– Å ha familien og barna med på laget er også gull. Det er nok lurt å si det høyt til de rundt seg at man ønsker å endre livsstil, og be om hjelp fra fagpersoner.

Trine synes det er synd at mange kanskje tenker at det er skambelagt å be om hjelp til å gå ned i vekt. Selv er hun sjeleglad for at hun gikk til legen og fysioterapeut.

– Hovedmotivasjonen for å gjøre dette er meg selv, og at jeg vil ha en kropp å bli gammel i. Da vil ta imot hjelp som gir meg de beste forutsetninger for å lykkes!

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Få en sunnere og lettere livsstil med Vektklubb. Bli medlem her!

Les også:

Gå ned i vekt ved å ta kontroll over småspisingen

Treningsøvelsene du kan gjøre i stua

Bærekraftig og kjøttfri kostholdsplan

Oppskrift på sunne proteinrundstykker og brødvaffel

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her