NED FRA FJELLET: En familie hjelper hverandre over en bekk på vei ned fra topptur i Skarvemellen. Bildet er fra Melleheimen i høstferien 2015 .
NED FRA FJELLET: En familie hjelper hverandre over en bekk på vei ned fra topptur i Skarvemellen. Bildet er fra Melleheimen i høstferien 2015 . Foto: Ken-Erik Larsen / DNT.

Høsttur fra hytte til hytte: Kom deg ut i fjellheimen

Sigrid Schei Lorentzen
Publisert: 2017-09-18 10:32

Endelig er høsten her med sin kjølige, klare luft. Dette er tiden for å komme seg ut – og kjenne på hva den norske fjellheimen har å by på! Har du ikke hytte selv, kan du prøvde DNTs mange forslag til hytteturer.

Det er lite som slår den deilige høstlufta. Spesielt til fjells, føles det godt å ta dype åndedrag og bare nyte lufta september og oktober kan by på.

Høsten er også tiden hvor man gjerne starter litt på nytt. Sommeren og dens fristelser setter kjapt sine spor på kroppen, men når høsten kommer er treningsmotivasjonen forhåpentligvis på topp igjen.

Ny i fjellet? Turtips for nybegynnere

Det viktigste for å gå ned i vekt er å moderere kostholdet, men det er helt supert å supplere med fysisk aktivitet. Vi i Vektklubb heier på å holde oss fysisk aktive hver eneste dag, men da trenger det ikke å være snakk om all verdens.

Gå en tur, gjerne med litt tempo, slik at du kjenner hjertet pumpe. Kom deg ut i norsk skog og mark, og overnatt gjerne på en hytte for å gjøre turen til en liten utflukt.

Hytte til hytte i fjellheimen

Den Norske Turistforening (DNT) har både turstier og turisthytter åpne for alle. Det finnes betjente, selvbetjente og ubetjente. De betjente har betjening og matservering, de selvbetjente har mat for salg, og du ordner matlaging og vasking selv. På de ubetjente hyttene må du ta med din egen mat.

NYT VÆRET: Nydelig solnedgang på fjellet.
NYT VÆRET: Nydelig solnedgang på fjellet. Foto: Marius Dalseg Sætre / DNT

Disse er både bra og billige alternativer for deg som ikke har egen hytte. Har du noen fridager i høst anbefaler vi deg å komme deg til fjells og bare kjenne på den norske naturen!

Turveileder ved DNT Oslo og omegn, Britt-Ingunn Tafjord Walle, anbefaler deg som bor på Østlandet en firedagers gåtur i Langsua nasjonalpark mellom Valdres og Gudbrandsdalen.

– Langsua/Huldreheimen er et populært område som egner seg godt både for de med lite og ingen erfaring, eller barnefamilier, sier Walle.

Ikke gå i «hyttefella»: Slik holder du vekta på helgeturen

– En fin og enkel hytte til hytte-rute kan ha utgangspunkt på Espedalen Fjellhotell. Hit går det buss fra Lillehammer. Turen starter med en 10 km etappe opp til det gamle seteranlegget og selvbetjeningshytta Storhøliseter på 980 moh. Har man bil så kan turen også starte ved Storhøliseter for en rundtur innover i Langsua/Huldreheimen.

Dag 1: Espedalen Fjellhotell til Storhøliseter (10 km)

Dag 2: Storhøliseter til Skiurusten (12,5 km)

Dag 3: Skiurusten til Storkvelubu (6,5 km)

Dag 4: Storkvelubu til Liomseter - om Risålia (15 km)

– Den siste strekningen er merket som krevende på ut.no, men den bør være grei å gå. Det heller nedover stort sett hele tiden, uten at det blir noe særlig bratt, sier turveilederen.

PUST I BAKKEN: Henriette Gill fra Stavanger Turistforening nyter den norske naturen, og det fjellheimen har å by på.
PUST I BAKKEN: Henriette Gill fra Stavanger Turistforening nyter den norske naturen, og det fjellheimen har å by på. Foto: Pål Christensen

Alle hyttene er selvbetjente frem til Liomseter, som er betjent frem til 8. oktober. Etter dette er den stengt. Det er bilvei opp til Liomseter, og det er mulig å reservere transport tilbake til offentlig transport direkte hos Liomseter. Et alternativ kan være å ha base på Liomseter og gå dagsturer derifra.

Tredagers Tromsø-tur

Holder du til i Nord-Norge har du et hav av turmuligheter. Troms Turlag har et flott hyttenett som passer fint for den som ønsker en enkel tur i fjellene utenfor Tromsø.

«En mulighet er å starte fra Tønsvik like nord for Tromsdalen. Herfra går det en koselig kjerrevei innover i bjørkeskogen, før stien tar av i retning Nonsbu, en av turlagets ubetjente hytter på fastlandet. Stien går oppover mellom slanke løvtrær før høyfjellet åpenbarer seg med utsikt til topper og tinder.», står det om turen på DNTs nettsider.

Dag 1: Tønsvik til Nonsbu (7,5 km)

Dag 2: Nonsbu til Blåkollkoia (5 km)

Dag 3: Blåkollkoia til Movik (6 km)

Dette er en lite utfordrende, og estetisk vakker tur i fjellet. Ta gjerne med deg hele familien. Denne turen kan selv de minste barna klare.

Super trening: Brenn fett til fjells

Ukentlige fjellturer

Bergen og Hordaland Turlag arrangerer turer for både spreke og mindre spreke. Her kan alle være med!

– Vi har noe som heter «Aktiv til 100» som arrangeres ukentlig i Bergen mandag, tirsdag og torsdag. Dette er veldig lette turer. Dessuten er Byfjellstrimmen som går et par ganger i uken verdt å nevne. Onsdager går vi i rolig tempo, forteller Torill Refsdal Aase i Bergen og Hordaland Turlag.

MED HUND PÅ TUR: Ta med din firbeinte venn på fjelltur. Det vil den elske!
MED HUND PÅ TUR: Ta med din firbeinte venn på fjelltur. Det vil den elske! Foto: Marius Dalseg Sætre

For vestlendinger som ønsker å bryne seg på en lengre tur med overnatting kan Aase anbefale å overnatte på Solrenningen, en selvbetjent hytte med 30 sengeplasser.

– Gå fra Stølsdammen øverst i Modalen og frem til den første hytten. Det er stort sett flatt og tilrettelagt terreng.

Dag 1: Stølsdammen til Solrenningen (7 km)

Dag 2: Solrenningen til Nordalshytten (13 km)

Dag 3: Nordalshytten til Brydal (10 km)

Dag 4: Brydal til Ortnevik (5 km)

Fra Ortnevik går det båt tilbake til Bergen. På denne turen anbefales det å bruke gode fjellstøvler. I fjellheimen finner du både blåbær og molter, ifølge DNT.

God tur!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Mager og høstlig epledessert

Få en sterk overkropp helt uten vekter

Slik håndterer du kjærestekiloene

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her