En fargerik tallerken gjør mat til medisin.
En fargerik tallerken gjør mat til medisin. Foto: Frode Hansen

Hva er fytokjemikalier?

Elisabeth Stigum
Publisert: 2013-02-14 10:33

Har du hørt at det finnes plantestoffer, såkalte fytokjemikalier, som er bra for kroppen?<br />

Nok en grunn til å spise «5 om dagen»! De aller fleste fukt og grønnsaker inneholder mye fytokjemikalier som er gunstige for helsen vår.

Fytokjemikalier er en fellesbetegnelse på helsebringende plantestoffer. Det vil si bioaktive planteforbindelser som karotenoider, glukosinolater og fenoler.

«Fyto» er gresk og betyr plante

Planteforbindelsene er ofte sterke pigmenter som farger plantene, for eksemper karotenoider i gulrøtter, gresskar, søstpoteter, spinat og andre grønne, oransje, gule. røde og lilla grønnsaker. Lykopen i tomat er også et kjent karotenoid.

Fytokjemikaliene gir ikke bare plantene fin og sterk farge, de er også plantens immunforsvar og beskytter mot skader fra bakterier, sopp og skadedyr.

Mange matvarer fra planteriket med bitter smak har et høyt innhold av fytokjemikaler, for eksempel brokkoli og ren kakao.

Tomat er rik på antioksidanten lykopen. Trolig frigjøres det mer lykopen fra tomaten når den kokes slik at kroppen lettere tar opp de gunstige stoffene.
Tomat er rik på antioksidanten lykopen. Trolig frigjøres det mer lykopen fra tomaten når den kokes slik at kroppen lettere tar opp de gunstige stoffene. Foto: Marte Vike Arnesen / VG

Naturell bedre enn kosttilskudd

Ikke så glad i kokt brokkoli? Prøv en grønnsakssmothie!
Ikke så glad i kokt brokkoli? Prøv en grønnsakssmothie! Foto: Jørgen Braastad / VG

Det finnes om lag 100 000 kjente fytokjemikalier. Et enkelt måltid basert på frukt og grønnsaker kan inneholde opptil 25 000 av disse, selv om mengdene av hver enkelt er små. Man ser det som sannsynlig at den samlede effekten av mange av disse fytokjemikalene kan bidra til å forklare helseeffektene ved å spise frukt, bær og grønnsaker. Forskere ser også at disse plantestoffene har gunstig virkning spesielt sammen med andre stoffer i frukt og grønnsaker, og at man ikke helt vet hvilken virkning de har isolert. Derfor oppfordres man til å spise naturlige kilder, altså en god variasjon og et bredt spekter av frukt og grønnsaker.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hva skiller fytokjemikaler fra vitaminer og mineraler?

Forskjellig fra vitaminer og mineraler regnes ikke fytokjemikaler som essensielle. Vitaminer og mineraler er små, organiske stoffer som kroppen vår trenger for å fungere. De er livsviktige og vi må få de tilført via kosten fordi kroppen ikke produserer det selv. Vitaminer er viktig i blant annet energiomsetningen (forbrenning), cellevekst, utvikling av celler og vev, blodlevring, dannelse av arvestoff og opptak av næringsstoffer og mye mer. Mineraler er viktig for å bygge opp tenner, skjelett og brusk, opprettholde vann- og saltbalansen og for at nerveimpulser og signaloverføringer mellom cellene skal fungere.

Beskytter mot kreft

Det er likevel verdt å merke seg at mens rene vitaminer og mineraler ikke har vist beskyttende effekt mot kreft, viser forskningen av et kosthold rikt på fytokjemikalier faktisk kan forebygge kreft. Det er fremdeles mye vi ikkke vet om fytokjemikalier og deres virkning. Studier på enkeltstoffer av fytokjemikalier gir nødvendigvis ikke gode svar. Man tror at det er sammensetningen og balansen av fytokjemikaler, karotenoider, vitaminer, mineraler og fiber som gir den gode helseeffekten.

Grønnsakssuppe er magert og sunt. Finn oppskrifter på Vektklubbs mat og oppskriftsider.
Grønnsakssuppe er magert og sunt. Finn oppskrifter på Vektklubbs mat og oppskriftsider. Foto: Jørgen Braastad / VG

Kilder: Helsedirektoratet, Den store Helsekostguiden 2012 av Ellen-Beate Wollen, BraMat.no, Store norske leksikon,RH Lui:Potencial synergy of phytochemikals in cancer prevention: mechanism of action 2004.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her