Både Isabel Kjos (t.v.) og Miriam Haueng (t.h.) synes det er godt å være ferdig med julen.

Livsstilsendring: – Skremmende lett å falle tilbake til gamle vaner

Publisert: 2022-01-12 18:54

I møte med julen lærte deltagerne i «10 uker med Vektklubb» hvor viktig det er å ha innarbeidet gode rutiner for å hente seg inn etter utskeielser.

Julen ble en prøvelse for de tre deltakerne i «10 uker med Vektklubb». En høytid der mye av fokuset ligger på mat og kos, ofte i en proporsjonal stigende kurve.

I 10 uker før jul har Tore, Miriam og Isabel delt fra livsstilsendringen, med støtte fra ekspertene. De har tidligere tatt opp tanker rundt både kveldsfråtsing, snack-boks og trening. Så hvordan gikk det med de gode intensjonene i møte med ribbe, medisterkaker, pinnekjøtt, marsipan og julebakst?

– Jeg har spist så mye mat og snop, det tok fullstendig av! For å si det sånn; jeg må på sukkeravvenning på mandag, utbryter Miriam Haueng (40) på gruppens interne chattegruppe.

Julen gikk ikke som planlagt, i følge Miriam.

– Jeg er overrasket over meg selv, at jeg ikke klarte å begrense meg. Jeg tenkte null og niks over kalorier, og det skremte meg egentlig. Er det så lett å havne tilbake til gamle vaner?

Også Isabel Kjos (24) regner med at vekten har gått opp i julen.

– Jeg har selv spiste som om det ikke er noen morgendag, men jeg kjenner mer på at jeg gleder meg til å komme tilbake til normalen og tar dette som et godt tegn, forteller hun.

Miriam er enig, men har fremdeles bekymringer for hvordan julens utskeielser vil påvirke videre fremgang.

– Jeg ser virkelig frem til hverdagsmat og rutiner igjen. Jeg savner kokt torsk, halvkokte gulrøtter, brokkoli og mye mer. Jeg er bare litt redd denne jula kan ha ødelagt mye av det jeg har bygget opp til nå, og at jeg ikke skal komme ordentlig i gang.

Populær slankemat: Dette spiser de som vil ned i vekt

– Jeg hadde sett for meg at det skulle vær like lett å begrense seg i julen som ellers, men der gikk jeg på en smell, forteller Miriam Haueng.

Også Tore Gundersen (47) innså at han hadde satt litt ambisiøse mål.

– Selv om jeg forsøkte å være bevisst på mengden av hva jeg forsyner meg. Så har det gått over styr med godteri og god mat for meg også, innrømmer Tore.

Tok også gode valg

På et ukentlig gruppemøte spør kostholdsekspert i Vektklubb og klinisk ernæringsfysiolog, Anette Skarpaas Ramm, deltagerne hva som gikk bra i julen?

– Generelt spiste jeg mindre porsjoner enn jeg vanligvis ville gjort til jul. I stedet for fire brødskiver spiste jeg to, jeg skar også bort litt synlig fett fra sylta, tok mindre saus og drakk sukkerfri julebrus, svarer Tore.

Og da han gikk på vekten fikk han også bekreftet at julen hadde gått mye bedre enn fryktet. Tore gikk ikke opp et eneste gram i julen.

– Jeg måtte faktisk lage nytt hull i beltet mitt på julaften, og det passet fremdeles da jeg brukte det igjen på nyttårsaften, forteller han til stor jubel fra gruppa.

Tok grep for ett år siden: Nå har Ingvild gått ned 20 kilo

For Tore Gundersen er det å skrive lister et avgjørende verktøy for å få struktur i hverdagen. – Hvis jeg ikke har oversikt kan jeg fort bli stressa, og da ender jeg opp med å spise stresset, forteller han.

Gikk tur hver dag

En god vane Miriam fortsatte med gjennom julen var sine daglige gåturer. Sammenlignet med tidligere julefeiringer har hun vært mye mer aktiv denne gangen.

– Selv om det har vært 20 minusgrader har jeg kommet meg ut og gått lange turer. Ikke fordi jeg føler jeg må, men fordi jeg har lyst.

Tidligere kunne hun ligge inne på sofaen dagen lang og se julefilmer og spise julegodterier.

– Jeg har faktisk kjøpt inn og spist mye mindre julegodt enn jeg pleier, forteller Miriam.

Isabel er veldig fornøyd med at hun feiret julen helt uten dårlig samvittighet og stress med å gå ned i vekt. Også hun har gått turer i julen.

– Det er tungt her i nord med mørketiden, og det kan være lett å få lyst på en slags trøst og tenke at «nå fortjener jeg noe usunt», sier Isabel.

Likevel har hun også kjent på lysten til å spise ordentlig mat, særlig om det går lenge mellom måltidene.

– Hvis jeg passer på å spise jevnlig så blir det lettere å unngå å overspise til middag.

Å få tilbake måltidsrytmen er Isabels første prioritet når hverdagen nå er i gang igjen.

– Før jula var jeg på et fantastisk spor hvor en normal døgn- og måltidsrytme bidro til stort overskudd og gode tanker om egen prestasjon, forteller Isabel Kjos.

Setter for strenge mål

Anette Skarpaas Ramm roser deltagerne for at de faktisk tok veldig mange gode valg gjennom julen.

– Det er veldig vanlig å tenke at dersom noe ikke går helt etter planen, så blåser man også i alt annet, forklarer ernæringsfysiologen.

Dette er også kjent som «what the hell»-effekten.

– Både Miriam, Tore og Isabel har klart å holde på mange gode vaner gjennom julen der rutinene endres, påpeker Ramm.

Det går ofte igjen, erfarer ernæringsfysiologen, at mange er for strenge med seg selv og setter skyhøye mål, og forventer at man skal avstå fra mye av tradisjonsmaten i julen.

– Da kan målene kanskje bli litt feil i forhold til sånn man egentlig vil ha det i julen, sier hun.

Tore er enig. Han tror han var litt for streng med seg selv og ble demotivert av å ikke få til de målene han hadde satt seg, for han vil jo kunne kose seg med god mat i julen.

– Jeg har kjente veldig på sviktende motivasjonen. Den gikk utrolig fort nedover. Sånn vil jeg ikke ha det, forteller han.

Ferie og høytider er en del av livet og noe å bygge opp erfaring med, forteller klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. – Se på denne perioden som noe man kan lære av. Da har man kommet et skritt videre før påsken, råder Ramm.

Liste for motivasjon

Tore bestemte seg for at fokus på motivasjon skal være et av hans nyttårsforsetter. Romjulen brukte han derfor på å lese artikler, søke på nett og oppsummere ting gruppen har diskutert tidligere som handler om hvordan man tenker rundt livsstil og endring.

– Ut ifra det har jeg laget en liste med noen enkle punkter som jeg tror passer for meg. Noe som jeg tror jeg skal klare å forholde meg til.

Listen består av konkrete punkter som å lese mer på forumet i Vektklubb, erkjenne at det er vanskelig, lage snack-boks og finne en hobby. Listen har Tore lagret som et dokument lett tilgjengelig på telefon, sammen med to bilder av seg selv.

– Et bilde fra 2005 til skrekk og advarsel hvor jeg var veldig stor og usunn. Det er noe jeg overhode ikke ønsker tilbake til. Og et bilde fra 2010 til inspirasjon hvor jeg var på mitt tynneste og sunneste i livet.

Visualisering fungerer veldig godt, i følge Tore.

Et ønske Tore hadde før han ble med i «10 uker med Vektklubb», var å finne verktøy som gjør at han holder ut med en sunn livsstil over tid.

Kostholds- og treningsekspert Silje Bjørnstad minner han på at akkurat nå så har han fasiten foran seg:

– Denne listen er et godt eksempel på hvilke konkrete vaner som du vet funker for deg, Tore, og som får deg kjapt tilbake i sporet, sier hun.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Vaner for sunn livsstil

Mange som endrer livsstil finner forutsigbarhet i hverdagsrutiner der det er enklere å planlegge for sunne måltider og mosjon.

– Avbrytelser i rutiner gjør at fokuset fort skifter, slik som i julen, minner tidligere Vektklubb-medlem Fredrik Tandberg Nilsen om. Han har fulgt Tore, Miriam og Isabel i perioden med «10 uker med Vektklubb».

– Det er i tiden hvor motivasjonen ikke er like sterk, hvor vi bygger karakter. Evnen til å gjøre positive ting for oss selv når tankene kanskje er på andre ting. Dette krever trening og struktur, så det er veldig godt å høre at Tore jobber med akkurat dette.

Nilsen som selv har vært gjennom en livsstilsendring og vektnedgang på 30 kilo for flere år siden, forteller at det har tatt noen år med julefeiringer før han selv fant en balanse.

– Dette har tatt tid, men nå kommer det mer naturlig. For meg er det viktig å legge gode planer for hvordan jeg kan ta gode valg selv om den daglige rutinen endres i ferier, forteller han.

For Nilsen betyr det å sette av tid til trening, at det av og til finnes sunnere alternativer, og at han heller nyter godteri en sjelden gang. Han påpeker at alle er forskjellige og at hver og en må finne positive rutiner som man kan leve med.

– Da er det lettere å fortsette med de videre i livet, sier Nilsen.

Ser lite på TV: Min sunne hverdag med Fredrik Tandberg Nilsen

– Motivasjon er noe som bør komme innenfra, men den kommer sjelden av seg selv og er aldri kontinuerlig, sier Fredrik Tandberg Nilsen.

Tilbake til hverdagen

Både Tore, Miriam og Isabel kjenner en glede ved å vende tilbake til hverdagen, og ingen har tenkt til å gi opp livsstilsprosjektet eller droppe sunne valg og mer bevegelse.

– Julen var kanskje ikke så ille likevel, jeg gjorde jo mye bra også, innrømmer Miriam.

Badevekten som hun pakket bort i julen, fant hun frem igjen mandag 10. januar, etter en uke med normalt kosthold igjen.

– Den viste at jeg hadde gått ned en kilo siden jeg veide meg før jul, så julen hadde ikke «sabotert» så mye som jeg trodde, forteller Miriam med et fornøyd smil.

Tanken om å pine seg gjennom et stramt regime i januar eller gjøre bot for julens synder, er det ingen av deltakerne som kjenner på.

– Det var kanskje ikke så dumt å starte en livsstilsendring i fjor høst, for nå vet jeg jo hva som funker for meg. Jeg har ikke dette stresset eller presset om å forte meg ned i vekt i januar, sier Isabel.

Og akkurat det roser ekspertene deltakerne for. Anette Skarpaas Ramm bekrefter at man ikke trenger å tenke «alt eller ingenting» bare fordi vi trår inn i et nytt år.

– Ha fokus på de grepene som fungerer for dere, og ikke tenk at man må skynde seg å komme i null, råder hun deltakerne og andre.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her