Det er noe du bør være ekstra oppmerksom på i mørketiden før du ramler i høstens «kosefelle».

Trøtt og sliten? Tre grep som gir deg energi

Publisert: 2022-09-19 15:36

Føler du deg daff når høsten kommer? Her grepene som gjør deg mer opplagt!

Det er ikke uvanlig å kjenne at mørkere dager går ut over humør og energinivå. Ofte kan det kanskje være mest fristende å krasje ned i godstolen og bli der til våren kommer, men med noen enkle grep kan du bli bedre forberedt på høsten og vinteren som står for døren.

1. Oppsøk dagslys

Det er mange årsaker til at folk kan kjenne seg slappere om høsten. Blant annet er mangelen på lys en naturlig forklaring på hvorfor du føler deg mer trøtt og mindre opplagt.

Nå som dagene blir kortere og det blir fortere mørkt ute skiller kroppen ut mer melatonin; et lysømfintlig hormon som regulerer søvn og døgnrytmen vår. Resultatet av færre timer med dagslys gir økt produksjon av melatonin. Dette igjen kan gi følelsen av dalende energinivå og økt søvnbehov.

Sliten og trøtt? Slik orker du å trene

Det er heller ikke optimalt å ha en jobbhverdag hvor mange nordmenn må tilbringe de få timene med dagslys innendørs. For deg som har mulighet vil det være gunstig å skape gode rutiner og vaner med å ta pauser i løpet av arbeidsdagen som du prioriterer ute i dagslys.

Med hund er det lettere å komme seg ut på tur. Da må man ut uansett vær. Har du ikke hund, tenk at turavtalen er like viktig og skal gjennomføres.

Du kan for eksempel avtale med noen kollegaer at dere skal gå en fast runde ute i frisk luft før eller etter lunsj. Dette vil ikke bare gjøre underverker for energinivået ditt, men når du er utendørs og beveger deg, vil du etterpå også kunne merke at du jobber mer effektivt, er mer kreativ og oppnår økt produktivitet.

Sørg for å være utendørs når du har mulighet ved for eksempel å gå eller sykle til og fra jobb fremfor å kjøre bil eller ta kollektivt. Vær ute sammen med barna og skal du møte noen venner etter jobb er det fint å kombinere dette med en gåtur.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

2. Sosialiser deg!

Under koronapandemien fikk vi virkelig kjenne på hvor viktig det er å være sosial og å møte folk fysisk der man finner på noe hyggelig sammen. Ifølge Folkehelseinstituttet viser omfattende forskning at vårt sosiale nettverk har stor betydning for helsen vår. Og i dag vet man at dem som har lite sosial kontakt, også er mer plaget av ensomhet.

Når det blir mørkere ute kan det være fristende å dumpe ned i sofaen om ettermiddagen, og bare bli der resten av kvelden. Da er det smart å ha avtaler som gjør at du ikke blir værende i sofakroken hver eneste kveld. Finn deg en hobby eller aktivitet som du praktiserer fast hver uke hvor du møter andre med samme interesse. Dette kan for eksempel være å delta på gruppetimer på treningssenteret, melde deg på kokkekurs, reise ut på quizkveld – mulighetene er mange!

Fem tips: Sunn og enkel hverdagssnacks

Det fine med å ha en fast ukentlig gruppetime, er at du ikke trenger å avtale med noen andre, du bare møter opp og får nytte av fellesskapet!

I tillegg vil det være lurt å bestemme noen helger og kvelder som du har satt av til sosiale aktiviteter sammen med venner og familie. Bare tanken på å ha noe å se frem til, og som du kjenner du gleder deg til, kan være en viktig energiboost i en ellers mørk høstperiode. Det gjør godt for helsen din å tilbringe tid sammen med andre!

3. Vær bevisst på D-vitamin-nivåene

Å spise sunt og variert er viktig hele året, men i løpet av høsten og vinteren kan det være mange som er anbefalt å ta tilskudd med vitamin D.

Dette vitaminet har flere viktige funksjoner i kroppen vår og er blant annet viktig for en normal, sunn benbygning og normal muskelfunksjon. Ifølge Norsk Helseinformatikk kan mangel på D-vitamin gjennom lengre tid føre til symptomer som muskelplager og tretthet.

Kroppen klarer å lage D-vitamin selv ved å være ute i solen, men i vinterhalvåret er det begrenset med sollys på huden vår. I tillegg er det relativt få kilder til D-vitamin i kosten.

Fet fisk er en ypperlig kilde til vitamin D. Vi anbefales å spise to til tre fiskemiddager i uken. Til sammen bør vi helst spise 200 gram fet fisk i uken, som laks, ørret, makrell eller sild.

De viktigste kildene er hovedsakelig fet fisk og tran, og du får i deg noe fra egg og melk beriket med vitamin D. Helsedirektoratet anbefaler tilskudd av D-vitamin, tilsvarende anbefalt daglig inntak, dersom du spiser lite matvarer som inneholder D-vitamin og du får lite sollys på huden.

Dette gjelder spesielt i løpet av høst- og vintermånedene. En god huskeregel er å ta D-vitamintilskudd i alle måneder med bokstaven R, altså fra september til april.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her