Granola krever litt forberedelse, men til gjengjeld kan du spare inn mye tid om morgenen ved at frokosten nærmest er klar.
Granola krever litt forberedelse, men til gjengjeld kan du spare inn mye tid om morgenen ved at frokosten nærmest er klar. Foto: Hanne Torvø

Hjemmelaget granola med mandel og fiken

Elisabeth Stigum
Publisert: 2020-11-20 15:26

Unn deg deilig granola til helgefrokosten. Da kan du helt klart spise lukusmat uten å frykte kalorismell.

I helgen liker nok de fleste av oss å spise litt ekstra god mat. Vi har bedre tid til å tilberede maten og sitte ned og nyte den. Mye av helgematen kan være svært kaloririk, men granola i passelig mengde kan være et godt frokostvalg og likevel gi den luksusfølelsen vi trenger.

Granola krever litt forberedelse og kan fint lages en kveld der du ser på favorittserien din, eller der du får unna en kjapp treningsøkt i mellom kokkeleringen. Neste morgen har du knasende god og sunn granola som smaker nydelig sammen med yoghurt naturell og frisk frukt og bær. Sammen gir disse komponentene et komlett måltid med fullkorn, fiber, både langsomme og raske karbohydrater, sunne fettsyrer fra frø og nøtter, proteiner, vitaminer og mineraler.

Et sammensatt måltid er viktig for Hanne Torvø som har diabetes type 1 og er avhengig av god blodsukkerkontroll. Hun deler sunne og smakfulle oppskrifter via Instagramkontoen @sunne_matgleder. Granolafavoritten til Hanne Torvø er en oppskrift med blant annet mandel og fiken som hun deler med Vektklubbs lesere:

Granola smaker ekstra godt med mager gresk yoghurt naturell og friske bær!
Granola smaker ekstra godt med mager gresk yoghurt naturell og friske bær! Foto: Hanne Torvø

Oppskrift på granola med mandel og fiken

Rekker til cirka 22 porsjoner, der 1 porsjon (ca 40 gram) gir 166 kcal.

250 g havregryn
200 g solsikkekjerner
50 g linfrø
50 g sesamfrø
100 g gresskarkjerner
60 g tørket fiken
30 g tørket aprikos
30 g hakkede mandler
20 g honning
2 dl vann
3 ts strø Natrena søtning

Slik gjør du:

  1. Bland havregryn, frø og kjerner i en stor bolle.
  2. Løs opp honning i varmt vann i en kjele. Tilsett Natrena. La vannet kjøle seg litt ned.
  3. Del fiken, aprikos og mandler i biter.
Foto: Hanne Torvø
  1. Tilsett honningvannet i kornblandingen og rør rundt. Spre blandingen utover en stekeplate med bakepapir. Strø over nøtter og frukt.
  2. Stekes i 45 min ved 140 grader varmluft. Frukten kan med fordel legges på i den siste halvdel av steketiden.
  3. Rør litt i blandingen omtrent hvert kvarter. Reduser varmen til 100 grader og stek ca 15 min til.
  4. Ta ut brettene og la granolaen bli helt kaldt før du har det i en beholder.
Foto: Hanne Torvø

Tips: Oppskriften kan gjerne dobles og da stekes på to stekebrett

Lagre oppskrift som favoritt (kun Vektklubb-medlemmer)

Hanne har tidligere delt knallgode middagstips med Vektklubb. Sjekk oppskriftene her!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her