KALORIFATTIG TILBEHØR: Ferdigkuttet blomkålris kan stekes i panne med litt olje og grønnsaker, for eksempel paprika og vårløk.
KALORIFATTIG TILBEHØR: Ferdigkuttet blomkålris kan stekes i panne med litt olje og grønnsaker, for eksempel paprika og vårløk. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren tester: Blomkålris

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2020-01-28 13:37

Det tar deg to minutter å lage selv, men om ferdigrevet blomkål får deg til å spise mer grønnsaker, er det topp!

Blomkålris, altså et rislignende tilbehør lagd av blomkål, er jo slett ingen nyhet egentlig. Hvis du søker etter blomkålris på instagram eller gjør et internettsøk så får du opp en rekke middagstips med nettopp blomkålris.

Oppskrift: Stekt blomkålris med spinat, feta og sjampinjong

Det nye er at du nå kan få den ferdig vasket og kuttet i poser hos Rema 1000.

Innhold:

Posen inneholder 200 gram vasket og finkuttet blomkål. Ikke noe annet. På pakken står det at du kan bruke den som et alternativ til ris, i pizzabunner, salater og ferdigretter.

Siden dette er et 100 prosent rent grønnsaksprodukt som lett kan gjenskapes på ditt eget kjøkken, valgte jeg i tillegg å kjøpe en hel blomkål som jeg skylte og rev på rivjern for sammenligningens skyld.

Et stort blomkålhode ga cirka 400 gram blomkålris, nøyaktig dobbelt så mye som innholdet i posen fra Rema 1000. Det tok meg drøyt to minutter å rive hele blomkålhodet

Sjekk denne: Sjokolademousse av blomkål

En pose inneholder 200 gram vasket og finkuttet blomkål og koster 20 kroner på Rema 1000.
En pose inneholder 200 gram vasket og finkuttet blomkål og koster 20 kroner på Rema 1000. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

Blomkålrisen kan spises rå eller varmes raskt i en stekepanne med litt olje. Det er vel ingen overraskelse at dette smaker blomkål. Blomkål er en sprø grønnsak med en søtlig og lett pepperaktig smak.

Jeg stekte blomkålrisen i et par minutter i olivenolje, sammen med små biter av vårløk og gul og grønn paprika, og noen dråper sitronolje til slutt.

Prøv også: Krydret blomkålstappe

For testens skyld lagde jeg blomkålris selv av en hel blomkål som jeg rev på rivjern og blandet med de samme grønnsakene. Smaken var jo lik, men siden Rema 1000 sin blomkålris var finkuttet (trolig i en slags foodprocessor) og min egen var revet på rivjern, så ble faktisk konsistensen litt forskjellig. Og konsistens kan jo også påvirke smaksopplevelsen.

Alle familiemedlemmer, både voksne og barn, foretrakk den «hjemmelagde» varianten, men det skal sies av forskjellen ikke var veldig stor.

Du kan selvsagt lage blomkålris selv ved hjelp av et rivjern. Det blir litt mer jobb og oppvask, men du får mer blomkålris for pengene. Alternativt kan du bruke en kjøkkenmaskin og slippe søl og griseri.
Du kan selvsagt lage blomkålris selv ved hjelp av et rivjern. Det blir litt mer jobb og oppvask, men du får mer blomkålris for pengene. Alternativt kan du bruke en kjøkkenmaskin og slippe søl og griseri. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er det?

Blomkål er sunt! Blomkål er en grønnsak med et lavt energiinnhold men rik på kostfiber og vitamin C. Det er også en del folat, kalsium og kalium i blomkål, i tillegg til mindre mengder av en rekke vitaminer, mineraler, antioksidanter og andre plantestoffer (fytokjemikalier).

Fra mai til oktober finner du norsk blomkål i butikken, så sørg for å utnytte den relativt lange sesongen til å fråtse i blomkål.

For deg som vil ned i vekt er det å bytte ut andelen potet, pasta eller ris en fin måte å kutte kalorier på. Bare vær oppmerksom på at middagen kan da mette mindre.

HJEMMELAGET: Ser du forskjell på den hjemmelagede og ferdigkuttede?
HJEMMELAGET: Ser du forskjell på den hjemmelagede og ferdigkuttede? Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Jeg kommer til å lage blomkålris som tilbehør til middag flere ganger, men jeg er usikker på om jeg kommer til å benytte meg av Rema 1000 sin ferdige posevariant.

Det er litt for kjapt og enkelt å gjøre det selv til at det er noe nevneverdig tid å spare. Men for all del: dersom dette ferdig preppa produktet kan få flere til å spise mer blomkål til middag så er jo det bare bra!

Sunt tilbehør: Tre enkle grønnsakspuréer

Pris: En pose Rema 1000 ferdig preppa blomkålris koster 20 kroner. I samme butikk kjøpte jeg et stort blomkålhode for 15 kroner som ga 400 gram blomkålris, det vil si 7,5 kroner for 200 gram. En god del penger å spare på å ta seg de to minuttene det tok på å rive blomkålen selv altså.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

Energi: 23 kcal
Fett: 0,2 gram
Karbohydrat: 2,3 gram
Protein: 1,9 gram
Kostfiber: 2,3 gram

En middag med laks og blomkålris vil gi cirka 360 kcal; 100 g laks (200 kcal), 100 g blomkålris (23 kcal), 1 ss olivenolje (120 kcal), biter av paprika og vårløk (ca 20 kcal).
En middag med laks og blomkålris vil gi cirka 360 kcal; 100 g laks (200 kcal), 100 g blomkålris (23 kcal), 1 ss olivenolje (120 kcal), biter av paprika og vårløk (ca 20 kcal). Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Sammenlignet med ulike typer «ris»:

Per 100 gram kokt vare

• Couscous: 172 kcal, 2 gram fett, 31 gram karbohydrat, 6,3 gram protein og 2,4 gram kostfiber.

• Basmatiris: 124 kcal, 0,4 gram fett, 26,9 gram karbohydrater, 3,2 gram protein og 0,2 gram kostfiber.

• Naturris (fullkornris), langkornet: 124 kcal, 1 gram fett, 24,8 gram karbohydrat, 3,2 gram protein og 1,4 gram kostfiber.

• Byggryn kokt: 107 kcal, 0,3 gram fett, 21,8 gram karbohydrat, 2,7 gram protein og 3,4 gram kostfiber.

Kilde: Matvaretabellen.no

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner. Hver måned tester hun sunnhetsgraden av nye produkter. Matspaneren er en artikkelserie som har eksistert siden 2005.
MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner. Hver måned tester hun sunnhetsgraden av nye produkter. Matspaneren er en artikkelserie som har eksistert siden 2005. Foto: Jan Petter Lynau

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på instagram.

Tidligere testet:

Grønnsaksnuggets

Peanøttsmør

Yogrøt

Grønnsakspostei

Yoghurt uten tilsatt sukker eller søtstoffer

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her