– Ikke gjem kaloriene!: Fyldig info gjør deg mindre fyldig

Publisert: 2012-09-28 14:47

Kaloriinformasjon i menyen på burgerrestauranten gjør deg mer fornuftig og mindre feit.

Menyen til venstre dekker 4/5 av dagsbehovet til en voksen person. Amerikanske studier viser at tydelig kalorimerking av ferdigmat hjelper kundene å velge smartere.

Jan Petter Lynau / VG

I USA får restaurantkjeder bot for å skjule kaloriinformasjonen. I Norge leker restaurantene kalorigjemsel.

– Norske restaurantkjeder er for gjerrige med informasjonen i menyene sine. Det holder ikke å opplyse om navnet på retten og prisen. Det bør bli lovpålagt at kaloriinnholdet skal være godt synlig i menyen, mener overlege Samira Lekhal.

Hun er seksjonsoverlege ved Regionalt kompetansesenter i for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold, Helse Sør-Øst, og hun peker til USA:

Skal du stille sulten din på en amerikansk McDonald's-restaurant, kan du nemlig ikke lenger unngå å se hvor mange kalorier du er i ferd med å sette til livs. Restaurantkjeden har nå sørget for at kaloriinnholdet i de ulike produktene er slått opp på samtlige menyer, også på menytavlene over kassen.

Hensikten med å sende kaloriinformasjonen rett i fleisen på kundene er å forebygge overvekt. Hver tredje amerikaner er overvektig. Usunne matvaner får mye av skylden, og McDonald's har fått mye pepper for sitt bidrag til fedmeepidemien.

Lenger ned på siden kan du se det verste og det beste menyvalget på McDonald's!

KALORIMERKING: Slik ser de du, de nye skiltene på McDonalds i USA.

Mark Lennihan, AP / NTB Scanpix

Forebyggende for barn og unge

– Akkurat i dette tilfellet kan vi ha nytte av å se til USA, mener overlege Lekhal, som applauderer tiltaket.

Hun bruker arbeidsdagene sine på å hjelpe norske barn og ungdommer som strever med alvorlig fedme.

MERK MATEN: Overlege Samira Lekhal mener at mat bør kalorimerkes, så folk vet hvor mye de får i seg. Da kan de for eksempel sammenligne ulike burgere, eller se hva som legger seg mest på sidebeina av et pizzastykke, en baconpølse eller en bagett med skinke.

Rune Stoltz Bertinussen

– Tyve prosent av barna våre her i Norge er nå overvektige. Det er svært alvorlige tall, advarer hun.

Blant den voksne befolkningen er det tretti prosent som har for mange kilo å dra på.

– Vi må bli flinkere til å forebygge overvekt i Norge, og da forventer jeg at næringen tar sin del av ansvaret. Kundene må få god, lett tilgjengelig og riktig informasjon om maten de kjøper.

Lekhal understreker at hun ikke ønsker å frata folk friheten til å velge hva de skal fylle magen med.

– Jeg vil bare at folk skal få lettere tilgang på informasjon. Økt kunnskap gjør at vi kan ta friere valg. Faktisk viser det seg at når vi får informasjon om næringsinnholdet i maten, tar vi sunnere valg. Kanskje ikke hver eneste gang, men i lengden.

Hun henviser til amerikanske studier fra både 2010 og 2012 som har undersøkt hvor mye kundenes atferd endrer seg når fastfoodkjedene gjør kaloriinformasjonen synlig på menyer og menytavler.

– Resultatene er soleklare og signifikante som man sier på forskerspråket. Det er mange flere kunder som sier at de har sett informasjonen, og langt flere endte opp med å velge et sunnere alternativ enn de ville gjort uten informasjon. Når vi vet at dette fungerer, er det uansvarlig av næringen i Norge ikke å følge USAs eksempel, mener Lekhal.

Næringen er skeptisk

SER IKKE BEHOVET: Margaret Brusletto, kommunikasjonsdirektør i McDonald's Norge.

Heiko Junge / Scanpix

McDonald's i Norge har imidlertid ingen planer om å gjøre som McDonald's i USA.

– Vi mener at vi gir god nok informasjon til kundene allerede, sier Margaret Brusletto som er kommunikasjonsdirektør i McDonald's Norge.

Hun henviser til at norske kunder kan finne informasjon om kaloriinnhold på emballasje, brettunderlag, internett og i en egen app.

– Vi har såpass mye informasjon tilgjengelig i restauranten at vi ikke føler det er behov for mer. Slik er trenden i resten av Europa også, med unntak av Storbritannia, forklarer hun.

Overlege Samira Lekhal synes ikke McDonald's og andre fastfoodkjeder i Norge burde si seg fornøyde med dette.

– I USA tar de problemene med overvekt så alvorlig at de har innført en egen lov som pålegger restaurantkjeder med tyve eller flere utsalg at menyene skal gi informasjon om næringsinnholdet i maten. Det samme påbudet bør innføres i Norge, mener hun.

Fedmeepidemi

Fast-food insdustrien får mye av skylden for overvektsproblemet i USA.

Justin Sullivan / Getty Images/AFP

 • Fra 1995 til 2008 økte andelen overvektige i USA fra 15,9 prosent til 26,6 prosent. Økningen kalles en epidemi.
 • OECD har stemplet USA som det mest overvektige landet i verden.
 • I Norge er det også stadig flere som passerer Verdens helseorganisasjons grenser for overvekt og fedme. Omtrent 20 prosent av norske menn og 17 prosent av norske kvinner har passert grensen for det OECD kaller fedme.
 • Siden 1985 har norske menn blitt 6,5 kilo tyngre. Kvinner veier i gjennomsnitt 5,5 kilo mer enn i 1985.
 • Blant barn og unge i Norge har andelen overvektige økt jevnt de siste 30 årene. I dag har I7 prosent av guttene og 22 prosent av jentene i tredje klasse overvekt eller fedme.

(Kilder: Folkehelseinstituttet, Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt. Artikkelen Calorie Posting in Chain Restaurants fra Stanford University)

Helsefarer

Vektøkning er mest risikabelt dersom vekten din øker over lengre tid. Verdens helseorganisasjon anbefaler at du høyst bør gå opp fem kilo i løpet av hele ditt voksne liv. De definerer overvekt som BMI på over 25 og fedme som BMI på over 30.

Personer med kraftig overvekt og fedme har økt risiko for blant annet disse sykdommene:

 • Type 2 diabetes
 • Sykdommer i galleveiene
 • Pustestopp om natten (søvnapnè)
 • Hjerte- og karsykdommer
 • Høyt blodtrykk
 • Slitasjegikt i knær og hofter
 • Enkelte kreftsykdommer som tykktarmskreft hos menn

McDonald's verste meny:

Big Tasty hamburger med bacon (850 kcal), MacFries, stor (470 kcal), Ketchup (10 kcal), stor milkshake med jordbær (355 kcal). Totalt 1685 kcal. . Andel av daglige energibehov: 79 %.

TJUKKAS-VALGET:

Jan Petter Lynau / VG

McDonald's mest kalorifattige menyvalg:

Hamburger (255 kcal) med sidesalat (10 kcal), balsamico dressing (3% fett) (25 kcal), og Bonaqua med kullsyre, sitronsmak (0 kcal). Totalt 290 kcal. Andel av daglige energibehov: 15 %.

SLANKE-VALGET:

Jan Petter Lynau / VG

Les også:

Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

18 timer

17minutter

21 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her