Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Skyr is på boks med smak av salt karamell og jordbær

Publisert: 2019-09-17 12:54

– En gave til de ekstra søtsugne! Det blir nesten som å spise vanlig Skyr, altså lite kalorier og fett, og mye proteiner, skriver matspaneren.

Petter Emil Wikøren / VG

Selv om det er en stund siden denne isen var en nyhet i frysediskene, så har jeg ikke skrevet om den tidligere. Da et medlem tipset meg om denne var jeg ikke tung å be. Det er jo alltid interessant å smake på is.

Tidligere testet: Skyr pinneis

Innhold:

Skyr is er laget skummetmelk og skyr yoghurt (som også er laget av skummetmelk), karamellsaus/jordbærsaus, melkeproteinkonsentrat og en rekke søtningsmidler, stabilisatorer og emulgatorer. Ingredienslista er nokså lang med andre ord.

Søtningsmidlene som er brukt er xylitol, sukralose (kjent som Splenda) og erythritol (kjent som Sukrin). I tillegg inneholder produktet oligofruktose og frukto-oligosakkarider.

Èn boks Skyr is inneholder 500 ml/263 gram.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

Jeg er ikke veldig begeistret for smaken av kunstige søtningsmidler og leter derfor heller etter matvarer med redusert sukkerinnhold, men uten kunstige søtstoffer.

Jeg liker imidlertid Skyr yoghurtene og var derfor spent på hvordan søtsmaken var i disse to isene. Og de smakte egentlig greit med tanke på søtning, altså uten en altfor dominerende ettersmak av kunstig søtt.

Konsistensen synes jeg derimot var litt merkelig. Isen var litt tørr, hvis det går an å beskrive iskrem som tørt da. Den smuldret nesten opp og det var vanskelig å lage en kule med isskjeen. Når jeg spiste isen føltes det som den la igjen et lag oppi ganen. Ungene likte ikke isen, de ville heller ha et glass biola… Nå er nok ikke barn direkte i målgruppen heller, men mannen slaktet også isen nord og ned. Jeg er nok ikke like negativ til Skyr isen som mann og barn, men dette er et stykke fra den beste isen jeg har smakt.

Hvor sunt er det?

Selv om isen ikke falt helt i smak sånn kulinarisk sett, så er det ikke noe å si på næringsinnholdet. Dette blir nesten som å spise Skyr yoghurt, altså lite kalorier og fett, og mye proteiner. Jeg tviler ikke på at denne isen har sin tilhengerskare.

For vektklubbmedlemmer som prøver å begrense kaloriinntaket så vil jo denne isen nærmest være en gave for de ekstra søtsugne.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Selv vil jeg nok heller ta en kule sorbet-is, hvis poenget er å kose seg med litt søtt uten å velte hele kaloribudsjettet. Sorbet har omtrent like lite kalorier og fett som Skyr isen, men sorbet inneholder ikke proteiner. Men så er jeg heller ikke så opptatt av å få inn ekstra proteiner gjennom godterier og snacks. Jeg, og de aller fleste andre, får dekket proteinbehovet gjennom vanlig mat i løpet av dagen.

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 109 kcal
Fett: 0,2 gram
Karbohydrater: 14 gram, hvorav 10 gram sukkerarter
Protein: 13 gram
Kostfiber: 6 gram kostfiber
Salt: 0,2 gram

Én porsjon, definert som 100 ml eller 53 gram gir cirka 58 kcal og 7 gram protein.

Sammenlignet med lignende produkter:

Hennig Olsen Sørlandsis karamell: 209 kcal, 10,5 gram fett, 24,4 gram karbohydrat hvorav 24,1 gram sukkerarter, 3,8 gram protein og 0,3 gram salt.

Njie Propud Salty Caramel: 145 kcal, 5,5 gram fett, 9,8 gram karbohydrater hvorav 5 gram sukkerarter, 10,3 gram protein og 0,1 gram salt. Se test av Njie Propud proteinpudding her!

Diplom-is Lettis Karamell: 133 kcal, 4,6 gram fett, 16 gram karbohydrater hvorav 7 gram sukkerarter, 3,2 gram protein, 14 gram kostfiber (NB! Høy FODMAP) og 0,2 gram salt. Se test av Diplom Lett-is vanilje her!

Hennig Olsen Nyt Iskrem Dobbelsjoko: 121 kcal, 3 gram fett, 17 gram karbohydrater hvorav 10,1 gram sukkerater, 8,6 gram protein og 0,4 gram salt. Se testen her!

Hennig Olsen Dugg sitronsorbet: 118 kcal, 0,3 gram fett, 28,1 gram karbohydrater hvorav 28,1 gram sukkerarter, 0,1 gram protein og 0 gram salt.

Diplom-is Lollipop sorbetis: 117 kcal, 0,5 gram fett, 28 gram karbohydrat hvorav 25 gram sukkerarter, 0,5 gram protein og 0 gram salt.

Kulinaris sorbet rabarbra: 109 kcal, 0 gram fett, 26 gram karbohydrater hvorav 24 gram sukkerarter, 0 gram protein og 0 gram salt.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan sette under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på instagram.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her