FOR VOKSNE: – Den søte figuren og de fine fargene på pakningen appelerer nok til barn, men jeg tror faktisk at det er voksne, som har en aktiv livsstil og kanskje er litt over gjennomsnittet opptatt av proteininntak, som kommer til å kjøpe mest av denne isen, tipper Vektklubbs matspaner.
FOR VOKSNE: – Den søte figuren og de fine fargene på pakningen appelerer nok til barn, men jeg tror faktisk at det er voksne, som har en aktiv livsstil og kanskje er litt over gjennomsnittet opptatt av proteininntak, som kommer til å kjøpe mest av denne isen, tipper Vektklubbs matspaner. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Skyr pinneis

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-05-22 12:03

Tradisjonen tro så kommer det noen isnyheter i butikkene i løpet av våren. En av årets nyheter er en ispinne lagd med skyr islandsk yoghurt. Høres sunt ut?

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Innhold:

Skyr ispinne består av blant annet skummetmelk, 18 prosent skyr og 9 prosent bærpuré. I tillegg er det 7 prosent sukker, melkeproteinkonsentrat, farge, aroma og stabilisatorer.

Hva smaker det?

Den ene ispinnen har smak av mango og har en god mangopuré innerst ved ispinnen. Isen er både frisk og søt. Den er ikke kremete i konsistensen på samme måte som fløteis, men ligner litt mer på frossen yoghurt. Bringebærisen er mindre spennende, i alle fall i henhold til mine smakspreferanser, og den mangler dessverre puréen, som var et friskt innslag i mangoisen, innerst ved ispinnen. Mine to femåringer testet også hver sin is og også de syntes mangoisen var bedre enn bringebærisen, men ingen av isene var den helt store suksessen, de sa de likte bedre både saftispinner og vanlig krone-is.

Kjølende oppskrifter: Is for deg som passer vekten

RIMELIG NOK: I en pakke med seks ispinner vil hver is kost 11 kroner. En ispinne på 50 gram gir 55 kcal og 6 gram proteiner.
RIMELIG NOK: I en pakke med seks ispinner vil hver is kost 11 kroner. En ispinne på 50 gram gir 55 kcal og 6 gram proteiner. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er det?

Det finnes mange småis med tilsvarende mengde kalorier og lite fett, så er man ute etter en liten forfriskning uten å velte kaloribudsjettet, så er det faktisk nokså mye å velge blant. Skyr mini is skiller seg imidlertid ut ved at proteininnholdet er høyere enn tilsvarende små ispinner. Om det er noe stort poeng er jeg ikke så sikker på. Når man skal ha en ispinne så er det vel først og fremst for å kose seg med noe friskt og kaldt, og ikke for å fylle opp proteinkvoten?

FRUKTIG: Mangoisen har mangopuré innerst, noe matspaneren likte svært godt.
FRUKTIG: Mangoisen har mangopuré innerst, noe matspaneren likte svært godt. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Mange er veldig opptatt av å få i seg nok proteiner, selv om proteinmangel er svært sjelden i vår del av verden. Ispinnen inneholder 6 gram proteiner. Den samme mengden proteiner kan du få gjennom et lite glass (1,5-2 dl) melk, 1,5 skive gulost, 50 gram havregryn eller ett lite beger yoghurt, for å nevne noen alternativer.

Dropp proteinbaren: Spis riktige proteinkilder

På pakningen står det at «proteiner bidrar til å opprettholde muskelmasse. Skyr original islandsk yoghurt is kan inngå som en del av et variert kosthold og en aktiv livsstil».
Joda, greit nok det, men det kan for så vidt en hvilken som helst småis, altså inngå som en liten del av et ellers variert kosthold og en aktiv livsstil.

Alt i alt synes jeg denne isvarianten er et fint bidrag til årets isnyheter. Den er fattig på kalorier og fett, har et greit sukkerinnhold og kommer i passe små porsjoner til at man kan unne seg en ispinne nå og da dersom man ønsker det. Og så smaker den ganske godt, i alle fall mangovarianten. Men den erstatter selvsagt ikke vanlig mat selv om den inneholder litt proteiner…

Tidligere testet: Skyr mini - undøvendig med proteinprodukter til barn

En litt sunnere is vil aldri kunne erstatte et sunt kosthold.
En litt sunnere is vil aldri kunne erstatte et sunt kosthold. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Næringsinnhold:

Per 100 gram:

Energi: 110 kcal
Fett: 0,2 gram
Karbohydrat: 16 gram
Protein: 12 gram
Kostfiber: 2 gram

En ispinne gir 55 kcal og 6 gram proteiner.

Sammenlignet med andre ispinner:

• Fruitero 10 pk (Diplom-is): 98 kcal, 0,5 gram fett, 23 gram karbohydrat og 0,5 gram protein. En ispinne (57 gram) gir 56 kcal og 0 gram protein.
• Dugg yoghurtis 6-pk (Hennig Olsen): 127 kcal, 2,6 gram fett, 23,2 gram karbohydrat og 2,4 gram protein. En ispinne (52 gram) gir 66 kcal og 1,3 gram protein.
• Lettis på pinne (Den norske isbilen): 120 kcal, 5 gram fett, 12 gram karbohydrat og 3,5 gram protein. En ispinne (56 gram) gir 67 kcal og 2 gram protein. (Ikke tilsatt sukker, inneholder søtstoffer).
• Lollipop (Diplom-is): 120 kcal, 2 gram fett, 14 gram karbohydrat og 0,1 gram protein. En ispinne (62 gram) gir 75 kcal og 0 gram protein.
• Dream yoghurtispinne gresk sitron (Diplom-is) 139 kcal, 2,8 gram fett, 25 gram karbohydrat og 2,4 gram protein. En ispinne (80 gram) gir 111 kcal og 1,9 gram protein.
• Pin-up 10 pk (Diplom-is): 290 kcal, 21 gram fett, 23 gram karbohydrat og 3 gram protein. En ispinne (40 gram) gir 116 kcal og 1,2 gram protein.

Følg @matspaneren på instagram

Tidligere matvarer vi har testet:

Matspaneren: YT Protein - enda et unødvendig proteinberiket produkt

Skyr proteindrikk - litt i overkant søt

Matspaneren: Er Matcha sunt?

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her