Derfor bør du teste Rema 1000s nye "kjøttdeig" uten kjøtt.

Matspaneren: Meatish kvernet deig fra Rema 1000

Publisert: 2017-05-02 14:50

Rema 1000 har i samarbeid med kjøtt- og fjørfeprodusenten Nortura kommet med en vegetarisk deig som kan brukes som kjøttdeig. 

Det siste året har det formelig poppet fram vegetariske alternativer til kjøtt. Det virker

Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist tester "kjøttdeig" uten kjøtt. FOTO: PETTER EMIL WIKØREN

som stadig flere ønsker å bytte noe av sitt kjøttinntak med vegetariske og plantebaserte alternativer, både fordi dette er sunnere og mer bærekraftig. Samtidig er det nokså ironisk at vi Nordmenn spiser mer kjøtt enn vi noen gang har gjort… Så det ser ut til at vi behøver enda flere gode alternativer til kjøtt for å virkelig klare å redusere kjøttforbruket så det monner!

Innhold:

Meatish deig inneholder først og fremst eggehvite, men også noe soyaprotein og rapsolje i tillegg til blant annet salt og ulike krydder. Ettersom Meatish inneholder egg så er det ikke et alternativ for veganere, men for lakto-ovovegetarianere eller «vanlige altetere» som ønsker å bytte ut den vanlige kjøttdeigen. Meatish inneholder også litt hvetemel og egner seg derfor ikke for de med allergi mot hvete eller gluten.

Meatish er altså ikke et plantebasert alternativ til kjøtt, men et eggebasert alternativ. Jeg tenker det er bra at Nortura, Bondens selskap, som i utgangspunktet er en produsent av kjøtt og fjørfe, velger å bruke sine tilgjengelige råvarer og produksjonslokaler til et kjøttfritt middagsalternativ.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hva smaker det?

Det skal godt gjøres å finne vegetariske alternativer til kjøttdeig som både ser ut som, oppfører seg som og smaker helt likt som kjøttdeig, men det finnes mange bra alternativer som ligner nokså mye, og som gjør samme nytten. Meatish er en av disse. Smaken er bra, og produktet har også skåret høyt ismakstester.

Jeg har ikke spist kjøtt på omtrent 15 år så jeg har testet, smakt og brukt jevnlig mange ulike vegetariske kjøtterstatninger.

Matspaneren tester: Quorn kjøtterstatning.

Meatish er vel og bra, både på smak og konsistens, men det finnes også mange andre gode vegetariske og veganske kjøttdeigerstatninger i butikkene allerede. Jeg applauderer at stadig flere alternativer blir tilgjengelig for oss forbrukere, og Rema 1000 vinner nok en del tilhengere på at de har klart å tilby en vegetarisk «kjøttdeig» til en såpass lav pris som denne. Men de taper nok også noen potensielle kunder på at produktet inneholder både egg og gluten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det ser ut som kjøttdeig, men deigen er basert på egg.

Les også: Kjøttfri og bærekraftig taco.

Dette produktet tar nok ikke de helt store markedsandelene fra de kjente vegetarprodusentene Hälsans kök, Anamma, Quorn og Oumph!, men jeg vil tro Meatish heller vil være et tillegg til disse, som et alternativ for folk som vanligvis spiser kjøtt, men ønsker noen kjøttfrie dager på ukemenyen.

Rema 1000 ble i 2016 kåret til «årets kjøttpusher» avFramtiden i våre hender, så at nettopp denne kjeden nå kommer med flere vegetariske alternativer, som foreløpig selger som «hakka møkk», er svært positivt.

Hvor sunt er det?

Meatish kvernet deig inneholder færre kalorier, mindre fett og betydelig mindre mettet fett enn vanlig kjøttdeig. Meatish inneholder dessverre litt mer salt enn hva vanlig kjøttdeig inneholder. Vær oppmerksom på dette når du bruker Meatish, så ikke du tilsetter enda mer salt til maten. Tacokrydder inneholder som kjent svært mye salt, så skal du få en sunnere, kjøttfri fredagstaco vil det nok være lurt å lage sitt eget tacokrydder uten salt.

Gjør tacoen sunnere med disse få grepene.
Å velge bort stadig mer kjøtt fra kostholdet er sunt, både for kroppen vår og for kloden vår, ferdig snakka! Men om det er like sunt for både miljø og kropp å velge bort kjøtt til fordel for eggehvite, sammenlignet med å velge fullstendig plantebasert, det synes jeg er nokså vanskelig å vurdere. Egg er faktisk blant de animalske matvarene som har lavest CO 2-avtrykk per 1000 kcal. Bare sild og makrell skårer bedre når vi holder plantebasert mat utenfor. Belgfrukter som erter og bønner har det laveste CO 2-avtrykket av alle matvarer. Mange vegetarprodukter benytter imidlertid soyabønner, og soyaproduksjon kan ha andre miljømessige utfordringer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tacoen blir hakket sunnere om du bytter ut den vanlige kjøttdeigen eller karbonadedeigen med et kjøttfritt alternativ.

En såpass lang matspanerartikkel krever kanskje en konklusjon:
Meatish kvernet deig er et smakfullt alternativ til tacoen som både er sunnere, til tross for at den har litt for mye salt, og mer miljøvennlig enn vanlig kjøttdeig. Nordmenn flest vil ha svært godt av å redusere kjøttforbruket sitt, og hvis dette nye alternativet til kjøttdeig kan gjøre det enklere for flere å velge bort kjøtt, så er det et riktig steg på veien mot et sunnere og mer bærekraftig kosthold. Men ikke glem at middagen blir enda sunnere om vi ikke bare bytter ut kjøttdeigen med Meatish eller andre vegetarfarser, men også inkluderer mer grønnsaker og belgfrukter til flere måltider.

Pris: 29 kroner for en pakke med 400 gram. Dette er billigere enn både vanlig kjøttdeig og andre kjøttfrie farsealternativer.

Næringsinnhold per 100 gram vare:
155 kcal, 7,6 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 5,7 gram karbohydrat, 16 gram protein og 1,4 gram salt.

Sammenlignet med lignende matvarer:
Gilde kjøttdeig: 194 kcal, 14 gram fett hvorav 7,2 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 17 gram protein og 1,1 gram salt.
Karbonadedeig av kvernet storfekjøtt: 121 kcal, 5 gram fett hvorav 2,6 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 19 gram protein og 1,1 gram salt.
Prior kyllingkjøttdeig: 142 kcal, 7,8 gram fett hvorav 2,4 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 18 gram protein og 1,3 gram salt.
Vegetarfarse fra Hälsans kök: 147 kcal, 3 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 9 gram karbohydrat, 18 gram protein og 1,4 gram salt.
Quorn farse: 105 kcal, 2 gram fett hvorav mettet fett 0,5 gram, 4,5 gram karbohydrat, 14,5 gram protein og 0,3 gram salt.

Følg @matspaneren på instagram!

Dersom du har tips om matvarer du ønsker at matspaneren skal sette under lupen så send gjerne en mail til vektklubbredaksjonen.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her