NYT: Et ostesmørbrød som dette fra Lise Finckenhagen til Godt med ost, spekeskinke og avokado har like mange kalorier som en brødskive med gulost, spekeskinke og avokado.
NYT: Et ostesmørbrød som dette fra Lise Finckenhagen til Godt med ost, spekeskinke og avokado har like mange kalorier som en brødskive med gulost, spekeskinke og avokado. Foto: Sara Johannessen/VG

Smeltet ost har ikke flere kalorier enn kald ost

Maiken Svendsen
Publisert: 2018-11-12 16:57

En av fem under 30 år tror at det er flere kalorier i smeltet ost, ifølge ny undersøkelse. Men det stemmer ikke, slår klinisk ernæringsfyisolog fast.

I en ny undersøkelse Norstat har gjennomført for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no) kommer det frem at 21 prosent av unge mellom 18 og 30 år tror at smeltet ost har flere kalorier enn kald ost.

– Dette er heldigvis helt feil. Så for alle unge som elsker smeltet ost er det bare å slappe av og kose seg, sier Ida Berg Hauge, direktør i Melk.no.

Undersøkelsen ble gjennomført i oktober, og har 712 respondenter som utgjør et representativt utvalg, ifølge Melk.no.

– Det er interessant at mange, spesielt unge, tror at det er mer kalorier i smeltet ost enn i vanlig, sier Hauge.

Syndebukken poteten: Ikke poteten som gjør fries usunt

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

– Like mye fett i kald som varm ost

Direktøren tror at det kan stamme fra at osten ser annerledes ut smeltet, særlig siden fettet blir mer synlig i smeltet ost.

Klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs Matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist presiserer at om du har like mye ost på et ostesmørbrød som du ville hatt på en vanlig brødskive, så vil du komme likt ut.

– Jeg skjønner likevel at det kan føles slik siden fettet i smeltet ost pipler ut, men fettet er der også når osten er kald, understreker hun.

Myrvoll Blomkvist synes det er vanskelig å definere ost som enten sunn eller usunn.

– Gulost inneholder viktige næringsstoffer som proteiner, jod, kalsium og B-vitaminer, samtidig har det mye mettet fett og Helsedirektoratet anbefaler at man begrenser inntaket av mettet fett, forklarer hun.

Ernæringsfysiolog Myrvoll Blomkvist forteller at forskningen på ost ikke er entydig.

– Ost inneholder mye mettet fett, men forskning kan likevel tyde på at det ikke er så usunt som det høye innholdet av mettet fett skulle tilsi. Noen studier kan vise at ost er nøytralt eller til og med beskyttende mot hjerte- og karsykdommer, forklarer hun.

Matspaneren har testet: Synnøve klemmeost

– Kutt sukker fremfor osten

En hypotese er at det høye kalsium innholdet bidrar til at det mettede fettet ikke blir like «farlig» som for eksempel mettet fett i kjøttvarer, utdyper Myrvoll Blomkvist. En annen er at bakteriene i de lagrede variantene også kan påvirke.

– Kanskje osten kan være noe av svaret på «det franske paradokset» altså at franskmenn har mindre hjerteinfarkt til tross for et høyt inntak av mettet fett, eller om det er helt andre levevaner som spiller inn. Her kommer det forhåpentligvis mer forskning, sier ernæringsfysiologen

Anbefalingene fra norske myndigheter er å begrense inntaket av mettet fett, og da kan det være lurt å velge magre varianter av gulost. Likevel understreker Blomkvist at man må velge sine kamper i kostholdet, og at osten ikke er det første man trenger å kutte ut.

– Jeg tenker det er viktigere å kutte inntaket av de såkalt tomme kalorier og sukker fremfor osten på brødskiven, slår hun fast.

Glad i ost? Prøv en sunn og fargerik pizza

Tallet for hvor mange som tror det er forskjellig kaloriinnhold i smeltet og vanlig ost synker med alderen, og det tror Hauge kan ha sammenheng med at unge bruker mer smeltet ost.

– Mat som pizza og toast er kanskje vanligere for dem under 30 enn de eldre, sier hun.

I alle aldersgrupper er det 12 prosent som tror at smeltet ost har flest kalorier, fem prosent tror at gulost som ikke er smeltet har flest kalorier og 83 prosent tror det er like mange kalorier i smeltet og ikke smeltet ost.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her