VARMENDE GRYTE: Vektklubb har plukket retter som får deg i helgemodus uten å ødelegge kaloribudsjettet. Prøv en deilig skogsgryte på søndag.

Sunn og fristende helgemeny

Publisert: 2017-10-20 09:31

Lyst på noe godt i helgen? Her er både lunsj, middag og dessert som kan friste - uten at det sprenger kaloribudsjettet.

I helgen vil vi gjerne kose oss med ekstra god mat. For deg som passer vekten er det lurt at man også i helgen passer på porsjonsmengdene. Mange som jobber med å gå ned i vekt er flinke til å spise sunt og i moderate mengder fra mandag til torsdag, men så fort helgen nærmer seg er det lett å skli ut. Blir utskeielsen for stor kan det «hviske» ut ukens gode innsats og føre til at vekten står stille.

Den glade nyheter er at man fint kan unne seg «kosemat» i helgen, bare «kos» ikke forveksles med fråtsing. «Du kan spise alt, men ikke alltid» er Vektklubbs motto, og det ligger mye sannhet i det. Spiser du sunn mat du liker er det lettere å holde seg til varige sunne livsstilsendringer over tid, slik at du kan nå din idealvekt - og bli der.

Her er Vektklubbs forslag til noen gode måltider i helgen:

Lørdagslunsj: Ciabatta med chilikylling

Lørdagsmiddag: Lammefilet med rødbetbulgur

Dessert: Sunn sjokolademousse

Søndagslunsj: Bananvafler

Søndagsmiddag: Skogsgryte

Ciabatta med chilikylling

Av: Melk.no - Opplysningskontoret for meieriprodukter

Til 2 porsjoner, 277 kcal per porsjon, trenger du:

2 stk ciabattabrød
½ stk grillet kylling
1 stk eple
2 dl lettrømme
1 dl yoghurt naturell
2 ss søt chilisaus , mild
1 ts paprikapulver
¼ stk isbergsalat
½ stk rød paprika
½ stk rødløk

Slik gjør du det: Rens og del kyllingen i biter. Del ciabattabrødene i to. Bland finhakket eple, lettrømme, yoghurt naturell, chilisaus og paprikapulver i en bolle. La blandingen trekke i 10 minutter. Legg salatblader på ciabattabunnen og legg på kyllingsalaten. Pynt med paprikaringer og løkringer på toppen. Legg på det øverste ciabattalokket.

Lagre oppskrift til senere (kun for VK-medlemmer)

Lammefilet med rødbetbulgur

Av: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Til 2 porsjoner, 460 kcal per porsjon, trenger du:

400 g ytrefilet av lam
½ ts salt
½ ts pepper
1 ss margarin eller olje til steking

Rødbetbulgur:
2 dl vann
1 stk kjøttbuljongterning
1 dl fullkorn bulgur
1 ½ dl finstrimlet syltede rødbeter
2 stk finhakket vårløk
½ ts salt

6 stk grønn frisk asparges (gjerne flere)

Slik gjør du det: Brun fileten raskt i panne, etterstek i ovn på 125 °C i ca. 20 minutter (kjernetemperatur 65 grader). Kok opp vann med buljongterning. Ha i bulgur, rødbeter og vårløk. La det småkoke under lokk i 15 minutter. Ta kjelen til side og la det hvile i 5 minutter. Rør med en gaffel og smak til med salt. Kok aspargesen i lettsaltet vann i 1-2 minutter avhengig av tykkelsen.

Gi oppskriften terningkast (kun VK-medlemmer)

Sunn sjokolademousse

Av: Julie Ilona Balas for Godt.no

Til 4 porsjoner, 230 kcal per porsjon, trenger du:

2 stk godt modne avokado
2 stk små modne bananer
1 ss extra virgin olivenolje
3 ss kakaopulver
en klype havsalt
Hvis du vil: ½ appelsin

Slik gjør du det: Bland alt sammen i en blender og kjør til du har en jevn masse. Så enkelt er det faktisk. Om du vil spise sjokolademoussen med en gang kan det være lurt å ha oppi et par isbiter så blir den kald med en gang. Hvis du har god tid kan den avkjøles i kjøleskap. Har du lyst på en litt mer spenstig smak kan du tilsette presset saft av en halv appelsin. Her er moussen pyntet med litt raspet sukkerfri sjokolade og havsalt på toppen. Om du ikke synes desserten er like søt som vanlig sjokolademousse kan du prøve deg frem med litt stevia, sukrin eller agavesirup i blandingen. Holder seg i lufttett beholder i ca. 3 dager.

Lagre oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

Bananvafler

Av: Zahra A. Fulsebakke / @pt__zahra

Til cirka 14 vafler, 110 kcal per vaffelplate, trenger du:

2 stk banan
4 stk egg
2 ss kesam, orginal
1,5 dl speltmel
3,5 dl havremel
2 ts bakepulver
1 ss sukrin (eller annen kunstig søtning eller vanlig sukker)
5-7 dl skummetmelk

Slik gjør du det: Bland sammen alle ingrediensene og tilsett mengden melk som trengs for å få vaffelrørekonsistens (5-7 dl for 14 plater). Noen liker tykk røre, mens andre foretrekker tynn røre. Foretrekker du en tykk vaffelrøre tilsetter du mindre melk i røren.
Server med syltetøy, ost eller rømme, eller prøv en ny spennende topping!

Merk oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

Skogsgryte

Av: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Til 4 porsjoner, 554 kcal per porsjon, trenger du:

700 g flatbiff av storfe eller stek
2 ss margarin til steking
1 stk løk
2 stk gulrot
1 stk persillerot
5 stk knuste einebær
4 dl vann
200 g frisk sjampinjong
5 ss seterrømme
1 dl melk
2 ss hvetemel
2 ss solbærsaft
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts tørket timian

Slik gjør du det: Skjær kjøttet i terninger på 3x3 cm. Brun kjøttet i flere omganger i en varm stekepanne og ha det over i en gryte. Skjær løk i båter. Skjær gulrot og persillerot i skiver. Ha det i gryten sammen med knust einebær. Ha i vann, kok opp og senk varmen. La det trekke i 30 minutter. Del opp soppen, stek den og ha den over i gryten. Rør hvetemel godt ut i rømme og melk, og hell det over i gryten sammen med solbærsaft og timian. La alt koke opp igjen og la det trekke i 20 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server med kokte poteter og tyttebær.

Oppskriftsside (kun for VK-medlemmer)

Les også:

5 sunne og enkle hverdagsmiddager

Spis sunt for hjernens del

Lag ditt eget sunnere tacokrydder uten salt

4 sunne desserter med plommer

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her