Utskeielser trenger ikke ødelegge for vektnedgangen

Publisert: 2019-11-03 09:45

Selskap, overtid og jobbreiser er situasjoner der du står overfor søt, fet og kaloririk mat som kan sprenge kaloribudsjettet. En utskeielse trenger ikke kjøre hele livsstilsprosjektet i grøfta, det viktigste er hvordan du henter deg inn igjen.

Mange klarer å opprettholde et forholdsvis sunt kosthold i hverdagen så lenge man har faste rutiner å støtte seg på. Så snart man blir satt inn i mindre kontrollerte rammer, kan det brått bli mye vanskeligere.

Store utskeielser med kaloririk mat og drikke på julebord, bursdagsfester eller andre arrangementer kan gjøre at motivasjonen får seg en knekk og man faller ut av det sunne sporet. Da kan vektutviklingen fort begynne å peke oppover, og man mister mye av det man har jobbet så hardt for.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Fokus fremover

Heldigvis er det fullt mulig å komme gjennom kaloririke utskeielser uten å la dem ødelegge for livsstilsendringen. Med riktig tankesett og god planlegging kan man klare å holde stø kurs mot målene sine, selv om man møter vanskelige situasjoner.

Her tar vi for oss tre typiske scenario der du står overfor fristelser, og hvordan du kan takle utskeielser:

1. Bursdagsselskap

Problem: Tanten din har bursdag og inviterer familien hjem på kaffe og kaker. Av erfaring vet du at slike selskap varer i flere timer, og at kakeutvalget pleier å være enormt. Tante er en stolt vertinne og forventer at gjestene forsyner seg godt fra kakefatet.

Løsning: Forsøk å bestemme deg på forhånd hvor mye du skal forsyne deg med. Du kan godt smake på de kakene du vil, men sørg for at det ikke blir for mye av hver sort.

Spis et måltid før du kommer slik at du ikke er sulten når du ankommer selskapet. Da kan du nyte smaken i stedet for å spise for å bli mett. Du kan også drikke litt ekstra vann eller lettbrus ved siden av.

Skulle du ende opp med å spise flere kaker enn du hadde planlagt; ikke bli skuffet over deg selv. En liten utskeielse trenger ikke å ødelegge for noe som helst i det store bildet, så lenge det ikke skjer for ofte. Bestem deg heller for å vende tilbake til de gode rutinene igjen fra og med i morgen.

Les også: Regn med tilbakefall

2. Jobbreise eller konferanse

Problem: Du blir invitert til en viktig konferanse som går over flere dager. Du er bekymret for den kaloririke snacksen som serveres i pausene, og for den gode maten og drikken på kveldene. Hvordan skal du komme deg gjennom konferansen uten å ødelegge de gode kostholdsrutinene du endelig har kommet deg inn i?

Løsning: Her kommer man langt med litt planlegging. Tenk gjennom på forhånd hvordan du skal komme deg best mulig gjennom konferansedagene.

Ofte er det ved frokosten at man har best tilgang til sunn mat. Vurder å smøre en liten matpakke slik at du har til lunsj og mellommåltider. Da slipper du å måtte spise den usunne maten som står fremme i kaffepausene.

På kveldstid kjennetegnes konferanser ofte av sene middager og sosialt samkvem. Det bør også tenkes gjennom på forhånd. Skal du spise mindre porsjoner, spise mindre fet saus eller forsyne deg med mer grønnsaker? Eller skal du bare kose deg og spise det du har lyst til? Hvor mange glass vin skal du drikke? Gjør slike vurderinger i forkant av konferansen. Da er du bedre rustet til å ta gode avgjørelser i øyeblikket, og du slipper å ha dårlig samvittighet.

Spar kalorier: Slik velger du sunt på buffét

3. Overtid på jobb

Problem: Det er travle dager på kontoret og du blir nødt til å jobbe overtid. Du er stresset og skrubbsulten. Matpakken du smurte på morgenkvisten er oppspist for lenge siden. Sjefen bestiller inn ferdigpizza, og du kjenner at du må forsyne deg godt for å komme deg gjennom arbeidsdagen.

Løsning: Her er det vanskelig å unngå situasjonen helt. Du må bare prøve å komme deg gjennom så godt du kan. Forsyn deg med et par pizzastykker, men spis sakte og stopp før du er stappmett. Drikk rikelig med vann for å hjelpe til med å stilne sulten.

I slike situasjoner er det viktig at du ikke svartmaler og graver deg ned. Ett enkelt pizzamåltid betyr fint lite i den store sammenhengen. Gjør det du må for å komme deg gjennom arbeidsdagen og start med blanke ark i morgen.

Mistenker du at det blir flere lange overtidsdager på rad, kan du sørge for å ta med deg mer mat på jobb.

Johan Lindberg
Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her