- Jeg skal aldri tilbake

Publisert: 2011-10-07 14:30

Elisabeth Nielsen veide over 100 kilo og har gått ned nesten 30 kilo på litt under ni måneder. Hun deler villig sin imponerende historie med andre Vektklubb-medlemmer. Dette er hva hun skriver til oss:

Bildet til venstre er tatt 17.mai 2010. Bildet i midten og til høyre viser en 28,5 kilo lettere Elisabeth.

Foto: privat

FØR

Foto: privat

"Jeg har aldri før vært overvektig og alltid blitt betegnet som tynn. Men for fire år siden fikk jeg problemer med lavt stoffskifte og kiloene sneik seg på for hver eneste uke som gikk. Klærne ble for trange og jeg måtte stadig gå opp i størrelser.

Jeg prøvde å gjemme meg bak unnskyldninger til vektoppgangen. Jeg forstod ikke da at det var mitt eget kosthold som førte til at kiloene stadig raste på, helt til den dagen jeg tillot meg å se i speilet, og ble sjokkert over jenta som stirret tilbake på meg.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Håpet på mirakelkur

Jeg prøvde forskjellige slankekurer i håp om at noe skulle fjerne de overflødige kiloene. Jeg ønsket den lette veien ut av overvekten, og håpet at det ville komme en mirakelkur. Jeg prøvde tabletter som skulle fjerne fettet man spiste og magebelter som skulle trene magen mens man slappet av på sofaen. Ingenting av dette virket, og jeg ble egentlig ikke overrasket. For hvis noe er for godt til å være sant, så er det egentlig det. Derfor sluttet jeg å tro på disse kurene, noe som endte med at jeg til syvende og sist ga opp for en periode.

Jeg leste om andre som klarte å gå ned i vekt, og misunte hver og en for at de klarte det, samtidig som jeg ikke forstod hva de gjorde som ikke jeg klarte.

Et nederlag å se seg i speilet

I 2009 ble jeg gravid, og måtte legge hele slankingen på hyllen. Jeg ble ganske syk i svangerskapet, og klarte så vidt å få i meg mat. Jeg gikk opp cirka ti kilo i svangerskapet, men for meg var de ti kiloene noe som skapte en ganske så høy vekt. De fikk jeg problemer med å bli kvitt da datteren min var født. Under graviditeten ble jeg lagt inn på sykehus flere ganger grunnet en sykdom som heter hydronefrose.

Etter svangerskapet brydde jeg meg ikke lenger om hvordan jeg så ut, men jeg følte likevel en skam av å ha blitt så stor. Kiloene forsvant ikke og vekten ble værende på over 100 kilo. Noe som for meg var både pinlig og flaut. Jeg unngikk å møte gamle venner og bekjente fordi de alle hadde sett meg da jeg var tynn. Det var et nederlag å se seg selv i speilet fordi jeg følte meg ikke vel i den kroppen jeg var i. Det var ikke meg. Det føltes som et nederlag og jeg virkelig hatet å handle klær.

Selv etter alt det negative jeg følte rundt min kropp klarte jeg ikke å legge om kostholdet. Jeg tenkte at siden samboeren min kunne spise både godterier og fet mat uten å legge på seg, så kunne jeg også det. Og til syvende og sist vet jeg at han ville ha elsket meg uansett. Jeg følte meg rett og slett så trygg i forholdet, at jeg fortsatte å spise det jeg egentlig burde ha latt være.

Synet av sykehusklærne ble vendepunktet

FØR

Foto: privat

I januar 2011 fulgte en ny innleggelse på sykehuset. Nyrefunksjonen hadde blitt så sterkt redusert som følge av hydronefrosen jeg hadde i svangerskapet, at den ene nyren måtte opereres vekk.

Når jeg fikk se størrelsene på sykehusklærne jeg fikk, og faktisk så hvor store de var, så ble det mitt vendepunkt. Det er ingen som ønsker å bli omtalt som kraftig overvektig og det var her jeg innså at forandringer måtte til. Når jeg kom hjem fra sykehuset tenkte jeg med en gang at nå skal mitt virkelige liv starte.

Målet var å endre livsstilen min slik at jeg kan stille opp maksimalt for min datter og samboer. Siden har jeg aldri sett meg tilbake.

Jeg meldte meg inn i Vektklubb.no i midten av februar 2011 med et mål om å gå ned 40 kilo på ett år, noe jeg fikk til svar at var et realistisk mål. Jeg har satt meg selv enkelte delmål hele veien for ikke å miste motivasjonen. Mitt aller første delmål var ikke å veie tresiffret lenger.

Det var først da jeg meldte meg inn på Vektklubb.no at jeg faktisk forsto at det var jeg som var årsaken til de vonde årene med overvekt. Jeg fikk oversikt over hvor mye kalorier det var i matvarer og ble veldig overrasket. Før hendte det at jeg spise ett stort måltid, i stedet for flere små i løpet av en dag.

Gode tips:


  • Jeg spiser nå fem små måltider daglig, og har kuttet ut sukker, godteri, potetgull og liknende. Jeg sørger for at jeg ikke spiser mat med for høyt kaloriinnhold, i tilfellet spiser jeg da mindre porsjoner.
  • Når jeg handler mat er det lett å bli fristet av ulike matvarer i butikken, men jeg leser alltid næringsinnholdet på emballasjen, som fører til at jeg legger matvaren tilbake igjen dersom kaloriinnholdet er for høyt.
  • Å være bevisst på det jeg får i meg har vært veldig viktig på veien mot å bli normalvektig igjen.
  • Jeg spiser også alltid bare en porsjon, og veier maten slik at det blir riktig størrelse.
  • Jeg skriver alt det jeg har spist inn i matdagboken på Vektklubb.no.

I tillegg har jeg blitt mye mer aktiv, går oftere turer, og trener zumba hjemme i stua flere ganger i uka. Det er så deilig å kunne bevege seg igjen, i forhold til før hvor det var et slit bare å gå noen meter.

Aldri mer sukker og usunn mat

Jeg har møtt flere som ikke har skjønt hvorfor jeg ikke kan unne meg godteri eller potetgull, hvorfor jeg kanskje ikke kan spise det ene kakestykket. For meg så har svaret vært ganske klart; at jeg ikke vil tilbake dit. Det tok meg noen uker å bli kvitt søtsuget, og det vil jeg ikke ha igjen.

Jeg har det mye bedre uten, så hvorfor skal jeg friste meg selv igjen? For meg er det bedre å holde seg unna matvarene som i utgangspunktet fikk meg til å bli overvektig, for hvis jeg begynner å spise det igjen er jeg redd for å miste kontrollen. Man ville ikke gitt røyk til en som slutter å røyke, så hvorfor gi masse sukker og usunne matvarer til en som legger om livsstilen?

Hvis jeg vil kose meg med noe om kvelden spiser jeg en porsjon lettis, bær eller frukt.

ETTER

Foto: privat

Det er det som fungerer for meg, og jeg har det mye bedre nå enn hva jeg har hatt på mange år. Jeg har blitt den aktive jenta jeg var før overvekten. Jeg har alltid likt å gå, og nå går jeg stort sett hver dag om været tillater det. Alt har i dag blitt en lek i forhold til hva det var. Jeg koser meg med datteren min, og kan leke med henne uten å bli sliten på samme måte som før.

Jeg har i dag gått ned 28,5 kilo, og har fortsatt noen kilo igjen til jeg har nådd målet mitt. Men jeg er så fornøyd med hva jeg har oppnådd hittil, og ikke minst har jeg fått selvtilliten min tilbake igjen. Endelig kan jeg gå i klær som jeg liker, og ikke klær jeg bare måtte gå i på grunn av at de finnes i store størrelser. Det er en glede å handle klær, og jeg kan endelig handle i butikker jeg bare har kunnet lengte etter i flere år.

Føler ikke lenger skam

Jeg unngår ikke speil lengre, og jeg kan mer enn gjerne møte både nye og gamle venner uten å føle en skam over skuldrene mine. Jeg har gått fra å være en som ikke likte den jeg var på grunn av hvordan jeg så ut, til å bli en jeg er veldig glad i. Humøret er på topp og jeg rett og slett stråler av mitt nye liv som jeg vil kalle det.

Men jeg har vektklubb å takke for at jeg har klart å gå ned så mye i vekt, uten den bevisstheten som de gir oss angående matvarer, så ville jeg nok ikke ha oppnådd så mye som det jeg har i dag.

Jeg er målbevisst om å klare de siste kiloene, og er mer enn sikker på at jeg aldri noensinne skal tilbake til å være overvektig.

Med vennlig hilsen Elisabeth Nielsen (23), Moss"

Les flere inspirasjonshistorier her

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her