Overvektige møtes med fordommer og hån

Publisert: 2011-07-11 09:23

Slanke mennesker tenker ofte stygt om overvektige, og behandler dem nedlatende, viser forskning.

FORDØMMING GIR MER PLAGER: - Jeg sliter i dag, ved siden av kampen mot vekten, med angst og depresjoner som jeg må ta medisiner for, noe som igjen fører til vektøkning, sier Elisabeth Günter Larsen til VG.

Krister Sørbø

Er du overvektig, er du antagelig både dum og dorsk, mener mange normalvektige mennesker. Til tross for at det er flere tunge mennesker enn noen gang, øker diskrimeringen av overvektige.

MER ENN EN KROPP: - Jeg må vise folk at jeg har en bra utdannelse og at jeg gjør det godt i jobben min, ja, at jeg er noe mer enn feit, sier Linn Cicilie Rønningen.

privat

- Vi er mer enn bare fete, sier Linn Cicilie Rønningen (31) fra Rælingen i Akershus.

Dårlig service

Hun har noen ekstra kilo å bære på, og erfarer at folk behandler henne annerledes nå enn da hun veide mindre.

- Jeg synes jeg får dårligere service i butikker og andre steder. Jeg har opplevd at butikkpersonal har sagt «vi har ingenting til deg her», sier Linn Cicilie.

Hun tenker ofte på om det bare er hun som forestiller seg dette, eller om det faktisk er slik.

En rekke undersøkelser viser at normalvektige synes at overvektige er dumme, late og usympatiske. Og de er ikke redde for å si hva de tenker heller.

- Jeg har hørt at fremmede har rullet ned vinduet og ropt «så tykk du er» til overvektige. Så det er ikke bare noe jeg tror folk tenker. Da jeg for noen år siden gikk ned i vekt, ble jeg behandlet mye bedre, sier Linn Cicilie.

Også Elisabeth Günter Larsen (25) fra Drammen har fått slemme bemerkninger etter seg:

- På barneskolen fikk jeg til daglig høre kommentarer som «det tar et kvarter å gå rundt rumpa di.»

Tykk mage, tykk i hodet

- Som gruppe er det vist at overvektige blir tillagt negative personlige egenskaper. De blir sett på som mindre intelligente og mindre kompetente. Det finnes ikke norske studier på dette, men i USA viser undersøkelser at overvektige blir diskriminert. De blir behandlet dårligere i butikker, de har vanskeligere for å få jobb og de får dårligere lønn, sier Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo til VG.

Til tross for at Verdens helseorganisasjon anslår at det er utrolige 1,5 milliarder overvektige mennesker på jorden, så blir det likevel ikke enklere å være stor og tung.

- Det som er interessant, er at stigmatiseringen av de overvektige øker. I USA har diskriminering på grunn av vekt økt med 66 prosent, sier Silje Steinsbekk, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt på NTNU. Hun forsker på behandling av fedme hos barn og unge.

- Studier viser at selv førskolebarn rangerer overvektige som mindre attraktive lekekamerater, sier Steinsbekk.

Silje Steinsbekk ved Psykologisk institutt på NTNU i Trondheim.

privat

Årsakene er samensatte:

- Det kan være at de negative holdningene til overvekt og fedme har økt i takt med vår opptatthet av kropp, utseende og helse, slik det blant annet gjenspeiles i media. De negative stereotypiene kommer også til uttrykk gjennom litteratur og film ved at tykke karakterer ofte er dumme eller slemme, slik som Dudleif i Harry Potter, sier Steinsbekk.

Mer enn bare runde

Sårende bemerkninger og frykten for å få dem kastet etter deg, gjør noe med deg, sier Linn Cicilie Rønningen. En undersøkelse fra USA viser at overvektige har 25 prosent høyere sjanse for å få depresjoner og angstlidelser:

- De som behandles for fedme har flere helseproblemer enn andre. Stigmatisering og mobbing er med på å bidra til det, sier Steinsbekk.

Linn Cicilie, som jobber som døvetolk, forteller at hun har utviklet komplekse strategier for å unngå å bli lagt merke til.

- For eksempel går jeg sammen med mannen min og datteren min på kjøpesenteret slik at jeg slipper å bli sett. Da forsvinner jeg mer og blir mindre utsatt for stygge blikk fordi jeg har flere å dele oppmerksomheten med. Men jeg forsøker også å være en person som gjør at det ikke er enkelt å skulle si noe stygt til meg. Jeg forsøker å fremstå som utilnærmelig, for på den måten å signalisere «ikke prøv deg».

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Verst for jenter

Overvektige jenter har større risiko for å få psykiske problemer og utvikle et dårlig selvbilde, enn overvektige gutter. Det viser både norske og internasjonale undersøkelser.

- Å være attraktiv er en viktigere verdi for kvinner, mens kompetanse og makt har vært de viktigste verdiene for menn, sier Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Kravene til hvordan vi skal se ut er i ferd med å endre seg. Mens menn tidligere kunne ha direktørpondus, er det i dag ikke noe prestisje å ha mage.

- Fysisk kapital ser ut til å være viktigere for mange menn i dag enn for få år siden, sier sosiolog og stipendiat ved Universitetet i Agder, Marianne Inéz Lien.

- Mannsidealet viser en kropp som er kontrollert og muskuløs. I dag vurderes mannskroppen ut fra strengere kriterier enn tidligere.

Kvinnene opplever et realt dobbeltpress:

- På femtitallet var det nok å være attraktiv, nå man være både slank og kompetent, sier Kvalem.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her