Tommy Lande planlegger ikke spesielt for trening i sommer, men kommer til å gjøre masse gøyale aktiviteter, som fjellturer, SUP, fotballtennis, sykling, padle kajakk og spille sandvolleyball.
Tommy Lande planlegger ikke spesielt for trening i sommer, men kommer til å gjøre masse gøyale aktiviteter, som fjellturer, SUP, fotballtennis, sykling, padle kajakk og spille sandvolleyball. Foto: Privat

PT-ens sommertrening: Bruker ferien til å forberede seg til å sykle Trondheim-Oslo

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-07-05 14:29

Personlig trener Tommy Lande (35) er ikke redd for store utfordringer. I sommer skal ha gjennomføre den store styrkeprøven, nemlig å sykle fra Trondheim til Oslo.

Lurer du på hvordan du kan kombinere avslapning og ferietid med aktivitet og trening? Vi har spurt treningseksperter om hvordan de planlegger for å holde formen i ferien, eller om de rett og slett tar skikkelig fri fra pulstopper og svettefest. Tidligere har vi snakket med Sølve Sundrehagen, Isabel Helèn Christoffersen og Wibeke Henriksbø.

Tommy Lande er en høyt merittert personlig trener med 13 års erfaring i bransjen. I tillegg til å være personlig trener er Lande utdannet osteopat og massør, han har forelest på PT-utdanningen siden 2010, og er nå daglig leder på CrossFit Sagene.

Det var der programleder og selvutnevnt livsnyter Ronny Brede Aase, kom for å trene med Lande i serien «Eitt feitt liv» på NRK.

– Det er faktisk litt gøy, innrømmet programleder Aase underveis i økten.

Ser man på CV-en til Lande er det lett å forstå at dette er en mann som sjelden sitter stille. Han har til og med reist til andre siden av jorden og jobbet som PT i Australia i et og et halvt år. Men i ferien da, klarer han å slappe av og høre humla suse? Vektklubb slo av en prat med treneren.

Før toppturen: Slik gjør du de beste forberedelsene

– Hvilke planer har du for sommerferien?

– Jeg starter juli med å forelese for sommerkullet til AFPT i noen dager. Etter bare digital undervisning de siste syv månedene blir det deilig å endelig forelese fysisk igjen. Etter det blir det ferie i tre uker. Først blir det noen aktive dager med en kompis, hvor vi skal stisykle i Nesbyen, gå Aurlandsdalen, overnatte i telt og ellers ta noen fjellturer på veien. Etter det blir det en tur til hjemplassen min Brønnøysund. Her blir det å håpe på finvær, slik at man kan sykle, gå fjellturer, bade, SUP'e og ellers finne på mye gøy. Blir nok en typisk norsk sommer for meg med ulike aktiviteter, god mat og forhåpentligvis mye deilig vær. Ferien avsluttes med å sykle Den Store Styrkeprøven Trondheim-Oslo, så det må også sykles en del i forkant av dette rittet på 567 km.

– Steike! Har du syklet rittet tidligere?

– Nei, aldri gjort det før. Da hadde jeg mest sannsynlig ikke gjort det nå. Tipper det blir å brenne sykkelen etter dette. Skal i hvert fall aldri sykle Trondheim-Oslo igjen. Tror ikke man gjør det ekstremt ofte. Da er man litt gæren.

– Ja, det høres brutalt ut. Skal du sykle alene?

– Haha, nei jeg og en kompis sykler sammen. Vi skulle egentlig gjøre det nå 11. juni da det skulle bli arrangert, men det ble avlyst dessverre, så da må vi gjøre det på egen hånd. Kan bli spennende.

– Hvor fikk du ideen om å gjennomføre dette?

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe nytt og spennende. Utfordre meg litt utenfor komfortsonen, og det får jeg virkelig gjort nå. Dette er verdens eldste og lengste sykkelritt, så det er jo litt spesielt med det, også har jeg alltid hørt om rittet. Så det blir spennende å se hvordan det går. Grugleder meg. Gleder meg til starten og gruer meg til slutten. De siste milene (om vi kommer så langt) blir garantert vonde. Vi meldte oss på gruppen som skulle bruke mellom 20 til 24 timer på de 567 km. Nå er vi litt mer alene og det blir på en måte slitsomt siden vi ikke har noen rygger å henge på, men på den andre siden blir det litt mindre stress siden man ikke er med på noe organisert og kan ta det litt roligere. Vi er fornøyd så lenge vi kommer frem med livet i behold.

– Det blir nok en spennende tur med mye fint å se! Utenom et døgn på sykkelsete, hva er din favorittaktivitet om sommeren?

– Jeg har ingen aktivitet jeg foretrekker mer enn noe annet. Er veldig glad i variasjonen, og da spesielt på sommeren når man kan være mye utendørs. Liker både fjellturer, SUP’e, fotballtennis, sykling, padle kajakk, sandvolleyball og lignende.

Les også: Seks morsomme vannaktiviteter som får deg i form

– Hvordan planlegger du for trening i ferien?

– Jeg er veldig glad i å trene og være i aktivitet, så kommer ikke til å planlegge så mye. Blir en del av aktivitetene ovenfor også vet jeg at jeg også kommer til å trene noe CrossFit-relatert i tillegg. Det finnes mange fine CrossFit-økter som ikke krever så mye utstyr.

Det blir nok noen turer i kajakk i sommer!
Det blir nok noen turer i kajakk i sommer! Foto: Privat

– Er det noe treningstøy eller utstyr du alltid pakker med deg på reise?

– Ja, tar vanligvis alltid med meg et hoppetau. Veier ikke så mye, tar lite plass og er et fint verktøy for å få inn litt ferdigheter og puls i en økt gjennom double unders. Tar også med meg et par freshe treningssko som passer til både løping, styrke og andre aktiviteter.

– Kremt ... «double unders»?

– Hopp der hoppetauet går to runder rundt, eller under, på hvert hopp.

– Skjønner! Hva er din favorittøvelse som kan gjøres uten utstyr?

– Åh, den er litt vanskelig. Men kanskje burpees, handstand walk (gå på hendene) eller push ups. Jeg er veldig glad i å bli svett og sliten (ikke for sliten) når jeg trener, samtidig som jeg utfordrer kroppen på noe som krever litt teknikk og ferdigheter. Når man setter flere kvaliteter sammen så trives jeg godt.

– Beste treningslåt?

– Oi, det må jeg inn på Spotify for å finne ut. Virker som jeg har brukt denne sangen mest til trening: Duke Dumont – Red light green light. Er veldig glad i appen Mixcloud, hvor forskjellige DJ-er har laget lengre låter. DJNiko og Mat Fellous er de to jeg hører mest på nå om dagen.

PT Christine Kamphaug: Kan fint ta to ukers treningsfri

– Når på dagen liker du best å trene?

– Jeg liker best å trene mellom 11 og 14. Da har jeg kommet godt i gang med dagen og samtidig fått jobbet noen timer. Blir det for sent er det ofte at treningene ikke blir like bra eller at jeg stresser meg gjennom økta bare for å komme hjem raskest mulig.

– Lyder kjent. Hva med vårt klassiske dilemma: Sløve på solseng eller spille beach volley/bade?

– Enkelt valg. Definitivt spille beach volley. Gir så mye energi å finne på mye gøy i sommervarmen. Det beste med sommeren er alle de morsomme aktivitetene man kan gjøre. Men jeg kan også slappe av på en solseng. Det bare funker ikke så godt i lengden. Blir fort veldig rastløs. Jeg blir slapp av å slappe av, mens jeg får massevis av energi ved å være i aktivitet.

Blir mindre av dette i sommer, og mer tid ute i aktivitet.
Blir mindre av dette i sommer, og mer tid ute i aktivitet. Foto: Rasmus Kongsøre

– Har du et godt råd for å snike inn trening på ferie?

Ja, jeg har flere:
A. Finn ulike nye aktiviteter du skal teste ut i løpet av sommeren. Om det er løping, fjellturer, hoppetau, kajakkpadling, tennis, sykling eller annen aktivitet spiller ikke så stor rolle. Finn noe du syns er gøy og som utfordrer deg litt. Mestre noe nytt.
B. Skap gode rutiner. Er du en av dem som liker å få treningen unnagjort tidlig på dagen, gjør det. Eller er du som meg og vil ta treningen senere på dagen, så funker det også bra.
C. Få med deg en annen i familien, en venninne eller en kompis og gjør noe gøy. Den deilige sommermaten og sommerdrikken smaker så ekstremt mye bedre når man har vært i aktivitet og samtidig forbrukt litt energi.

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– Hm, spennende. Det er mye egentlig. Hvis været fortsetter som nå, så har jeg troen på en skikkelig god norsk sommer. Mange ulike aktiviteter, god mat, god drikke, god stemning, familie, venner, smilende og glade mennesker, og det at det er lyst til langt på natt. Jeg er også stor fan av å ta fine bilder av den fantastiske naturen vi har i Norge, så det får jeg gjort enda mer på sommeren.

Turtips: Fire fine sykkelruter som passer hele familien

– Dine beste tips til andre som ønsker en aktiv ferie?

– Sett opp en aktivitetskalender for sommeren. Velg 10–30 ulike aktiviteter/treninger man skal gjennomføre i løpet av sommerferien. Kryss de av etter hvert som det har blitt gjort. Få med deg andre kjente på utfordringen. Flere studier ser at du trenger kun å trene 1/3 av det du vanligvis trener for å vedlikeholde det du allerede har. Ikke bare ta helt ferie fra absolutt alt. Bruk den ekstra tiden på sommeren til å være i aktivitet. Da vil det være så ekstremt mye enklere å komme inn i gode rutiner igjen når hverdagen er tilbake. Du trenger ikke nødvendigvis å gjøre det for musklene eller kroppen din, men gjør det heller for at det påvirker både humør, matlyst, energi og kvaliteten på det andre du gjør på sommeren. Lykke til og kos deg med en aktiv sommerferie!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her