Slik tar du kontroll over feriefråtsingen
I ferieperioder er det mange som kjenner på at man sklir ut av gode rutiner der «alt er lov» og det blir helg hele uken.
Dette er noe av det smarteste du kan gjøre for å dempe lysten på noe søtt.
Har det blitt mye søtt og godt i sommer? Etter at ferien er over kan det være vanskelig å bli kvitt det berømte søtsuget, men ved enkle grep kan du redusere lysten på usunne søtsaker.
Når du spiser noe søtt frigjøres det lykkehormoner som stimulerer belønningssenteret i hjernen. En slik opplevelse gjør deg glad og du føler deg bedre. Denne forventningen alene kan trigge søthungeren, men det kan være både fysiske, psykiske og emosjonelle årsaker til at man får lysten på noe søtt.
For å få bukt med søtsuget er det derfor en god start å bli bevisst på hvorfor denne følelsen kommer.
Søtsug kan for eksempel skyldes lavt blodsukker eller at det er lenge siden du spiste forrige måltid, men det kan også komme hvis man er lei seg eller føler seg alene. I tillegg kan det å bare se noe søtt skape et plutselig behov for søtsaker. Det er også mange som merker at jo mer søtt man spiser, jo mer søtt har man lyst på.
Kostholdseksperter: – Lettbrus er trygt
Ved å skape gode spiserutiner og matvaner er det enklere å få kontroll på søtsuget. Etter en periode med mye fri og feriemodus bør du derfor få inn en måltidsrytme som passer deg og din hverdag. Når du har et jevnt energinivå gjennom dagen unngår du følelsen av å bli slapp og fysen på noe søtt.
Når ferien er over og hverdagen vender tilbake, vil det være et godt tips å planlegge måltidene dine slik at du vet hva du skal spise når du blir sulten. Det trenger ikke å være veldig detaljert eller komplisert, men å ha en viss oversikt på hva slags hovedingredienser du skal bruke i hovedmåltidene kan være til stor nytte. Da er det mindre sannsynlighet for at du tyr til lettvinte løsninger som ofte er av det mer usunne slaget.
Enkel og sunn middag: Kyllingsalat med asiatiske smaker
Spis måltider med mat som du vet metter godt og som gir deg langvarig energi. Sørg for å ha en god proteinkilde i hvert måltid som for eksempel kjøtt, fisk, kylling, egg, meieriprodukt, soya og belgvekster. Gå for matvarer som inneholder grove karbohydrater og fiber slik som grønnsaker, grovt brød, havregryn og fullkornsprodukter. Noe fett i måltidet vil være gunstig for å sørge for en god langvarig metthetsfølelse, eksempelvis fet fisk, avokado, nøtter, oliven og planteoljer.
For å planlegge måltidene dine må du også planlegge hva du skal handle inn når du er på butikken. Her er det fort gjort å bli lokket av fargerike godteposer, kaketilbud og «ta-3-for-2»-plakater. Det er ingen hemmelighet at butikkene er designet slik at vi skal la oss friste. Ingenting er tilfeldig og produsentene vet hvordan de skal markedsføre sine produkter for at vi skal kjøpe dem.
Derfor er det lurt å ha en til to faste handledager i uken, lage handleliste på forhånd og unngå å handle på tom mage. Kjøper du inn og lagrer søtsaker og snacks i kjøkkenskapet, er sannsynligheten større for å bli fristet. Bare tanken på at du vet du har noe søtt liggende kan trigge søtsug. Unngå å ha godteri og søtsaker tilgjengelig i hjemmet hvis du egentlig vil holde deg unna, men vet at du ikke klarer.
Sunnere kosemat: 12 snacksalternativer under 100 kcal
Hold deg heller til én kosedag i uken der du kan nyte favorittsnacks og godteri, hvis du har lyst på. Et redusert inntak av søtt vil samtidig bidra til at andre smaksopplevelser blir bedre og gir større matnytelse.
Husk også at bare det å få tankene over på noe annet kan redusere lysten på noe søtt. For eksempel vil fysisk aktivitet bidra til å dempe søtsuget fordi man stimulerer hjernens belønningssentre når man beveger på seg. Andre aktiviteter som du synes er gøy, eksempelvis løse kryssord, spille et instrument og lignende, vil også hjelpe deg med å flytte fokus.
Spiser du altfor mye i perioder? Skyldes ikke mangel på viljestyrke
Glem heller ikke at det faktisk finnes mye søtt og godt som samtidig er sunt og kalorivennlig. Hvis du bare må ha noe søtt i hverdagen så sørg for å spise snacks som bidrar med god næring samtidig som du får tilfredsstilt søtsuget ditt.
Frukt, bær og grønnsaker er naturens eget godteri og noe du alltid bør ha i hus. Annen sunn snacks kan være en liten neve nøtter, hjemmelaget smoothie og litt fruktyoghurt uten tilsatt sukker. Sunne, søte hverdagsdesserter er heller ikke vanskelig å lage. Prøv for eksempel nice cream, lavkalori-gelé eller bringebærsorbét.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
I ferieperioder er det mange som kjenner på at man sklir ut av gode rutiner der «alt er lov» og det blir helg hele uken.
Matbutikkene kan sabotere for vektnedgangen din. Her er fem triks de bruker for å få deg til å handle mer usunn mat.
Ernæringsfysiologens fem enkle råd for et sunnere kosthold.
Da Linda Stuhaug som 15-åring bestemte seg for å legge om livsstilen ble hun besatt av å være sunn.
Med noen enkle grep kan du få et sunnere kosthold, og det kan hjelpe deg å gå ned noen overflødige kilo.
Å tillate seg selv «cheat meals», eller juksemåltider, er ikke så dumt. Men det er visse ting du bør passe på.