Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Derfor bør du velge grove rundstykker med fiber og fullkorn

Publisert: 2022-02-16 13:22

Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.

Hatting er et dansk bakeri som har solgt sine ferskfryste bakevarer i Norge fra 1980-tallet. Hovedproduksjonen av rundstykker og andre bakevarer skjer fortsatt i Danmark, men med to bakerier i Norge er det stadig flere norskbakte bakevarer å finne i butikken. Bygg- og havrestykker er det nyeste produktet bakt av norsk bygg og havre.

Tidligere testet: Hatting grønnsakstykker

Innhold:

Rundstykkene består hovedsakelig av fullkornshvetemel (20,9 prosent), havregryn (17,5 prosent) og byggmel (13,4 prosent). I tillegg er det surdeig av hvete, hvetegluten, linfrø, rapsolje, salt, hvetemel og gjær. Rundstykkene er tilsatt et melbehandlingsmiddel (E300) og enzymer (amylase, lipase og xylanase).

Pris: En pose med seks 70-grams rundstykker koster cirka 35 kroner.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hatting reklamerer med at bakevarene fryses direkte ned etter steking og at de derfor holder seg ferske og gode uten bruk av konserveringsmidler. Det er likevel noen tilsetninger der som jeg ikke bruker i mitt eget kjøkken:

  • E300 er askorbinsyre (vitamin C). Dette tilsettes til bakevarer primært for å bedre bakeegenskapene ved å påvirke hevingen positivt, slik at man er uavhengig av kvaliteten på melet som kan variere noe mellom ulike avlinger.
  • Enzymene som er tilsatt finnes i utgangspunktet naturlig i mel, og fremmer kjemiske reaksjoner. I bakevarene tilsettes litt ekstra enzymer for å spalte stivelse slik at gjæren får mer næring og for å holde brødet ferskere etter steking.
  • Hvetegluten tilsettes det meste av industriframstilte bakevarer da gluten bedrer bakeegenskapene. Gluten er et protein som danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen, og gjør at gjærbakst hever seg. Gluten finnes naturlig i de fleste typer korn, bortsett fra havre. Det er mest gluten i hvetemel, så når man baker med en stor andel havre og bygg vil det være vanskelig å få et luftig bakverk uten å tilsette gluten (eller mer hvetemel).

Hatting skriver: «De få e-stoffene vi tilsetter i produktene våre brukes rett og slett for å sikre stabil bakst og unngå feilproduksjoner, og er alle laget av naturlige ingredienser. Dette gjør at vi sikrer minst mulig svinn av bakevarer.»

Gisle Oddstad / VG

Hva smaker det?

Hatting bygg- og havrestykker er 83 prosent grove, og det kjennes. De er nokså kompakte, men jeg synes det er gode hverdagsrundstykker.

Hvor sunt er det?

Både bygg og havre er ansett for å være veldig næringsrike og sunne kornsorter. Havre har et høyere innhold av umettet fett enn andre kornslag, og den har en bred aminosyresammensetning, noe som gjør proteinkvaliteten god.

Dette er rundstykker som ligger høyt på grovhetsskalaen og er derfor et smart valg sammenlignet med fine rundstykker basert på siktet mel.

Bygg og havre har et høyt innhold av løselige kostfibre hvorav betaglukan er et løselig fiber som er vist å kunne redusere kolesterolinnholdet i blodet vårt. Løselige fibre kan også påvirke blodsukkerreguleringen, samt bidra til en sunn tarmfunksjon ved at de danner en gelelignende masse av tarminnholdet. Det er tillatt å knytte helsepåstander til matvarer med en viss andel av betaglukan.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Vi anbefales å få i oss cirka 70-90 gram fullkorn (fra for eksempel grovt brød og havregryn), eller 25-35 gram kostfiber hver dag. Et slik rundstykke gir 4,5 gram kostfiber. Spiser du to rundstykker har du allerede dekket omtrent en tredjedel av anbefalt inntak av kostfiber i løpet av dagen.

Test av protein- og fibermel: - Bruk heller grovere mel

Fullkornsprodukter og andre fiberrike matvarer er gunstig i forhold til fordøyelsen og kan minske risikoen for vektøkning, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer. Det er derfor lurt å velge grove kornprodukter i hverdagen, og heller spare de fine rundstykkene til søndagsfrokosten og spesielle anledninger.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor bærekraftig er det?

Både bygg og havre er kornsorter med lange tradisjoner i Norge. Bygg er den eldste kornarten i Norge og den arten som er mest dyrket. Bygg brukes både til dyrefôr, til mat og til ølbrygging (malt).

Norsk havre brukes faktisk først og fremst i dyrefôr, men er et ypperlig matkorn som kan bidra til å øke selvforsyning og matsikkerhet i Norge dersom vi utnytter det i større grad til menneskemat.

Det er positivt at Hatting bruker norsk korn og baker produktene i Norge.

I tillegg til at det er kortreist mat, så bidrar det til både utnyttelse av norsk kornproduksjon og til å opprettholde arbeidsplasser i Norge.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 239 kcal
Fett: 5 gram hvorav 0,7 gram mettet fett
Karbohydrat: 33,4 gram hvorav 0,6 gram sukkerarter
Protein: 11,3 gram
Kostfiber: 6,4 gram
Salt: 1 gram

Et rundstykke på 70 gram gir omtrent 167 kcal.

Sammenlignet med lignende bakevarer:

Her har vi sammenlignet næringsinnholdet per 100 gram og rangert produktene fra høyest til laverst kaloriinnhold. Det sier derimot ingenting om hvilket produkt som er «sunnest». I forhold til bakevarer er det supert at det så grovt som mulig og at saltinnholdet er lavt.

  • Hatting møllehjul sesamfrø: 287 kcal, 4,5 gram fett hvorav 0,7 gram fett, 51 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 9 gram protein, 3,1 gram kostfiber og 1,1 gram salt.
  • Funkygine fiberstykker (Bakehuset ferskvare): 271 kcal, 6,9 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 32,8 gram karbohydrat hvorav 2,3 gram sukkerarter, 14,4 gram protein, 14,4 gram kostfiber og 0,9 gram salt.
  • Jacobs rundstykker med havre: 267 kcal, 6,5 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 39 gram karbohydrat hvorav 1 gram sukkerarter, 11 gram protein, 4,1 gram kostfiber og 1 gram salt.
  • Bakehuset kneipprundstykker (løsvekt ferskvare): 265 kcal, 4,4 gram fett hvorav 1,2 gram mettet fett, 44,8 gram karbohydrat hvorav 1,7 gram sukkerarter, 8,8 gram protein, 4,6 gram kostfiber og 1,2 gram salt.
  • Kolonihagen frøstykker: 257 kcal, 3,8 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 43 gram karbohydrat hvorav 2,7 gram sukkerarter, 8,8 gram protein, 7,6 gram kostfiber og 1 gram salt.
  • First Price kuvertbrød: 243 kcal, 0,9 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 49 gram karbohydrat hvorav 3,9 gram sukkerarter, 8,2 gram protein, 2,8 gram kostfiber og 0,9 gram salt.
  • Hatting grove rundstykker (uten hele korn): 240 kcal, 2,4 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 42 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 9,4 gram protein, 6,5 gram kostfiber og 0,9 gram salt.
  • Rema 1000 grove miniflutes: 240 kcal, 2,4 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 43 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 8,8 gram protein, 5,6 gram kostfiber og 0,81 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her