Test av grov hvitløksbagett: – Skuffende, dessverre
Hatting er den eneste som har en grov variant av den populære hvitløksbagetten. Er den et bedre valg enn de andre? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
Hatting er et dansk bakeri som har solgt sine ferskfryste bakevarer i Norge fra 1980-tallet. Hovedproduksjonen av rundstykker og andre bakevarer skjer fortsatt i Danmark, men med to bakerier i Norge er det stadig flere norskbakte bakevarer å finne i butikken. Bygg- og havrestykker er det nyeste produktet bakt av norsk bygg og havre.
Tidligere testet: Hatting grønnsakstykker
Rundstykkene består hovedsakelig av fullkornshvetemel (20,9 prosent), havregryn (17,5 prosent) og byggmel (13,4 prosent). I tillegg er det surdeig av hvete, hvetegluten, linfrø, rapsolje, salt, hvetemel og gjær. Rundstykkene er tilsatt et melbehandlingsmiddel (E300) og enzymer (amylase, lipase og xylanase).
Pris: En pose med seks 70-grams rundstykker koster cirka 35 kroner.
Hatting reklamerer med at bakevarene fryses direkte ned etter steking og at de derfor holder seg ferske og gode uten bruk av konserveringsmidler. Det er likevel noen tilsetninger der som jeg ikke bruker i mitt eget kjøkken:
Hatting skriver: «De få e-stoffene vi tilsetter i produktene våre brukes rett og slett for å sikre stabil bakst og unngå feilproduksjoner, og er alle laget av naturlige ingredienser. Dette gjør at vi sikrer minst mulig svinn av bakevarer.»
Hatting bygg- og havrestykker er 83 prosent grove, og det kjennes. De er nokså kompakte, men jeg synes det er gode hverdagsrundstykker.
Både bygg og havre er ansett for å være veldig næringsrike og sunne kornsorter. Havre har et høyere innhold av umettet fett enn andre kornslag, og den har en bred aminosyresammensetning, noe som gjør proteinkvaliteten god.
Dette er rundstykker som ligger høyt på grovhetsskalaen og er derfor et smart valg sammenlignet med fine rundstykker basert på siktet mel.
Bygg og havre har et høyt innhold av løselige kostfibre hvorav betaglukan er et løselig fiber som er vist å kunne redusere kolesterolinnholdet i blodet vårt. Løselige fibre kan også påvirke blodsukkerreguleringen, samt bidra til en sunn tarmfunksjon ved at de danner en gelelignende masse av tarminnholdet. Det er tillatt å knytte helsepåstander til matvarer med en viss andel av betaglukan.
Vi anbefales å få i oss cirka 70-90 gram fullkorn (fra for eksempel grovt brød og havregryn), eller 25-35 gram kostfiber hver dag. Et slik rundstykke gir 4,5 gram kostfiber. Spiser du to rundstykker har du allerede dekket omtrent en tredjedel av anbefalt inntak av kostfiber i løpet av dagen.
Test av protein- og fibermel: - Bruk heller grovere mel
Fullkornsprodukter og andre fiberrike matvarer er gunstig i forhold til fordøyelsen og kan minske risikoen for vektøkning, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer. Det er derfor lurt å velge grove kornprodukter i hverdagen, og heller spare de fine rundstykkene til søndagsfrokosten og spesielle anledninger.
Både bygg og havre er kornsorter med lange tradisjoner i Norge. Bygg er den eldste kornarten i Norge og den arten som er mest dyrket. Bygg brukes både til dyrefôr, til mat og til ølbrygging (malt).
Norsk havre brukes faktisk først og fremst i dyrefôr, men er et ypperlig matkorn som kan bidra til å øke selvforsyning og matsikkerhet i Norge dersom vi utnytter det i større grad til menneskemat.
Det er positivt at Hatting bruker norsk korn og baker produktene i Norge.
I tillegg til at det er kortreist mat, så bidrar det til både utnyttelse av norsk kornproduksjon og til å opprettholde arbeidsplasser i Norge.
Energi: 239 kcal
Fett: 5 gram hvorav 0,7 gram mettet fett
Karbohydrat: 33,4 gram hvorav 0,6 gram sukkerarter
Protein: 11,3 gram
Kostfiber: 6,4 gram
Salt: 1 gram
Et rundstykke på 70 gram gir omtrent 167 kcal.
Her har vi sammenlignet næringsinnholdet per 100 gram og rangert produktene fra høyest til laverst kaloriinnhold. Det sier derimot ingenting om hvilket produkt som er «sunnest». I forhold til bakevarer er det supert at det så grovt som mulig og at saltinnholdet er lavt.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Hatting er den eneste som har en grov variant av den populære hvitløksbagetten. Er den et bedre valg enn de andre? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Om du ikke kan eller vil drikke vanlig melk er havredrikken Gryr et spesielt godt alternativ. Det er også et bærekraftig valg.
...men det er ikke gjennom snacksprodukter man bør få i seg mer belgfrukter.
– Mest luft og lettopptagelig karbohydrater, skriver Vektklubbs matspaner.
– Et sunt alternativ for de som synes det er enklere å ta med seg noe fra frysedisken enn å kjøpe og tilberede fersk fisk, skriver Vektklubbs matspaner.