De fleste av oss spiser for mye kjøtt og for lite fisk. Klarer vi spise litt mer fisk, til fordel for kjøtt, er det et skritt i riktig retning.
De fleste av oss spiser for mye kjøtt og for lite fisk. Klarer vi spise litt mer fisk, til fordel for kjøtt, er det et skritt i riktig retning. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Derfor bør du velge denne «kjøttdeigen»

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2021-10-06 15:58

Vektklubbs matspaner har testet kjøttdeig av laks. Klarer man å bytte ut en pakke vanlig kjøttdeig til fordel for dette er det bedre for helsen, skriver ernæringsfysiologen.

Det er anbefalt at vi øker inntaket av fisk på bekostning av kjøtt. Kan kjøttdeig av fisk hjelpe oss et steg i riktig retning? Lofoten har i alle fall prøvd seg på en variant av fiskefarse som de har kalt kjøttdeig av laks.

Innhold:

Laksedeigen inneholder kun norsk oppdrettslaks og ingenting annet. Dette er altså laksekjøtt som er kvernet som kjøttdeig og som skal kunne brukes som erstatning for kjøttdeig. Lofoten har brukt en mager del av laksen slik at proteininnholdet er litt høyere og fettinnholdet litt lavere enn for vanlig laksefilet.

Tidligere testet: – Disse müslibarene er ikke stort bedre enn godteri

Lofoten skriver som serveringsforslag på pakken at laksedeigen kan serveres som taco med tacokrydder. Det var det jeg gjorde da jeg prøvde laksedeigen, jeg tok tacokrydret laksedeig i lefse med ulike grønnsaker, rømme og søt chilisaus.

Pris: 65 kroner for en pakke à 400 gram laks.

En pakke inneholder 400 gram laksedeig som er den vanligste størrelsen på kjøttdeigpakker. Ville du valgt bort kjøttdeigen til fordel for laksedeig til en tacomiddag?
En pakke inneholder 400 gram laksedeig som er den vanligste størrelsen på kjøttdeigpakker. Ville du valgt bort kjøttdeigen til fordel for laksedeig til en tacomiddag? Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

De fleste har nok en formening om hvordan laks smaker, og hvordan laksedeigen smaker avhenger selvsagt av hvordan du tilbereder den. I seg selv har laksedeigen en mild fiskesmak som lett lar seg påvirke av krydder og sauser. Jeg liker laks, men jeg liker jo egentlig best lett stekt laks med en rosa kjerne, mens laksedeigen nok egner seg best for gjennomsteking. Tacokrydderet overdøvet, som forventet, selve laksesmaken, noe de som ikke er veldig glade i fisk kanskje setter pris på.

Jeg er litt usikker på kundegruppen og bruksområdene her. Lofoten skriver på nettsidene sine at laksedeigen passer godt til taco, pasta, lasagne og burgere. Jeg har foreløpig bare prøvd tacovarianten, men den milde smaken kan sikkert fungere i de andre rettene som er foreslått også.

Enkle grep: Slik blir tacoen sunnere

Spørsmålet er vel heller om folk kommer til å velge laksedeigen fremfor kjøttdeig når de står i butikken fredag ettermiddag? Hvis så er tilfelle så er det helt supert! For egen del så synes jeg egentlig det er like enkelt (og enda bedre) å kjøpe laksefilet som jeg deler i passe biter selv før jeg krydrer og steker laksen til tacolefsen.

Laksedeigen er kvernet fisk tilsatt litt salt for lengre holdbarhet og konsistens. Dette er en matvare som derfor er minimalt bearbeidet eller prosessert.
Laksedeigen er kvernet fisk tilsatt litt salt for lengre holdbarhet og konsistens. Dette er en matvare som derfor er minimalt bearbeidet eller prosessert. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunn er laksedeigen?

Det er mange gode grunner til at vi anbefales å øke inntaket av fisk. Én av de er at fisk inneholder mange viktige næringsstoffer. Hvit fisk er blant annet rik på jod mens laks er en viktig kilde til omega-3-fettsyrer og vitamin D. I tillegg til at inntak av fisk er sett i sammenheng med redusert risiko for død av hjerte- og karsykdommer, er det også et poeng at dersom vi øker inntaket av fisk så vil vi automatisk redusere inntaket av kjøtt, noe som vil gjøre helsen vår godt.

Smarte tips: Slik får du familien til å spise mer fisk

Dessverre kan fet fisk inneholde miljøgifter som kvikksølv, PCB (polyklorerte bifenyler) og dioksiner som laksen får i seg via maten den spiser. Nivåene av miljøgifter i oppdrettslaks har heldigvis gått ned de siste årene fordi det meste av fôret nå er plantebasert i stedet for basert på fiskemel og fiskeolje som tidligere. Oppdrettslaks inneholder derfor i dag mindre miljøgifter enn fet villfisk. Rapporter fra Vitenskapskomitéen for mattrygghet (VKM) har påpekt at fordelene ved å spise fisk, det vil si næringsstoffene og helsegevinstene, oppveier den lille risikoen som dagens nivåer av miljøgifter og andre kjente fremmedstoffer i fisk representerer.

Anbefalingene fra Helsedirektoratet er å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg, det vil si totalt 300–450 gram ren fisk i uken hvorav minst 200 gram fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. De fleste av oss spiser mindre enn dette.

Ikke et fett: Grunnen til at du bør spise mindre mettet fett

Det er ventet en ny nytte- og risikovurdering fra VKM angående miljøgifter i sjømat i løpet av 2022. De Nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) som de norske kostrådene baserer seg på, er også ventet i ny versjon i løpet av 2022. Om noen av kostrådene blir endret til da gjenstår å se.

Laksedeigen har en mild smak av laks, men tacokrydder overdøver det meste av fiskesmaken.
Laksedeigen har en mild smak av laks, men tacokrydder overdøver det meste av fiskesmaken. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor bærekraftig er det?

Bærekraftsperspektivet når det gjelder oppdrettslaks har mange sider. På den positive siden kan et økt lakseinntak gi kjøttkutt. Produksjon, fangst og foredling av fisk, også fiskeoppdrett, har et lavere karbonfotavtrykk enn kjøttproduksjon. Norsk oppdrettslaks er dessuten kortreist og bidrar til både selvforsyning og arbeidsplasser i Norge. Norsk oppdrettslaks er imidlertid blitt beskyldt for ikke å være helt bærekraftig ennå. Mye av fôret som brukes er importert soya som bidrar til å legge press på økosystemer og beslaglegge verdifull matjord i land som Brasil. Dessuten sender vi mye av laksen ut av landet.

WWF (World Wide Fund for Nature, Verdens naturfond) hevder at oppdrett av laks har mange utfordringer som må løses før industrien kan kalle seg bærekraftig. Noen av disse utfordringene er ikke-bærekraftige fôrkomponenter (altså den soyaen jeg nevnte), rømming, og ikke minst utfordringene med lakselus. WWF klassifiserer oppdrettslaksen som gul i sitt klassifiseringssystem (trafikklys). Norsk havbruk har imidlertid potensial til å vokse med lavt klimaavtrykk og god lønnsomhet så det blir interessant å følge utviklingen i norsk oppdrettsnæring fremover.

Tidligere testet: Lofoten fiskeburger med 86 prosent fisk

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 187 kcal
Fett: 11 gram hvorav 1,7 gram mettet fett og 3,6 gram flerumettet fett (EPA 0,3 gram og DHA 0,5 gram)
Protein: 21 gram
Karbohydrat: 0 gram
Salt: 0,1 gram

NB! Dette er opplysningen gitt på pakken jeg kjøpte. På nettsiden til Lofoten står det at innholdet er 99 prosent laks og 1 prosent salt, og dermed er saltinnhold 1,1 gram. Jeg sendte en henvendelse til Lofoten for å spørre hvorfor opplysningen på pakken avviker fra nettsiden og fikk til svar at de fra og med 30.09.21 har måtte tilsette salt for å styrke holdbarheten og sørge for at produktet binder bedre. Det som står som opplysning på pakkene i butikken til enhver tid skal være riktig, og fremover vil det altså være laks med 1 prosent tilsatt salt.

Sammenlignet med andre typer kjøttdeig

Her har vi sammenligne næringsinnholdet med andre kjøttdeigprodukter. Vi har rangert alternativene fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram.

  • First Price kjøttdeig 14 prosent fett uten salt og vann: 205 kcal, 14 gram fett hvorav 6,4 gram mettet fett, 19,7 gram protein, 0 gram karbohydrat og 0,1 gram salt.
  • Gilde kjøttdeig av storfe 14 prosent fett, uten salt og vann: 202 kcal, 14 gram fett hvorav 6,3 gram mettet fett, 19 gram protein, 0 gram karbohydrat og 0,2 gram salt.
  • Nordfjord kjøttdeig av storfe: 200 kcal, 14 gram fett hvorav 6,2 gram mettet fett, 18 gram protein, 0 gram karbohydrat og 1 gram salt.
  • Naturli’ Shape me minced (vegetarisk kjøttdeigalternativ fra frys): 164 kcal, 9,6 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 15 gram protein, 1,5 gram karbohydrat og 0,8 gram salt.
  • Gilde kjøttdeig «Kjøtt og grønt» storfedeig med grønnsaker: 145 kcal, 7,5 gram fett hvorav 3,2 gram mettet fett, 12,5 gram protein, 6,6 gram karbohydrat og 0,6 gram salt.
  • Nordfjord kvernet deig av svin: 144 kcal, 9 gram fett hvorav 2,8 gram mettet fett, 18 gram protein, 0 gram karbohydrat og 1 gram salt.
  • Gilde karbonadedeig av storfekjøtt uten salt og vann: 125 kcal, 5 gram fett hvorav 2,3 gram mettet fett, 20 gram protein, 0 gram karbohydrat og 0,1 gram salt.
  • Solvinge kjøttdeig av 100 prosent kyllingfilet: 111 kcal, 2,1 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 23 gram protein, 0 gram karbohydrat og 0,1 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her