Tore knasker nå heller på druer, kålrot og gulrot fremfor en hvetebolle, muffins eller andre fristelser.

Snacksen som sparer Tore for hundrevis av kalorier

Publisert: 2021-11-23 13:31

Et enkelt kostholdsgrep redder Tore Gundersen (47) fra fristelser på bensinstasjonen.

– Noe jeg er spesielt fornøyd med er etableringen av en sunn «snack pack». Det mellommåltidet har rett og slett vært revolusjonerende for meg, forteller Tore Gundersen (47) fra Blaker.

Tore er en av tre Vektklubb-medlemmer som deler livsstilsreisen i ti uker. Deltagerne får også støtte fra et ekspertpanel.

– Tiden mellom lunsj og middag har vært spesielt vanskelig i ukedagene. Det er her jeg ofte har falt for usunne fristelser, skriver Tore i bloggen sin på Vektklubbs forum.

Etter jobb er han vanligvis sliten og sulten. Kombinert med kjedelig køkjøring hjemover, har turen ofte gått innom en bensinstasjon eller butikk for å ta med seg noe godt å spise på i bilen.

Før selskap og fest: Unngår utskeielser med handlingsplan

Tore er en familiefar med stillesittende jobb, der hverdagen ofte har tett program fra syv om morgenen til åtte om kvelden. Gjennom «10 uker med Vektklubb» ønsker Tore å knekke koden som gjør at han klarer å holde på sunne vaner – resten av livet!

Ligger klar til kjøreturen

– I stedet lager jeg hver morgen en liten «snack pack», bestående av grønnsaker og frukt, som jeg legger i hanskerommet. Da ligger den der og venter på meg til jeg skal kjøre hjem, forteller han

Den lille matpakken består gjerne av kålrot, gulrot og druer. Grønnsaker og frukt Tore liker svært godt.

– Det gir meg noe å knaske på, varer lenge og druene tilfredsstiller søtsuget.

Tre gode grunner: Derfor kan det være lurt med et mellommåltid

Takket være «snack packen» har han holdt seg unna usunne fristelser helt siden slutten av oktober.

Vi spiser mer grønnsaker om det er oppkuttet og lett tilgjengelig. Som i en matpakke.

Bra for vekt og helse

Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert Anette Skarpaas Ramm roser Tore.

– Ikke bare sparer han en hel haug med kalorier på å spise grønnsaker og frukt, i motsetning til for eksempel en hvetebolle, men han får i seg nesten to porsjoner med frukt og grønt. Det i seg selv gir en veldig positiv helsegevinst, sier kostholdseksperten.

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt, spiser vi nordmenn i snitt 3,2 porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag.

– Minimumsanbefalingen er fem porsjoner, eller 500 gram med frukt og grønt hver dag, så her har Tore gjort et smart grep for spise mer av den matvaregruppen vi vet er gunstig for helsen og vekten, sier Ramm.

Rangering: Dette er det sunneste mellommåltidet

Trenger du noe som metter mer kan en neve nøtter og avokado være et sunt alternativ. Velg frukt, bær, grønnsaker og nøtter som du liker.

Store kaloriforskjeller

En velduftende hvetebolle kan virke svært fristende når man er sulten og sliten. Men selv om den virker luftig og lett er det ganske så energitett.

En hvetebolle kjøpt på en kiosk, bakeri eller bensinstasjon inneholder rundt 300–360 kcal per 100 gram, avhengig av oppskriften. En bolle kan veie rundt 80–100 gram. En bolle inneholder grovt regnet 250–350 gram.

Skyller du ned bollen med sukret brus (en halvliter = ca. 200 kcal), iskaffe (en boks på 330 ml = ca. 200 kcal) eller sjokolademelk (en halvliter =ca. 300 kcal) er du fort oppe i en kalorimengde tilsvarende en middagsporsjon.

100 gram av gulrot, eple, druer eller kålrot inneholder mellom 35–70 kcal. En brøkdel av kaloriene, men mye mer fiber, vitaminer og mineraler.

Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

7 timer

12minutter

28 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her