Det er viktig å øve på den gylne middelvei, oppfordrer mental og fysisk trener Mariann Deila.

Coach Mariann Deila: Den vanligste fellen å gå i

Publisert: 2023-04-14 21:23

«Alt eller ingenting»-tankegangen ødelegger for mange når de øver på å bevare en balansert livsstil, forteller coach Mariann Deila.

I spalten Min sunne hverdag snakker Vektklubb med spreke, sunne og inspirerende folk om trening, kosthold, helse og motivasjon. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Catrine Collins, Marthe Kristoffersen og Eli Anne Myrvoll.

– Da jeg var 33 år gammel fikk jeg en slags tidlig midtlivskrise. Jeg følte ikke at jeg hadde funnet mitt kall, for jeg kjedet meg der jeg var.

Mariann Deila, tidligere journalist og statsviter, jobbet som strategisk analytiker i politiet.

– «Åtte til fire»-livet på kontor i offentlig sektor var ikke helt min greie, konstaterer hun.

Men hva ville hun egentlig? Deila stilte seg selv tre store spørsmål:

  1. Hva driver meg?
  2. Hva er meningsfylt for meg?
  3. Hva skal jeg bruke livet mitt til?

Interessen for helse og trening hadde hun hatt lenge, så hun tok et valg som ble et vendepunkt i livet:

– Jeg bestemte meg for å starte for meg selv for å hjelpe andre til bedre helse. Nå i ettertid er jeg stolt av at jeg våget å ta spranget og satse på drømmen!

Hun utdannet seg til personlig trener, bygde om garasjen til treningsstudio og begynte med fysisk trening. I 2013 startet hun eget firma.

Hodet må være med

– Jeg fant fort ut at jeg manglet essensielle verktøy for å hjelpe andre til varige endringer. For selv om jeg kunne gi mine beste råd, var det ofte ikke kunnskapen til folk det skortet på.

Mange visste hva de «burde» gjøre, men slet med å få det til i praksis.

– De saboterte seg selv uten at de helt forsto hvorfor. Hindrene var mentale, sier Deila.

Det vekket en interesse for psykologi og mentaltrening. Hun utdannet seg derfor til profesjonell coach, og det er i dag det hun bruker mesteparten av tiden på. Resten på fysisk trening i grupper, foredrag og undervisning.

Deila har også gitt ut to bøker, «Prosjekt sterk» og «Tren der du der». Hun underviser også i coaching og kommunikasjon.

Så hvordan lever coachen som skal hjelpe andre til å leve sunt?

Slik spiser hun:

– Hva finner vi alltid i kjøleskapet ditt?

– Egg, cottage cheese, skinkepålegg og gulost.

– Hva spiser du helst til frokost?

– Jeg er et skikkelig vanedyr og spiser nesten alltid egg i en eller annen variant. Enten to ristede, grove brødskiver med to-tre kokte egg og kaviar, eller omelett, som mannen min lager. Da bruker han det vi har i kjøleskapet for å gi omeletten god smak, som ost, sjampinjong, løk, paprika og vårløk.

– Kjapp og sunn middag, hva lager du helst da?

– Laks stekt i stekeovnen med fiskekrydder på, fullkornspasta (og gjerne med parmesan på), kokte aspargesbønner og en dæsj tyttebærsyltetøy eller pesto ved siden av. Den middagen lager seg nesten av seg selv, og er smakfull og sunn.

5 oppskrifter: Middag med laks

– Hva spiser du helst hvis du trenger mat på farten?

– Jeg kjøper ofte ferdigsalaten til Bama og legger til ekstra oppskåret skinke eller kylling for å øke proteinmengden. Som mellommåltid spiser jeg gjerne Skyr og en banan, eller jeg kjøper en pakke kylling- og kalkunpålegg som jeg mauler sammen med en pakke med knaskegulrøtter eller sukkererter til. Mettende, og det smuler ikke!

– En pakke skinkepålegg? Savner du ikke noe brødmat under?

– Jo, jeg kan savne en brødskive eller et knekkebrød, men hvis jeg skal få i meg noe kjapt når jeg for eksempel er ute og kjører, er det mer praktisk å spise kjøttpålegget alene sammen med sukkererter eller babygulrøtter. Jeg synes det funker, så lenge jeg har grønnsaker ved siden av.

– En-hånds-mat er praktisk på farten! Er du opptatt av å spise proteiner til hvert måltid?

– Ja, som regel, for å holde meg mett lenger. De proteinkildene jeg spiser mest i hverdagen er egg, laks, kylling, karbonadedeig, cottage cheese og skyr.

Cottage cheese: 11 oppskrifter med slankefavoritten

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Skeier ut med:

– Spiser du også mat som ikke alltid er like fornuftig, har du en «guilty pleasure»?

– Smågodt! Jeg elsker å kombinere de ulike smakene, søt sjokolade sammen med surt gummigodteri og salt lakris. Nam! Men jeg kan få fryktelig vondt i magen av det, fordi jeg sliter med å begrense meg.

– Ja, du er nok ikke alene om det. Har du for øvrig et godt triks for å dempe søtsug?

– Et mentalt tips er å flytte oppmerksomheten din mot det du vil og ønsker å spise, i stedet for å fokusere på det du ikke «burde» spise. Jo mer vi tenker på det vi IKKE skal ha, desto mer får vi lyst på det.

– Så det er kanskje bedre enn å tenke at litt er lov, i stedet for å nekte seg visse typer mat?

– Ja, «alt eller ingenting»-tankegangen er etter min erfaring den vanligste fellen mange går i når de øver på å bevare en balansert livsstil. Det skjer typisk ved å lage urealistiske planer med mange strenge forbud, for eksempel å kutte ut all sukker fra kostholdet, eller å stadig begynne på en ny ekstremdiett. Praktiser i stedet den gylne middelvei, og fyll kjøleskapet med de matvarene som støtter målet ditt, slik at de er lett tilgjengelig for deg.

– Lurt! Tilgjengelighet er viktig. Er det noe du selv aldri spiser?

– Nei, jeg er altetende. Jeg mener all mat kan være sunn, så lenge moderasjon utvises. Det er sunt å kose seg med sjokolade og potetgull iblant, så lenge vi ikke gjør det hele tida.

Triks: Slik kan du spise litt mindre sjokolade

– Og når du skal unne deg noe godt på restaurant, hva velger du helst?

– Italiensk mat! Jeg er også glad i en god biff.

Slik trener hun:

– Som fysisk trener regner jeg med at du er glad i å trene, men er det noe du liker best?

– Jeg liker å trene litt av alt, og er avhengig av allsidighet for ikke å få smerter i kroppen. Jeg er stor fan av CrossFit, og trener i den lokale crossfit-boksen så ofte jeg kan.

– Og om du må velge en favorittøvelse?

– Burpees!

– Jaha, hvorfor burpees? Kjenner selv jeg svetter bare ved tanken på burpees.

– Jeg liker burpees av flere grunner; den er effektiv, en øvelse der hele kroppen er med, driver lett opp pulsen, er enkel å telle og den er også fullt mulig å skalere. Du kan gjøre burpees eksplosivt og med full spenst, eller velge å gå ned og opp i øvelsen uten å hoppe.

– Til den hadde jeg trengt en skikkelig god treningslåt. Hva hører du helst på når du skrur på «beast mode»?

– De gangene jeg er i de siste fem minuttene av ei skikkelig tøff økt, og jeg trenger et ekstra push, setter jeg på «The Shoemaker» (Galaxee Megamix 2002) av Galaxee.

Trener du mye? Derfor bør du ikke spise for lite

– Det er vel ikke bare hard trening og burpees du driver med. Hvordan sniker du inn trening i hverdagen?

– Siden jeg jobber mye i perioder og ofte er på reisefot, trener jeg korte økter der jeg er. Da setter jeg gjerne sammen ulike styrke- og kondisjonsøvelser til en sirkeltrening som varer 20–30 minutter, med egen kroppsvekt eller manualer. På sommeren er løping mer tilgjengelig, og da sniker jeg gjerne inn en løpetur når det passer. Vi har ei skogsløype i nærområdet som jeg kan tilpasse lengden på ut fra hvor god tid jeg har. Noen ganger løper jeg i 20 minutter, andre ganger i 40. Mitt motto for trening er: Litt og ofte er bedre enn alt eller ingenting!

– Hva er «god form» for deg?

– Å ha en smertefri kropp som henter seg raskt inn igjen etter belastning, enten belastningen er fra ei tøff treningsøkt, eller en krevende periode på jobb. Jeg er i god form når jeg har jevnt med energi, våkner uthvilt om morgenen og føler at jeg har mye å gi til menneskene rundt meg.

– Apropos uthvilt, når legger du deg om kvelden og når starter dagen?

– Jeg er et innbarket a-menneske og har vært det så lenge jeg kan huske. Jeg pleier å legge meg mellom 22.00-23.00 og stå opp mellom 05.30-06.30.

Sliter du med vekten? Dårlig søvn kan være problemet

Dette motivers hun av:

– Hva motiverer deg til å trene?

– Jeg blir motivert av å fokusere på godfølelsen etter trening. Trening er lykkepillen min, jeg blir rett og slett utrolig glad og tilfreds av det. Når jeg kjenner motstand og ikke har lyst, minner jeg meg selv på det. Jeg trener for å leve, og lever ikke for å trene. Jeg blir også motivert av at trening bidrar til å holde kroppsvekten stabil, for jeg er svært glad i å kose meg med god mat.

– Det kan jo være dager der sofaen frister mest, har du noen triks for å krysse «dørstokkmilen»?

– Flere. Jeg kan for eksempel «lure» meg selv til å dra på trening med å tenke at jeg bare skal gjøre litt. Noen ganger trener jeg bare litt, men oftest blir det til at jeg gjør mer enn jeg hadde tenkt. Funker som ei kule!

– Smart!

– Et annet triks er å velge den treningsformen jeg har mest lyst til. Jeg har tatt et bevisst valg om ikke å trene for prestasjon, men for velvære, en smertefri kropp og god helse. Jeg trener stort sett det som frister mest, og tilpasser øktene ut fra dagsform.

– Så en kort økt er helt fint?

– Ja, kontinuitet er viktigere for meg enn å trene hardt og lenge. Jeg er snill og raus med meg selv. Jeg legger økten på et nivå som gjør at jeg får lyst til å gjenta den.

– Styrketrening: Trene alene eller sammen med andre?

– Tyngre styrketrening synes jeg kan være litt kjedelig, men jeg liker følelsen etterpå, og vet det er sunt for meg. Derfor trener jeg helst styrketrening sammen med venner. Da blir det både sosialt og mer gøy. Dessuten er det mye vanskeligere å bryte en avtale med andre enn med meg selv.

– Til slutt, hva er ditt beste råd for å ha det bra med seg selv?

– Ha realistiske forventninger til deg selv som du vet at du klarer å etterleve. Finn din vei som funker for deg, og stol på deg selv. Øv på å akseptere deg selv for den du er, med det genetiske utgangspunktet du har. Verden hadde vært et kjedelig sted hvis alle oppførte seg likt og så like ut. Minn deg selv på at du er unik og verdifull som den du er. Gjør så godt du kan, og vær fornøyd med det.

Husk å være raus med deg selv!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her