LITE KALORIER: Grøten inneholder 202 og 215 kcal per porsjon, og hvert beger koster knappe 13 kroner.

Matspaneren tester Bare Bra Supergrøt

Publisert: 2020-09-22 11:32

Er supergrøten like super som produsenten hevder? Les Vektklubbs matspaners vurdering av porsjonsgrøten!

Matspaneren er en artikkelserie der klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, Vektklubbs matspaner, hver måned ser på nye produkter og hvor sunne de egentlig er. Her har hun sett på Supergrøt fra Bare Bra og sammenlignet næringsinnholdet med lignende grøtalternativer i porsjonspakning. Her er matspanerens vurdering:

Bare Bra er en serie matprodukter fra Orkla med slagordet «naturlig sunnhet». Produktene er basert på rene råvarer uten tilsetningsstoffer og uten tilsatt sukker.

Jeg har tidligere skrevet om Superris og Supergranola fra samme serie. De nyeste produktene i denne serien er Supergrøt som jeg har sett og smakt litt nærmere på.

VEKTKLUBBS MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er matspaner for Vektklubb.

Innhold:

Bare Bra Supergrøt kommer i en variant med eple og gresskarkjerner og en variant med kanel og puffet quinoa. Hovedingrediensene i begge typene er fullkornsflak av havre, rug og bygg. Kanelvarianten har i tillegg 13 prosent daddel, solsikkefrø, chiafrø, puffet quinoa, havsalt, kanel og rismel. Eplevarianten har tørket eple, solsikkekjerner, gresskarkjerner, kokosmasse, linfrø, havsalt og vanilje.

Sist testet: Er Smudi pålegg bedre enn syltetøy?

Det står på pakningene at grøtene enten kan tilberedes med kokende vann og spises etter cirka tre minutter, eller blandes med kald væske som melk, plantemelk eller juice, og settes kjølig over natten.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hva smaker det?

Jeg liker både kald og varm grøt, men valgte å tilberede begge grøtene som kald kjøleskapsgrøt. Når jeg lager kjøleskapsgrøt så liker jeg å tilsette litt yoghurt eller kokosmelk for smakens skyld, men denne gangen tok jeg bare vanlig lettmelk for ikke å «forkludre» smaken for mye.

Begge grøtene hadde god tyggemotstand fra frø og kjerner, det liker jeg, men smaksmessig så var kanelvarianten helt klart min favoritt. Kanel gir mye og god smak til grøten synes jeg. Dessuten gir dadlene i kanelvarianten en god sødme. Eplevarianten var også helt grei, men smakte litt mindre. Det er ikke sikkert du er enig med meg så her er det bare å prøve begge for å finne en favoritt.

Jeg synes grøtene ble litt faste med den anbefalte mengden væske så jeg ville nok hatt litt mer væske i, men det er vel en smakssak det også.

Lag selv: Havregrøt med smak av salt karamell

KANEL: Grøten med kanel og puffet quinoa var matspanerens smaksfavoritt.

Hvor sunt er det?

Det ligger litt i navnet «Bare Bra – Naturlig sunt» at dette er sunne produkter. Hva nå enn begrepet «sunt» egentlig betyr. Jeg liker egentlig bedre det engelske ordet «healthy» som kan oversettes som noe sånt som «helsebringende» eller «for helsen». Og disse grøtene har mange helsebringende ingredienser slik som fullkorn, frø og kjerner.

Produktene er som nevnt uten tilsatt sukker eller kunstige søtstoffer, og de er også uten andre tilsetningsstoffer som vi ofte kan finne i industrifremstilt mat, slik som konserveringsmidler, surhetsregulerende midler, smaksforsterkere eller fargestoffer. Her er det gryn, frø og tørket frukt som gjelder, ikke noe «fiksfakseri» utover det du trolig allerede har i kjøkkenskapet og det liker jeg.

Til handleturen: 10 sunne matvarer som metter

Begge grøtene er nokså like i næringsinnhold med rundt 200 kcal, 5 gram kostfiber og 6 gram protein per porsjon. Grøtporsjonen er litt for liten til å være en fullverdig frokost eller lunsj for folk flest, men sammen med for eksempel en banan og en yoghurt kan det funke som et helt måltid. Ellers så er grøtene veldig fine som et mellommåltid eller en liten kveldsmat. Pluss for lavt innhold av salt og enkle sukkerarter.

Nå er det egentlig ikke noe hokus pokus å lage sin egen kjøleskapsgrøt av for eksempel havregryn, frø, kjerner og væske, men har du glemt å ordne noe og er innom butikken for en kjapp løsning så er trolig dette noe av det smarteste du kan raske med deg. Men du, ta gjerne med deg en frukt eller noen gulrøtter med det samme du er i butikken også da.

Pris: 13 kroner for et beger à 53 gram.

EPLE: Begge grøttypene kan tilberedes enten varm eller kald.

Næringsinnhold

Per 100 gram vare ferdig tilberedt med kokende vann og per porsjon.

• Supergrøt med kanel og puffet quinoa: 99 kcal, 2,7 gram fett hvorav 0,3 gram mettet fett, 14 gram karbohydrater hvorav 2,6 gram sukkerarter, 3 gram protein, 2,6 gram kostfiber og 0,13 gram salt.

En porsjon gir 202 kcal, 5,5 gram fett, 29 gram karbohydrat, 6,1 gram protein, 5,3 gram kostfiber og 0,27 gram salt.

• Supergrøt med eple og gresskarkjerner: 106 kcal, 3,9 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 13 gram karbohydrat hvorav 2,1 gram sukkerarter, 3,1 gram protein, 2,6 gram kostfiber og 0,15 gram salt.

En porsjon gir 215 kcal, 7,9 gram fett, 26 gram karbohydrat, 6,3 gram protein, 5,3 gram kostfiber og 0,3 gram salt.

– Noe av det sunneste mellommåltidet du kan raske med deg fra butikken, skriver Vektklubbs matspaner.

Sammenlignet med lignende produkter

Her sammenlignes Bare Bra Supergrøt med et utvalg av grøt som selges i porsjonspakning. Av utvalget har Bare Bra Supergrøt nest minst kalorier per porsjon.

NB! Vær oppmerksom på ulike porsjonsstørrelser, og noen produsenter oppgir næringstall per tørrvekt mens andre oppgis som ferdig rett.
Listen er rangert fra høyest til lavest kaloriinnhold per porsjon.

Fjordland byggrynsgrøt (ferdigrett fra kjøledisk): 94 kcal, 3,2 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 11 gram karbohydrater hvorav 3,9 gram sukkerarter, 4,3 gram protein, 1,6 gram kostfiber og 0,3 gram salt.
En porsjon à 370 gram gir cirka 350 kcal.

Tine 14 Havregrøt med mandel og blåbær (ferdigrett fra kjøledisk): 147 kcal, 7,3 gram fett hvorav 2,1 gram mettet fett, 14 gram karbohydrater hvorav 5,9 gram sukkerarter, 6 gram protein og 0,3 gram salt. Kostfiberinnhold er ikke oppgitt.
En porsjon à 170 gram gir cirka 250 kcal.

Møllerens Havra grøt med frø og kardemomme (tørrvare, må blandes med vann/melk): 348 kcal, 9,8 gram fett hvorav 1,6 gram mettet fett, 56,1 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 1 gram, 13,4 gram protein, 9,2 gram kostfiber og 0,6 gram salt.
En porsjon à 65 gram tørrvare blandet med vann gir cirka 225 kcal.

• Møllerens havregrøt uten tilsatt sukker (tørrvare, må blandes med vann/melk): 334 kcal, 6,9 gram fett hvorav 1,2 gram mettet fett, 52,5 gram karbohydrat hvorav 2,1 gram sukkerarter, 11,2 gram protein, 8,5 gram kostfiber og 0,6 gram salt.
En porsjon à 65 gram tørrvare blandet med vann gir cirka 217 kcal.

• Duga fibergrøt med eple og kanel (tørrvare, må blandes med vann/melk): 394 kcal, 2,6 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 64,7 gram karbohydrat hvorav 16,2 gram sukkerarter, 11,5 gram protein, 9,5 gram kostfiber og 0,1 gram salt.
En porsjon à 50 gram tørrvare blandet med vann gir cirka 200 kcal.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her