Test av frokostkuler: – Nøkkelhull, men ikke sunt
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Et sunt, men dyrt, grøtprodukt. Og like lett å lage selv.
Har du kastet deg på kjøleskapsgrøttrenden? Det har i alle fall Synnøve Finden gjort. De har nå kommet med to ferdige grøtblandinger som står sammen med frokostblandingene i butikken. Alt du må gjøre er å blande inn melk eller annen væske og sette grøten i kjøleskapet over natten.
Matspaneren testet supersmoothie: - Ikke mer super enn annen smoothie
Begge grøtposene inneholder cirka 76 prosent havregryn, drøye 7 prosent solsikkefrø og rundt 5 prosent chiafrø. Utover det er grøtblandingene tilsatt ulike smaker. Den røde pakken er med pekannøtter, tørkede eplebiter og kanel. Den blå er med tørkede blåbær og vanilje.
Begge variantene er tilsatt litt sukker eller melis, men det står ikke oppgitt mengde. På den røde pakken står sukker etter 3 prosent eple, så det vil si at innholdet av tilsatt sukker er lavere enn 3 prosent. På den blå pakken står melis etter 5,4 prosent chiafrø.
Tidligere testet: Er chiafrø verdt oppstusset?
Jeg har laget kjøleskapsgrøt selv innimellom og jeg liker det. Havregrøt og melk smaker jo som tradisjonell havregrøt, så mye av smaken ligger i hva man tilsetter i grøten og hva man har som topping.
Begge grøtblandingene fra Synnøve Finden er tilsatt solsikkekjerner som gir litt krønsj og tyggemotstand. Den røde varianten smaker nokså tydelig av kanel, mens den blå varianten har en mild vaniljesmak. Jeg synes begge er gode så her må du bare se hva du foretrekker av kanel og vanilje.
Jeg synes imidlertid at én desiliter væske til én desiliter gryn er litt lite. Jeg ønsker en mer kremet grøt og vil tilsette litt mer væske neste gang. For testens skyld brukte jeg vanlig lettmelk denne gangen, men jeg synes det er godt å tilsette en blanding av melk og yoghurt. Man kan også bruke ulike varianter av plantemelk.
Les også: Frokostene du kan lage klar kvelden før
Havregryn er sunt, det er vel mer eller mindre opplest og vedtatt. Frø, kjerner og nøtter er også næringsrike matvarer som i tillegg til sunne fettsyrer også inneholder mange ulike vitaminer, mineraler og antioksidanter.
Begge grøtblandingene inneholder litt sukker eller melis. Dette er jo ikke noe vi behøver, men mengdene er såpass små at det gjør heller ikke noe stor skade. Ingen av grøtblandingene inneholder salt.
Å spise havregrøt med frukt, bær, nøtter og frø er en smart start på dagen som både gir deg energi, umettet fett, proteiner og kostfiber. I teorien er dette en frokost som kan holde deg mett noen timer.
Kjøleskapsgrøten fra Synnøve er både «sunn» og smart mat, men kanskje smartere for lommeboken om du lager grøt selv. Ikke tar det mange minutter ekstra heller, om du har havregryn og chiafrø i kjøkkenskapet.
Sulten mellom lunsj og middag? 10 mellommåltider til under 200 kcal
Her er en oppskrift på kjøleskapsgrøt du kan bruke som base og smake deg frem med ulike tilsetninger:
1 dl havregryn
1 ss chiafrø
2 dl væske (for eksempel melk, yoghurt, plantemelk, juice eller en blanding av flere)
Slik gjør du det: Bland alt sammen i et glass, for eksempel et gammelt syltetøyglass. Rør rundt og ha på lokk. Sett i kjølekskap over natten.
Tilsett gjerne andre frø, kjerner og nøtter etter smak. Jeg liker best å ha chiafrø og linfrø i selve grøten, så topper jeg gjerne med hakkede nøtter, frukt/bær og kanel når grøten skal spises. Hvis du vil ha litt søtsmak i grøten kan du for eksempel tilsette en teskje honning.
Per 100 gram grøtblanding og per porsjon definert som 50 gram (1dl) grøtblanding.
I tillegg kommer energi og næringsstoffer fra melken du tilsetter og eventuell topping.
Her har vi sammenlignet næringsinnholdet per 100 gram med annen grøt eller havregryn. Merk at det er forskjell i opplyst næringsinnhold fra produsentens side om det er tørrvare eller tilberedt vare. Dette vil derfor ikke være en rangert liste med reelt kaloriinnhold fra høyest til lavest.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg matspaneren på Instagram.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
– Mest luft og lettopptagelig karbohydrater, skriver Vektklubbs matspaner.
Synnøve Påfyll er ingen stor nyhet, men en smoothie med artig konsistens.
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
Hva kan egentlig kalles supermat? Cevita har i alle fall tre typer smoothie som de kaller supersmoothies, men hvor supre er de egentlig? Matspaneren har sett litt nærmere på saken og testet proteinsmoothie, havresmoothie og energismoothie.
...men det er ikke gjennom snacksprodukter man bør få i seg mer belgfrukter.