Test av frokostkuler: – Nøkkelhull, men ikke sunt
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Vektklubbs matspaner har testet müslibarene fra Eldorado og Coop. Det hun finner kommer du ikke til å like.
Müslibarer er ikke nye på markedet, men de er utbredt og finnes i mange ulike varianter. De fleste matvarekjedene har sine varianter, for eksempel Mellombar fra Eldorado (Norgesgruppen), Coop og Rema 1000 sine egne müslibarer. Likhetene er større enn forskjellene så i denne testen er det bilder av to av typene, nemlig Coop Müslibarer og Eldorado Mellombarer, men det kunne like gjerne vært Rema 1000 sine eller andre lignende müslibarer.
Tidligere testet: Lofoten fiskeburger med høy andel fisk
Det er bare å konstatere med en gang: Ingredienslistene er lange og har flere ingredienser som trolig er nokså ukjent for mange av oss. Har du for eksempel noen gang brukt glukosesirup, glukosefruktosesirup, oligofruktose, maltodektstrin, ekstrudert havre, skummetmelkyoghurtpulver, lecitin, glyserol eller karragenan på ditt eget kjøkken?
De fleste typene müslibarer har ulike varianter av sukker blant de første ingrediensene på ingredienslista, som for eksempel de nevnt over; glukosesirup, glukosefruktosesirup, oligofruktose og maltodekstrin. I tillegg er det ulike varianter av korn, for eksempel fullkornsflak av havre og hvete, og ekstrudat av havre, hvete eller ris (se faktaboks). Müslibarene inneholder også forskjellige smakstilsetninger som nøtter, frø, sjokolade, kokos eller frysetørret frukt/bær.
De ulike barene har noe ulik smaksprofil, for eksempel kokos og sjokolade eller salt karamell, men felles for alle typene er at de først og fremst smaker veldig søtt. Det er ikke så rart at unger gjerne liker disse godt, da smaken minner mer om godteri og sjokolade enn om havregryn og knekkebrød.
Jeg personlig synes at barene, i tillegg til å være veldig søte, har en smak som er litt kunstig og vanskelig å definere.
Les også: Syv ting du bør vite om sukker
Nei og atter nei, dette er hverken sunt eller kvalifiserer som et måltid. De er ikke stort bedre enn godteri.
Michael Pollan, en amerikansk forfatter og journalist som er kjent for sine populærvitenskapelige bøker om ernæring, har blant annet sagt: «Unngå matvarer som din bestemor ikke ville gjenkjent som mat», eller «spis mat, og ikke spiselige matlignende produkter». Müslibarer som dette er i den kategorien, altså ultraprosessert mat som er ganske så langt fra hel mat og rene råvarer.
Disse müslibarene er imidlertid svært populære, særlig blant barn og unge. Müslibarer er et vanlig syn i barns matpakker og som pausemat på fotballkamper og treninger. Mine barn har også fått disse barene på fotballkamp og på skolens turdager, selv om jeg egentlig gremmes litt av tanken ... Nå er det riktignok ikke slik at vi blir syke av å spise slik ultraprosessert mat en gang innimellom, og jeg er ikke ute etter å gi travle foreldre (inkludert meg selv) dårlig samvittighet for å gi poden en müslibar på fotballkamp, men det er bekymringsfullt om ultraprosessert mat får en stadig større plass i kostholdet vårt. Slik mat utgjør allerede omtrent 60–70 prosent av all mat vi putter i handlevognen i dagligvarebutikken.
Også testet: Wellibites – godteri uten tilsatt sukker
Sunnere alternativer som et kjapt energipåfyll i matpakken eller på fotballkampen kan være banan (naturens egen fastfood), litt tørket frukt eller en neve nøtteblanding. Du kan også lage lignende müslibarer selv og dermed ha full kontroll på hva du putter i av ingredienser.
Både Eldorado, Coop og Rema sine müslibarer er produsert i Tyskland. Trolig er det billig og gir god profitt for butikkene i Norge.
Coop opplyser at de hovedsakelig bruker havre fra EU, med mindre det er råvaremangel. Vi har imidlertid utmerket havre og hvete i Norge så det ligger sånn sett til rette for at man kan produsere lignende müslibarer her hjemme. Da ville jeg imidlertid ønsket meg sunnere og mindre prosesserte barer med renere råvarer og mindre sukkersirup (bruke norsk honning i stedet kanskje?).
Det kan være en utfordring for industrien som skal produsere varer med tilstrekkelig holdbarhet, «praktisk» konsistens og en smak som appellerer til mange, men jeg har tro på at det skal være mulig å lage müslibarer med både færre ingredienser og lavere prosesseringsgrad. Vi som forbrukere må da være villige til å betale noen kroner mer, men jeg tror mange er klare for det hvis vi vet at produktet er både sunnere, «renere» og mer bærekraftig.
Kan fårikål være slankemat? Sjekk kaloriinnholdet i nasjonalretten
Pris: En pakke med seks müslibarer (á 23 gram) koster mellom 20 og 30 kroner avhengig av type og butikkjede. Disse er ofte på tilbud, for eksempel på «10-kronersmarked» eller «2 for 30».
Per 100 gram og per bar. Barene er ikke rangert.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
AXA havrering mandel og hasselnøtt blir ingen ny favoritt hos matspaneren. Hun oppfordrer heller til å velge vanlige havregryn fremfor ultraprosesserte frokostblandinger.
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
Hatting er den eneste som har en grov variant av den populære hvitløksbagetten. Er den et bedre valg enn de andre? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
Dette må regnes som godteri med mye fett og sukker, slår matspaneren fast.
Om du ikke kan eller vil drikke vanlig melk er havredrikken Gryr et spesielt godt alternativ. Det er også et bærekraftig valg.