Frossenmiks: Enkelt grep for å gjøre middagen sunnere
Kan enkelt og raskt også være sunt hvis produsentene gjør halve jobben for oss? Vektklubbs matspaner har tatt en titt på en ny frossenmiks med bønner og erter.
Selv om hele lasagnen er ultraprosessert er Findus vegetarlasagne et steg i riktig retning, mener Vektklubbs matspaner.
Findus har en serie ferdigretter som de kaller Green Cuisine – Powered by plants. Serien består for øyeblikket av tre ferdigretter som du finner i frysedisken, og jeg har tidligere testet en av dem; grønnsaksnuggets. Den nyeste grønnsakretten i serien er vegetarlasagne som jeg har tatt en nærmere titt på.
Sist testet: Cevita smoothie med havre
Lasagnen består av 47 prosent tomatsaus. Erteproteindeig fungerer som en erstatning for kjøttdeig i en mer tradisjonell kjøttsaus. Denne plantebaserte tomatsausen inneholder også noen grønnsaker i form av gulrot, purre, pastinakk, kål, løk, selleri og hvitløk.
En bechamelsaus (hvit saus med ost) utgjør 38 prosent av produktet, lasagneplater 12 prosent og ost tre prosent.
Dessverre så er ingredienslisten lang. Svært lang. Ferdiglasagnen har langt flere ingredienser enn om du skulle laget tilsvarende mat hjemme på ditt eget kjøkken, og inneholder for eksempel havreprotein, kavring, potetflak, hvetegluten, fortykningsmiddel, byggmaltekstrakt, gulrotjuicekonsentrat, maisstivelse og enda litt til. Mange av disse «ekstra» ingrediensene er fra erteproteindeigen, som jo er et ultraprosessert produkt.
Pris: Cirka 50 kroner for en porsjon med 450 gram lasagne.
Jeg liker godt lasagne, men jeg ble ikke helt overbevist av denne varianten. Den smaker helt greit, men jeg synes lasagneplatene var melete i smak og konsistens. Det er mulig dette har å gjøre med at produktet har vært fryst.
Jeg mener å huske jeg var mer begeistret for en vegetarisk lasagne med søtpotet som jeg testet for en tid tilbake.
Det er bra for oss å velge middager med mindre kjøtt og mer grønnsaker. Slik sett kan nye vegetariske ferdigretter bidra til at flere velger mer plantebasert mat.
Denne vegetarlasagnen fra Findus inneholder lite fett og salt, noe som er bra til ferdigmat og være. Men ferdigmat er jo en gang ferdigmat, og mye av den ferdige maten vi kjøper i butikken er dessverre nokså mye bearbeidet og med mange ingredienser og tilsetningsstoffer du ikke har på ditt eget kjøkken.
Lag selv: Tre gode oppskrifter på vegetarlasagne
Hvis jeg lager vegetarlasagne selv erstatter jeg gjerne kjøttdeig med ferske grønnsaker (for eksempel revet gulrot, revet squash, finhakket løk og sopp) i stedet for å bruke vegetariske ultraprosesserte kjøttdeigerstatninger. Jeg bruker av og til vegetarfarse i matlagingen også, og jeg mener ikke å gi noen dårlig samvittighet for å bruke dette da det absolutt er et steg i riktig retning med tanke på å redusere bruken av rødt kjøtt, men det er ikke til å komme unna at rene råvarer er sunnere.
Å lage vegetarlasagne, eller lasagne generelt, fra bunnen av er nokså tidkrevende og resultatet blir gjerne en stor porsjon som kan deles med mange.
Se bildene: Blir du lurt av porsjonsmerkingen?
Dersom du skal ha middag til bare deg selv og har lyst på lasagne, så vil vegetarlasagne likevel være et smartere valg enn å velge tilsvarende ferdig lasagne med kjøttdeig. Hele porsjonen med vegetarlasagne er på 552 kcal og er passe for én person. Hvis du serverer salat ved siden av får du i deg flere næringsstoffer og mer fiber. Personer med særlig høyt energibehov kan også legge til litt brød.
Å spise mer grønnsaker og velge grønnsakbaserte retter er ikke bare bra for kroppen, men også bra for miljø, bærekraft og dyrevelferd. Som nevnt over, så vil rene råvarer være å foretrekke fremfor bearbeidet ferdigmat hva angår «sunnhetsgrad». Det samme gjelder også i et bærekraftsperspektiv.
Det er imidlertid bra at stadig flere produsenter setter søkelys på å bruke belgfrukter som erter og åkerbønner som kjøtterstatninger, da dette kan være veien å gå for å kunne hjelpe oss til å ta mer bærekraftige valg i kostholdet.
Middagsforslag: Fem oppskrifter uten kjøtt
Findus vegetarlasagne er et frosset produkt. Frysing er en konserveringsmetode som krever mindre konserveringsmidler og forlenger matvarens holdbarhet betydelig, noe som vil kunne bidra til mindre matsvinn. Å redusere matsvinn er kanskje noe av det viktigste både hver enkelt av oss og industrien kan gjøre for å bidra til mer bærekraftig matproduksjon og matforsyning.
Findus skal ha ros for å tilby flere vegetariske fryste ferdigretter, og denne lasagnen kan være et greit alternativ til mye annen ferdigmat, men jeg kunne tenkt meg et litt mindre bearbeidet produkt med renere råvarer i form av grønnsaker og belgfrukter.
Per 100 gram:
Energi: 116 kcal
Fett: 3,9 gram hvorav 1 gram mettet fett
Karbohydrat: 13,7 gram hvorav 3,1 gram sukkerarter
Protein: 6,1 gram
Fiber: 1 gram
Salt: 0,51 gram.
Hele porsjonen (450 gram):
Energi: 552 kcal
Fett: 17,6 gram hvorav 4,5 gram mettet fett
Karbohydrat: 61,7 gram hvorav 14 gram sukkerarter
Protein: 27,5 gram
Fiber: 4,5 gram
Salt: 2,3 gram
Her har vi rangert ulike lasagneprodukter etter kaloriinnhold per 100 gram, fra høyest til lavest. Det sier ikke noe om hvem som er sunnest eller minst sunn. På ferdigretter kan det være lurt å merke seg saltinnhold. NB! De ulike produktene har ulike porsjonsstørrelser.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Kan enkelt og raskt også være sunt hvis produsentene gjør halve jobben for oss? Vektklubbs matspaner har tatt en titt på en ny frossenmiks med bønner og erter.
– Et sunt alternativ for de som synes det er enklere å ta med seg noe fra frysedisken enn å kjøpe og tilberede fersk fisk, skriver Vektklubbs matspaner.
Vektklubbs matspaner har testet Super soft Veggie tortilla fra Santa Maria – laget med gulrot. Men det er ikke grønnsakinnholdet som gjør disse lefsene til et bedre valg.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Synnøve Påfyll er ingen stor nyhet, men en smoothie med artig konsistens.
Om kjøttdeig med grønnsaker kan få oss til å spise mindre rødt kjøtt, er dette et godt produkt, synes Vektklubbs matspaner.