Norge og USA nå: Like stor andel overvektige

Publisert: 2012-04-20 09:29

I årtier har USA tronet på toppen som landet med verdens tykkeste innbyggere. Men nå er vi selv i ferd med å ese ut til amerikanske tilstander.

- IKKE VERDT DET: Kristine Fjellestad fra Tveit skulle ønske hun hadde valgt annerledes. Nå venter hun på en gastric bypassoperasjon for å bli kvitt en del av de 140 kiloene.

Foto: Lise Skogstad

- Andelen overvektige er nå omtrent lik i Norge som i USA, hvis man sammenligner med hvite amerikanere - altså amerikanere av europeisk avstamning, sier NTNU-professor Kristian Midthjell.

Tallenes tale er klar:

75 prosent av alle norske menn og 61 prosent av alle kvinner hadde en BMI over normalvekt i 2008.

For 20 år siden var de samme tallene 50 prosent av alle menn og 43 prosent av alle kvinner.

Tallene er hentet fra HUNT-undersøkelsen, der NTNU har undersøkt innbyggere i Nord-Trøndelag over flere tiår.

Fylket er blant annet valgt fordi befolkningen er relativt lik gjennomsnittet for landet. Et unntak er at den fremmedkulturelle innvandringen har vært lavere her enn for eksempel i de store byene.

-Bekymringsfullt

Tallene fra 2008 er de siste tilgjengelige, og nå frykter flere forskere at andelen overvektige kan bli enda høyere neste gang en lignende måling gjøres.

- Jeg føler meg ikke trygg på at trenden vil snu, sier Jøran Hjelmesæth, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

Han er redd for at fedmeepidemien vi nå ser kan føre til en hyppigere forekomst av både type 2-diabetes og hjerte- og karsykdommer i årene fremover.

- Det er veldig bekymringsfullt, mener han.

Undersøkelsen fra Nord-Trøndelag viser også at andelen nordmenn som lider av fedme øker i rekordfart - og at den prosentvise økningen til og med er større enn økningen på samme tid i USA, selv om tallene her starter og ender med høyere tall enn de norske.

- Bare det å stå opp av sengen kan være slitsomt

Kristine Fjellestad fra Tveit utenfor Kristiansand har vært overvektig hele livet. I dag veier hun 140 kilo. Nå venter hun på fedmeoperasjon.

Foto: Lise Skogstad

Kristine Fjellestad (22) bærer 70 kilo ekstra.

- Det er utrolig tungt fysisk. Trapper, bakker, inn og ut av bilen. Bare det å stå opp av sengen kan være slitsomt. Hvis jeg tar trappene fremfor heisen risikerer jeg å krepere av utmattelse på toppen, forteller 22-åringen.

Hun har en klar oppfordring: Forebygging fremfor reparering.

- Unge mennesker bør få sekker tredd over seg, bare for å kjenne hvor tungt det er å gå rundt å bære på «en ekstra kropp». Kanskje de da forstår alvoret, sier Fjellestad. Selv tror 22-åringen mye usunn mat er én av årsakene til overvekten. Allerede i 7. klasse bikket hun 100 kilo.

- Sunn mat er oftere et dyrere alternativ, men det bør ikke være noe hinder. Hvis prisen man til syvende og sist må betale for den billige maten er helseproblemer og overvekt, så er det ikke verdt det, sier 22-åringen.

Utallige ganger har hun blitt møtt med de samme rådene: Spis riktig og tren mer. Fjellestad tror mange syns det er vanskelig å finne motivasjon.

- For mange er det allerede for sent. Det er klart det er vanskelig å løpe på tredemøller når du allerede bærer på x-antall kilo ekstra, forteller Fjellestad.

Tredoblet fedme

EKSPERT: Ernæringsprofessor Birger Svihus mener det er tid for nye kostholdsråd.

Foto: Frode Hansen

Hos norske menn er fedmen tredoblet siden 1984:

- I perioden 1984-86 led 8 prosent menn i Norge av fedme, i 95-97 14 prosent og i 06-08 22 prosent, forklarer Midthjell.

- For kvinner var tallet i 84-86 13 prosent, deretter 18 prosent i 95-97 og 23 prosent i 06-08.

- Hele fordelingskurven flytter seg oppover. Økningen gjelder ikke bare fedme og overvekt, men også ekstrem fedme. Det er alvorlig, sier avdelingsleder Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Men det stopper ikke her.

- Det er foreløpig ingen tall som tyder på at toppen er nådd. En utflating eller helomvending i epidemien vil ganske sikkert først vises i andre land, før den når Norge, mener Graff-Iversen.

Rammer alle lag

Tidligere har overvekt og fedme i stor grad rammet mennesker med lav inntekt og lav utdanning. Slik er det ikke lenger.

- Økningen har rammet absolutt alle sosiale lag. Det er ingen som har sluppet unna, selv om det fremdeles er visse forskjeller i forhold til inntekt og utdanning, sier Graff-Iversen.

Også Hjelmesæth er tydelig på at epidemien omfavner alle samfunnslag:

- Det er bare å se rundt deg. Du kan skjule røyking ved å ta en tyggis, men det nytter ikke med overvekt.

Han mener samfunnet må ta sin del av skylden for den store økningen i fyldigere nordmenn.

- Det å være overvektig er en reaksjon på et fedmedisponerende samfunn. Det er nesten unaturlig at noen klarer å holde seg slanke.

Birger Svihus, ernæringsprofessor ved universitetet i Ås, trekker både frem mindre fysisk aktivitet og mangel på nødvendige endringer i kostholdet. Både Svihus og Hjelmesæth mener tilgangen til energitett mat er et av hovedproblemene:

- Når sukker og fett markedsføres aggressivt og selges til en billig penge, er det vanskelig å velge et sunt kosthold, sier Hjelmesæth.

Feil i BMI-måling

Men ikke nok med at vi blir fetere og fetere - vi er faktisk tykkere enn vi tror selv.

Ifølge en ny amerikansk studie som er publisert i tidsskriftet PLoS One, undervurderer BMI hvor mange som faktisk er overvektige eller fete.

Leger målte først BMI-en til 1400 pasienter, deretter målte de kroppsfett, muskelmasse og beintetthet ved hjelp av en DXA-skanner.

Resultatene var oppsiktsvekkende: Hele 39 prosent av de som hadde en normalvekt ifølge BMI, viste seg å være overvektige. Kun 1 prosent ble klassifisert som overvektige av BMI, uten å være det.

Og kvinnene var spesielt utsatt: Nesten halvparten av kvinnene som hadde en BMI innenfor normalvekten, viste seg å være overvektige.

For mennene derimot, var situasjonen en litt annen. 25 prosent av mennene som var overvektige ifølge BMI, kunne puste lettet ut etter å ha målt kroppsfettet: De var ikke overvektige likevel.

Lege Katarina Lien

Foto: Trond Solberg

- BMI gir ikke en nøyaktig indikasjon på overvekt. Jobber jeg med en overvektig pasient har jeg større fokus på midjemål og fettmasse enn på vedkommendes BMI, sier lege Katarina Lien ved 4M-klinikken til VG.

Lien forteller dessuten at en del veltrente personer blir klassifisert som overvektige av BMI, uten å være det:

- Ofte ser jeg pasienter der BMI ikke er noe godt mål. Flere kan ha en BMI som nærmer seg 30, selv om pasienten har kroppen full av muskler og lav fettprosent. Samtidig kan en tynn person, med mye fett kun rundt magen, ha lav BMI - selv om dette kan by på større helsemessige utfordringer.

Les om andre vektklubbmedlemmer som har lykkes her!

LES MER:

Vi spiser oss syke

Gikk ned 104 kilo uten fedmeoperasjon

Kjemp mot sultfølelsen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her