Smalere liv med kunstig søtt
Søtstoffet stevia er helt uten kalorier og er naturlig. Men ifølge en blindtest smaker det ikke like godt som kunstige søtstoffer.
Ellen Haugen (40) er avhengig av lettbrus, og får søtsug og migrene når hun prøver å slutte.
MÅ BARE: Hun drikker over en liter lettbrus hver dag: - Jeg føler et slags sug etter Cola Zero, sier Ellen Haugen (40).
Lise Skogstad / VG
Hun anslår at hun har vært avhengig av lettbrus de siste tolv årene og drikker opp mot to liter hver dag.
- Men i gjennomsnitt ligger nok inntaket på mellom 1 til 1,5 liter daglig. På nittitallet drakk jeg mye vanlig Cola. Da jeg sluttet med det, gikk jeg over til lettbrus, sier Haugen.
Stadig flere går over til sukkerfri brus med kunstig søtning. Hver av oss drikker 40 liter sukkerfri brus i løpet av ett år, ifølge Helsedirektoratet-
I helgene er brusen ofte det første Ellen Haugen får i seg om morgenen, men på jobb klarer hun å vente til litt utpå dagen.
- Jeg føler et slags sug etter Cola Zero, jeg gjør virkelig det. Jeg har prøvd å slutte, men det går ikke. Jeg må ha det, sier tobarnsmoren fra Brokelandsheia ved Risør.
Hun har forsøkt å kutte lettbrusen flere ganger, uten å lykkes:
- De gangene jeg har prøvd å slutte, har jeg fått kraftig migrene og hodepine. I tillegg har jeg følt meg veldig utmattet. Jeg er ofte trøtt og sliten etter en hektisk dag og lite søvn om natten. Når jeg har fått lagt ungene om kvelden, føler jeg at colaen hjelper meg til å være lenger våken og mer opplagt, sier 40-åringen.
Hun er bekymret for konsekvensene:
- Jeg føler en reell avhengighet. Det høres nesten dumt ut. Jeg burde jo klare å slutte, men det er ikke så lett. Jeg vet jo at det ikke er bra å få i seg for mye kunstig søtning, sier Ellen Haugen.
Er du stordrikker, bør du regne med hodepine og sukkersug hvis du slutter med brus. Det er et velkjent abstinensfenomen, ifølge Jørgen Bramness, professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo (UiO).
- Vi ser det hos kaffedrikkere, det er koffeinen, fastslår Bramness.
Han oppfordrer til å kutte brusen tvert, om du først bestemmer deg.
- Det er ingen vits i å trappe ned. Hodepinen varer noen dager, men så forsvinner den, ser rusforskeren.
- Vi kan bli avhengige av mange ulike ting som stimulerer motivasjonssenteret i hjernen vår, sier Bramness.
Han opplyser at koffeinavhengighet kan utvikles ved store og regelmessige inntak, og at sukker kan gi noe av den samme tilfredsstillelsen av motivasjonsbanene som rus.
- Jeg er usikker på om det er søtningsstoffet aspartam som gjør at lettbrus føles avhengighetsskapende for mange. Derimot kan koffeinen være en årsak, sier Anne-Marie Aas, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus Aker.
Professor i biologisk avhengighetsforskning Fred Nyberg ved universitetet i Uppsala sier til VG at aspartam forsterker behovet for søtt:
- Vi vet at brus med aspartam ofte oppleves som søtere enn brus med vanlig sukker, og skaper et søtbehov som kan gjøre det vanskelig å gå tilbake til vanlig sukker, sier Nyberg.
Han mener lettbrus er mildt avhengighetsskapende, og ikke umulig å bli kvitt:
- Om du finner alternativer for å stimulere belønningssystemet i hjernen, vil det være mulig å bli kvitt denne typen avhengighet. Lettest om man kompenserer med mindre avhengighetsskapende aktiviteter eller gjennom motivasjonsterapi eller kognitiv terapi, sier Nyberg.
Overlege Berit Nordstrand er spesialist i klinisk farmakologi og bekrefter at mange av hennes pasienter forteller om avhengighet av kunstig søtet brus.
- Da er det snakk om så mye som 1-2 liter om dagen. Det finnes ikke mye forskning på dette, men det er grunn til å tro at det er den kraftige søtsmaken som trigger det økte behovet, sier Nordstrand til VG.
Nordstrand understreker at det er mulig å venne seg av det høye lettbruskonsumet:
- Et godt råd som fungerer for mange, er å fjerne all søtsmak fra kostholdet i én uke. Dropp alt søtt fra kosten og erstatt det med mat som er rik på vitaminer og mineraler. Når kroppen etter én uke ikke har mer søtsmak igjen, vil du bli mer følsom for både søtsmak og andre smaker, og vil kunne tilfredsstille søtbehovet med langt mindre søtt, sier overlege Nordstrand.
Artikkelen fortsetter under bildet
Ellen Haugen (40) er avhengig av lettbrus. Hun drikker cirka to liter hver dag, både hjemme og på jobb.
Lise Skogstad / VG
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Søtstoffet stevia er helt uten kalorier og er naturlig. Men ifølge en blindtest smaker det ikke like godt som kunstige søtstoffer.
Tykke som drikker lettbrus, spiser mer enn tykke som drikker vanlig brus, viser ny forskning.</p><p>
Kunstig søtet brus gir ikke økt vekt eller økt risiko for diabetes type 2, slår nok en studie fast. Å bytte ut vanlig brus med en lettvariant er derimot et nyttig verktøy dersom du ønsker å kvitte deg med overvekt.
Vann er fremdeles den beste tørstedrikken. Er du avhengig av cola bør du bytte over til lettbrus dersom du ønsker å passe vekten.
Er du forvirret rundt sukkerhysteriet? Du er ikke alene. Kunstig søtstoff er kalorifritt, men kan likevel lure kroppen til å lagre fett.
God smak og færre kalorier