Ellen (40) får migrene og søtsug: «Jeg klarer ikke slutte med lettbrus»

Publisert: 2012-09-13 15:59

Ellen Haugen (40) er avhengig av lettbrus, og får søtsug og migrene når hun prøver å slutte.

MÅ BARE: Hun drikker over en liter lettbrus hver dag: - Jeg føler et slags sug etter Cola Zero, sier Ellen Haugen (40).

Lise Skogstad / VG

Hun anslår at hun har vært avhengig av lettbrus de siste tolv årene og drikker opp mot to liter hver dag.

- Men i gjennomsnitt ligger nok inntaket på mellom 1 til 1,5 liter daglig. På nittitallet drakk jeg mye vanlig Cola. Da jeg sluttet med det, gikk jeg over til lettbrus, sier Haugen.

Stadig flere går over til sukkerfri brus med kunstig søtning. Hver av oss drikker 40 liter sukkerfri brus i løpet av ett år, ifølge Helsedirektoratet-

I helgene er brusen ofte det første Ellen Haugen får i seg om morgenen, men på jobb klarer hun å vente til litt utpå dagen.

- Jeg føler et slags sug etter Cola Zero, jeg gjør virkelig det. Jeg har prøvd å slutte, men det går ikke. Jeg må ha det, sier tobarnsmoren fra Brokelandsheia ved Risør.

Mislykkede forsøk

Hun har forsøkt å kutte lettbrusen flere ganger, uten å lykkes:

- De gangene jeg har prøvd å slutte, har jeg fått kraftig migrene og hodepine. I tillegg har jeg følt meg veldig utmattet. Jeg er ofte trøtt og sliten etter en hektisk dag og lite søvn om natten. Når jeg har fått lagt ungene om kvelden, føler jeg at colaen hjelper meg til å være lenger våken og mer opplagt, sier 40-åringen.

Hun er bekymret for konsekvensene:

- Jeg føler en reell avhengighet. Det høres nesten dumt ut. Jeg burde jo klare å slutte, men det er ikke så lett. Jeg vet jo at det ikke er bra å få i seg for mye kunstig søtning, sier Ellen Haugen.

Er du stordrikker, bør du regne med hodepine og sukkersug hvis du slutter med brus. Det er et velkjent abstinensfenomen, ifølge Jørgen Bramness, professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo (UiO).

- Vi ser det hos kaffedrikkere, det er koffeinen, fastslår Bramness.

Han oppfordrer til å kutte brusen tvert, om du først bestemmer deg.

- Ikke trapp ned

- Det er ingen vits i å trappe ned. Hodepinen varer noen dager, men så forsvinner den, ser rusforskeren.

- Vi kan bli avhengige av mange ulike ting som stimulerer motivasjonssenteret i hjernen vår, sier Bramness.

Han opplyser at koffeinavhengighet kan utvikles ved store og regelmessige inntak, og at sukker kan gi noe av den samme tilfredsstillelsen av motivasjonsbanene som rus.

- Jeg er usikker på om det er søtningsstoffet aspartam som gjør at lettbrus føles avhengighetsskapende for mange. Derimot kan koffeinen være en årsak, sier Anne-Marie Aas, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus Aker.

Professor i biologisk avhengighetsforskning Fred Nyberg ved universitetet i Uppsala sier til VG at aspartam forsterker behovet for søtt:

- Vi vet at brus med aspartam ofte oppleves som søtere enn brus med vanlig sukker, og skaper et søtbehov som kan gjøre det vanskelig å gå tilbake til vanlig sukker, sier Nyberg.

Finn alternativer

Han mener lettbrus er mildt avhengighetsskapende, og ikke umulig å bli kvitt:

- Om du finner alternativer for å stimulere belønningssystemet i hjernen, vil det være mulig å bli kvitt denne typen avhengighet. Lettest om man kompenserer med mindre avhengighetsskapende aktiviteter eller gjennom motivasjonsterapi eller kognitiv terapi, sier Nyberg.

Overlege Berit Nordstrand er spesialist i klinisk farmakologi og bekrefter at mange av hennes pasienter forteller om avhengighet av kunstig søtet brus.

- Da er det snakk om så mye som 1-2 liter om dagen. Det finnes ikke mye forskning på dette, men det er grunn til å tro at det er den kraftige søtsmaken som trigger det økte behovet, sier Nordstrand til VG.

Nordstrand understreker at det er mulig å venne seg av det høye lettbruskonsumet:

- Et godt råd som fungerer for mange, er å fjerne all søtsmak fra kostholdet i én uke. Dropp alt søtt fra kosten og erstatt det med mat som er rik på vitaminer og mineraler. Når kroppen etter én uke ikke har mer søtsmak igjen, vil du bli mer følsom for både søtsmak og andre smaker, og vil kunne tilfredsstille søtbehovet med langt mindre søtt, sier overlege Nordstrand.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ellen Haugen (40) er avhengig av lettbrus. Hun drikker cirka to liter hver dag, både hjemme og på jobb.

Lise Skogstad / VG

Dette sier VGs lesere:


 • Jan (47):
  «Jeg er absolutt avhengig ja ... Jeg drikker opp til 3 liter Cola Zero, light, eller Pepsi Max om dagen Jeg må ha det på morgenen, og MÅ ha det i kjøleskapet. Om jeg ser at det er for lite i kjøleskapet, kjører jeg gjerne veldig langt på kvelden for å få tak i ...»

 • Tine (23):
  «Er akkurat nå på mitt andre glass med Pepsi Max for dagen. Jeg klarer ikke slutte og drikke det, selv om jeg vet at det ikke er særlig bra for meg. Og ja, jeg er avhengig av å ha minst en halvliter om dagen.»

 • Henning (25):
  «Jeg drikker Pepsi Max som vann og har gjort det i mange år. I praksis vil det si 1-3 liter hver dag. Jeg blir ikke lenger «tørst» med mindre jeg trener. Ellers sier kroppen bare ifra ved å be om Pepsi Max. Å drikke andre ting dekker også behovet, dvs. reduserer Pepsi Max-suget, men jeg har ikke lyst på det og det er ikke like tilfredsstillende. De siste 5 årene har jeg nok ikke hatt et opphold på mer enn 3 dager uten å drikke Pepsi Max.»

 • Grethe (53):
  «Du kan trygt si at jeg er avhengig av lettbrus. Pepsi Max er det aller beste jeg vet. Drikker ikke kaffe, te, kakao, annen brus, det eneste jeg kan drikke hvis jeg ikke har Pepsi Max (noe som er veldig sjelden) er vann, helst med kullsyre.»

 • Svenn (42):
  «Jeg har vært avhengig siden jeg gikk på videregående på 80 tallet, og det har gått i Cola Light, Zero og Pepsi Max siden da. Har forsøkt å slutte mange ganger, men det går ikke».

 • Jens (36):
  «Jeg er 36 år, mann og hekta på Cola Zero. Det går med ca. 4,5l i snitt pr dag.»

 • Peter:
  «Jeg er nok det en kan kalle avhengig av lettbrus ja, og skulle gjerne bli kvitt denne uvanen.»

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her