TUNG STYRKE: Legg inn noen solide styrkeøkter i julen så kan kalorioverskuddet raskt bli til muskler og gi deg økt forbrenning.
TUNG STYRKE: Legg inn noen solide styrkeøkter i julen så kan kalorioverskuddet raskt bli til muskler og gi deg økt forbrenning. Foto: Ola Vatn / VG

Julen kan gi deg permanent økt forbrenning

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2019-12-20 14:15

Julekaloriene kan faktisk gi deg litt ekstra starthjelp til å bygge muskler.

Dersom du setter av litt tid til styrketrening i julen kan energioverskuddet gi deg permanent høyere forbrenning.

For når kroppen har et overskudd av energi, befinner kroppen seg i en såkalt anabol fase. Da er det lettere å bygge muskler.

Dersom du trener hard styrketrening kan nesten alt, 75–100 prosent, av det du legger på deg som følge av julens økte energiinntak bli til muskelmasse. Så om du likevel vet at du skal spise litt ekstra, legg inn noen økter med styrketrening.

Ti tips: Triks til en lettere jul

Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm. Foto: Simen Øyen.

Snu vektøkningen til noe positivt

Om du er inne i en lengre vektreduksjonsperiode, kan høytider og ferier der mye av feiringen omhandler mat by på utfordringer som gjør at du må avvike fra planen og den sunne hverdagsrutinen.

Selv om du helst vil ned i vekt, så bør du flytte fokuset i julen til å holde vekten stabil, eller å gå opp så lite som mulig i perioden. Har du likevel erfaring med at vekten viser et par kilo mer i januar, fortvil ikke, dette kan utnyttes positivt.

Energiinntaket har nemlig stor betydning for at musklene skal vokse som respons av muskeltrening. Ligger du i positiv energibalanse, som mange uansett gjør i desember, så er kroppen i en situasjon som gir ekstra respons av styrketrening. En positiv energibalanse endrer det hormonelle miljøet i kroppen, noe som fremmer muskelvekst.

Les mer om energibalanse nederst i saken!

Lik strategi som hos idrettsutøveren

Når idrettsutøvere skal opp i vekt for å øke muskelmasse, så er et av kostrådene til Olympiatoppen, å spise mer enn energibehovet i en periode på for eksempel fire uker.

I tillegg er det fokus på å spise karbohydrat og protein i forbindelse med trening. Dette øker insulinutskillelsen og konsentrasjonen av aminosyrer som øker den anabole effekten etter styrketrening. For mange er det meste av dette automatisk på plass i julen.

Da er det bare styrketreningen som gjenstår.

Sjekk ut: 9 øvelser som brenner fett

Hvordan få mer muskler enn fett?

Når vi går opp i vekt vil vektøkningen vanligvis skyldes både fett- og muskelmasse. Andelen muskelmasse kan du i stor grad øke ved samtidig å trene styrke.

Trener du styrke i denne perioden, kan muskelmasse utgjøre 75–100 prosent av vektøkningen. Trener du ikke styrke i denne perioden, så vil likevel kroppen danne noe muskelvev (omtrent 30–40 prosent av vektøkningen).

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Muskler forbrenner mer enn fett

En kilo muskelvev krever mer energi (også i hvile) enn en kilo fettvev i løpet av et døgn. Øker du muskelmassen i den perioden, som du likevel går opp i vekt, så øker du forbrenningen din også.

Denne økte forbrenningen, kombinert med at du går tilbake til hverdagsrutiner og den livsstilen du ønsker, gir deg en tyvstart inn i det nye året. Det eneste du trenger å gjøre er å sette av ti minutter.

Når du trener styrketrening, gir det signaler om at kroppen trenger større og sterkere muskler. Er kroppen i riktig fase, som ved positiv energibalanse, vil kroppen lettere kunne prioritere muskelvekst.

I videoen ser du en styrkeøkt hvor en stol er eneste utstyret du trenger:

27. Styrke med stol

Så ønsker du mer muskler og økt forbrenning, så husk at du får kjempeeffekt av styrketreningen nettopp i denne perioden!

Positiv energibalanse:

Energioverskudd er at energien fra mat og drikke er større enn energiforbruket.

Ligger du i energioverskudd, vil du øke både muskel- og fettmasse. Trener du hard styrketrening når du er i positiv energibalanse, så kan muskelmasse utgjøre opptil hele vektøkningen.

Positiv energibalanse kan påvirke hormoner som er viktig for muskelvekst. Hormoner som fremmer muskelvekst for eksempel er IGF-1, GF, testosteron og insulin.

Negativ energibalanse:

Energiunderskudd er at energien fra mat og drikke er mindre enn kroppens energiforbruk

Ligger du i energiunderskudd, vil du generelt miste både muskel- og fettmasse. Dersom du trener styrketrening samtidig som du går ned i vekt, vil du kunne begrense tapet av muskelmassen.

Negativ energibalanse øker mengde kortisol i kroppen og hormonene som fremmer muskelvekst reduseres, noe som resulterer i tap av muskelmasse.

Les også:

Styrkeprogram uten treningssenter

Så mye forbrenner vinteraktivitetene

Slik unngår du kaloriutskeielser på juleshopping

Slik velger du rett på julebuffé

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her